bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ваучерна система програми UNITER: перші результати очима експертів
06.09.2011

Одним із інструментів ефективного функціонування організацій громадянського суспільства є підвищення кваліфікації працівників. Такі практики дедалі частіше популяризуються в середовищі неурядових організацій. Тим паче можливостей та варіацій навчатися існує чимало. Свої послуги з організаційного розвитку пропонують ряд донорських і громадських організацій, тренерських груп і окремих тренерів.

На жаль, український третій сектор не завжди має змогу платити за навчання. Один зі шляхів, який може обрати керівник ГО в такому випадку, – це скористатися ваучерною системою програми UNITER, яка дає зелене світло громадським організаціям для зміцнення своєї організаційної спроможності.

Як повідомила Анастасія Литвинова, асистент програми UNITER, станом на 2 вересня 2011 року ваучер уже отримали більше 70 організацій з різних міст України. «Найбільше ваучерів видано в Києві. Я думаю, пов’язано це з тим, що Київ – велике місто і тут багато організацій», - розповідає пані Анастасія. Східні регіони України також часто користуються цією можливістю.

Подати заявку до проекту UNITER, щоб отримати ваучер на організаційний розвиток, може будь-яка неурядова організація. Однак, на суму ваучера впливають декілька факторів, серед них дата створення та загальний річний бюджет організації.

Фандрейзинг, стратегічне планування, підвищення кваліфікації бухгалтера, розробка PR-стратегії організації, робота з новими медіа – це ті послуги, які найчастіше замовляють організації у межах ваучерної системи програми UNITER.

Як запевнила пані Анастасія, жодній організації у видачі ваучера не було відмовлено – за умови, якщо заявка відповідає перелікам цілей ваучерної системи. «Часто ми отримуємо заявки на підтримку проекту в межах системи ваучерів. У такому випадку ми направляємо їх у інше місце», - ділиться А. Литвинова з найтиповішою помилкою, яку роблять організації при оформленні заявки.

Як ваучерна система програми UNITER вплинула на інституційну спроможність українських ОГС та що можна було б змінити для покращення її функціонування, ГУРТ дізнавався в фахівців, діяльність яких пов’язана з впровадженням програм розвитку для громадського сектору.

Наталя БордунНаталя Бордун, директор Інституту лідерства та управління Українського Католицького Університету

Із появою ваучерної системи програми UNITER, все активніше обговорюється питання організаційної спроможності, ефективності ОГС.

Особливість третього сектору в тому, що люди, які професійно працюють у громадських організаціях насправді не мають відповідної професійної освіти (управлінця, маркетолога, політолога, фандрейзера, журналіста тощо). З іншого боку, розвиваючись, громадські організації для своєї ефективної діяльності потребують не лише вмотивованих харизматичних лідерів, а й професіоналів у конкретних галузях. Ваучери дають можливість одержати безпосередньо кошти для навчання та отримання навиків, яких найбільше потребує організація. Важливо, що UNITER ніяк не впливає на вибір надавача послуг.

Зростаючи у свої професійності, ОГС стають ефективнішими, а отже мають більший вплив на громаду, в якій працюють.

Ми мали нагоду, користуючись ваучерною системою, побувати у ролі отримувача та надавача послуг з організаційного розвитку. Для Інституту ваучер допоміг запросити фахівців для оцінки організаційного потенціалу нашої структури, що потім лягла в основу стратегічного планування Інституту. Ми проводили таку оцінку самостійно в попередні роки, та залучення незалежного експерта справді якісно підвищує результати обговорень. Без фінансової підтримки зовні, ми не могли б оплатити послуги зовнішнього експерта.

На програмі «Управління неприбутковими організаціями» троє студентів мали змогу навчатися, отримавши ваучери. Це були дуже вмотивовані та активні учасники обговорень та дискусій, відповідальні у виконанні завдань. Ірина Каць ( ГО "Фонд сільських громад Дворічанщини") по завершенні навчання, отримала фінансову підтримку на реалізацію своєї ідеї розвитку зеленого туризму у с.Мечнікове. Таким чином, ваучер не лише дозволив отримати нові знання, а й відкрив двері до нових можливостей Ірині особисто та її громаді.

Що б змінила? Напевно варто було б популяризувати історії людей/організацій, яким ваучер допоміг зрости в ефективності, досягти успіху, змінити якість роботи. Не міняла б вимогу представити індивідуальний план розвитку. Це дуже важливо, сприяти (чи то навіть змусити) людину замислитись як витрачені на навчання кошти змінять її чи допоможуть організації.

Людмила ЯмщиковаЛюдмила Ямщикова, член правління ХМГО «Центр соціального партнерства»

Все, що відбувається, на щось впливає. Надіюся, що ваучерна система:

  • звернула увагу ОГС на не фінансові можливості для організацій – таким чином виокремила частку організацій, які шукають можливості для розвитку, а не лише гроші для діяльності;
  • поглибила розшарування між організаціями, які працюють в системі грантів, і організаціями, які мають інші джерела ресурсів – це важливо та корисно, хоча б для покращення розуміння того, як середовище ОГС взагалі працює.

Щодо змін, то потрібно більше інформації про цю систему, не обмежувати послуги інституційного розвитку лише тренінгами, запровадити систему стандартизації (сертифікації, атестації) для провайдерів.

Василь ПолуйкоВасиль Полуйко, президент Західноукраїнського ресурсного центру

Ми використовували ваучер. Також до мене приходили консультуватися щодо ваучерної системи. Що я побачив? Новоствореним організаціям та з віддалених регіонів (села, для прикладу) дуже тяжко зрозуміти вимоги UNITER щодо інституційної спроможності. Тому скористатися ваучером їм не просто. Хоча саме вони цього найбільше потребують.

Також я читав і позитивні відгуки, які підтверджують, що ваучерна система була корисною. Вважаю, що вона спрацювала. Але програма спрацювала на тих, хто вже розвинутий. Так, вони стали ще кращі, але вони й так хороші. А ті, хто «карапкався, так і, можливо, карапкаються досі». Це мій погляд зі сторони.

Вважаю, що ця система надто складна. Від організацій вимагають оцінити свою інституційну спроможність, визначити критичні зони тощо. І лиш після цього можна подаватися на ваучер. Це важка ланка. Для новостворених організацій та з віддалених регіонів її треба максимально спростити. Як на мене, основне – максимально забезпечити саме цим організаціям можливість доступу до ваучерної системи.

ПИТАННЯ ДЛЯ ЧИТАЧІВ ГУРТа

Чи отримувала Ваша організація ваучер на організаційний розвиток від проекту UNITER? Якими послугами скористалися? Що Вам вдалось зробити завдяки цій системі? Як, на вашу думку, її можна покращити?

Надсилайте Ваші історії та приклади на [email protected] з позначкою в темі листа "ВАУЧЕР" та беріть участь у дискусіях на цю тему на порталі ГУРТ.

Матеріал підготовлений у рамках проекту «Інвестуймо в інституційну спроможність громадянського суспільства», який реалізується Ресурсним центром ГУРТ у межах проекту «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.

Контакти

Коментарі

Володимир Купрій   4608 днів тому   #  

Стандартизація і атестація - це діло добре. Підтримую. Але спочатку треба усім домовитися про ці стандарти і визнати їх. А це діло клопітне. Не один "собор" достойників ОГС треба провести, щоб дійти спільної думки.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.