bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Заборона на рекламу цигарок працює - результати моніторингу
22.10.2012

З 24 вересня по 15 жовтня 2012 року активісти проекту «Донецьк без тютюнового диму» перевірили 55 місць продажу сигарет на предмет дотримання Закону України № 3778 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів».

Аналіз результатів моніторингу виконання заборони на рекламу сигарет показав, що в Україні є закони, які виконуються!

Всього було перевірено 13 супермаркетів, 21 кіоск та 21 міні-маркет, які торгують тютюновими виробами. Якщо волонтер помічав порушення закону, він повідомляв про це адміністратора і залишав пам’ятку з витягами із закону. За результатами повторної перевірки факти реклами були усунені.

В цілому в прикасових зонах, в приміщенні магазинів і на зовнішніх вітринах не було помічено рекламу тютюнових виробів.

На тих місцях, де раніше була реклама сигарет, в 62% випадків на момент проведення моніторингу залишалося порожнє місце. Але в 40% випадків на колишньому місці реклами тепер розміщені плакати з використанням кольорів та/або фігур, однак без згадки про назву конкретних тютюнових брендів. У 14,5% на місці реклами сигарет тепер присутня реклама інших товарів (води, шоколаду, і т.і.).

Моніторинг також показав тенденцію до розміщення цінників на пачках сигарет таким чином, що вони не перекривають попереджувальні написи. Тобто, якщо цінники розміщуються на пачках, то в більшості таких випадків вони не закривають інформацію про наслідки хвороб, пов’язаних із курінням. Крім того, супермаркети і міні-маркети розпочали практику розміщення цінників безпосередньо на пачках сигарет. Закон рекомендує мати один плакат, розміром не більше 30х40 см на одне місце торгівлі, в якому надається текстова інформація про наявні в продажу тютюнові вироби та ціни на них.

У зв’язку з тим, що після 4 жовтня 2012 року всі нові пачки сигарет друкуються з обов’язковим графічним зображенням наслідків куріння («страшні картинки»), практика нерозміщення цінників на пачках повинна залишатися.

У 2013 році проект «Донецьк без тютюнового диму» планує провести повторний і більш широкий моніторинг виконання закону про заборону реклами тютюнових виробів (включаючи всі місця, на які поширюється дія заборони: дискотеки, концерти, фестивалі, заклади громадського харчування і т.д.) .

Довідка: згідно зі змінами в законах «Про рекламу» та «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», з 16 вересня 2012 року в Україні повністю заборонено рекламу сигарет, а також спонсорство і стимулювання продажів тютюнових виробів . За порушення закону передбачаються фінансові санкції для суб’єктів господарювання - від 30 до 50 тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії.

Контакти

  • Анастасія Прокопенко
  • Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України”
  • http://cvu.dn.ua/

Коментарі

Євгенія Кравченко   4227 днів тому   #  

А в Києві рішення Київської міської ради від 2008 року про заборону куріння на зупинках громадського транспорту і в 50 метровій зоні навколо неї порушується (моє спостереження) в 100%.

З грудня вступає в дію закон України,який передбачає штраф за таке порушення,але питаня, хто контролюватиме його виконання?
Я,як громадянин України,підтримую як рішення 2008 року,так і цьогорічний закон. Проте який сенс,коли за порушення ніхто не несе відповідальності? Я не раз зверталася до людей,які біля мене курять,щоби відійшли трішки.Та це все закінчується тим,що відходжу я.
Я,як активний громадянин України, зробила невеличкі листівки,які даю курцю на зупинці. Листівки інформують курця про відповідальність та штраф. Але я знову натрапила на агресію.
Останнє питання, яким чином держава буде забезпечувати виконання цього закону і куди я,як громадянин України,повинна звернутися,щоби повідомити про факти його порушення?

  •   Пiдписатися на новi
Олена Дуб   4226 днів тому   #  

Євгеніє, доброго дня!
Мене звати Оленка, я координатор проекту "Київ без тютюнового диму".
Дуже рада дізнатись про Вашу активність) Ми поширюємо також наклейки про заборону куріння на зупинках, у парках і скверах і у під"їздах. Якщо маєте бажання взяти трошки наліпок - звертайтесь.https://www.facebook.com/media/set/?set=a.268894123152303.62346.153100751398308&type=3

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.