bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Жінки-підприємниці Донеччини: для нас корисний досвід Литви
14.12.2012

Організаторами заходу виступили Центр студій Європейської інтеграції (Литва) та Донецька міська громадська організація «Альянс».

Це вже другий семінар у Донецьку в межах проекту сприяння жіночому підприємництву, що проводить ЦСЄІ в Україні, під час якого учасниці навчального візиту поділилися з колегами набутим досвідом та знаннями, а експерти з Литви – практикою підтримки жіночого підприємництва збоку НГО в Литовській Республіці та провели навчання з прикладних методик втілення бізнес-проектів.

Зокрема, пані Юрате Пуйдене, директор «Інформаційного центру жіночої зайнятості» (WEINC, м. Каунас, Литва), презентувала проекти, реалізовані WEINC в підтримку жінок-підприємниць,  розповіла про взаємодію НГО та бізнесу, представила історії успіху жінок-підприємниць у Литві та дала практичні поради щодо реалізації власних бізнес-проектів.

«Мені дуже приємно побувати у Донецьку та поділитися досвідом громадських організацій – як ми працюємо в Литві з жінками-підприємницями, обсудити питання того, як можна налагодити співробітництво та допомогти жінкам розвивати малий бізнес, тому що жінкам складніше розпочинати бізнес, знайти ресурси для ведення справи, суміщати родину та бізнес», – зокрема, акцентувала директор WEINC.

 На думку пані Пуйдене, умови для ведення власної справи у Литві та в Україні мають багато спільних рис, що робить литовський досвід корисним для українських жінок, які розвивають або мають намір почати бізнес. «У Литві близько 30% жінок займаються бізнесом, але це ті жінки, у яких є ідеї, вони можуть просунути цю ідею та підключити інших осіб. Це найактивніші жінки, що приносять багато користі для економіки своєї країни. Звісно, є певні розбіжності у законодавстві, але ми завжди можемо ділитися набутим досвідом, ідеями, здійснювати менторські проекти з обміну досвідом», – вважає Юрате Пуйдене.

Вона також наголосила, що в Литві підтримку жіночого підприємництва переважно здійснюють саме неурядові організації, які на своєму майданчику об’єднують підприємниць та дозволяють ділитися набутим досвідом, що також допомагає у розвитку власної справи.

У свою чергу, доктор економічних наук, професор Каунаського технологічного університету Жанета Сіманавічєне, яка також взяла участь в семінарі, зазначила, що Україна має потребу бачити позитивні приклади успішних жіночих бізнес-проектів у Литві. «Сьогодні багато говорять про те, що є негаразди, пов’язані зі світовою фінансовою кризою, але у нас є приклади, які можуть стати у пригоді для підприємців України та полегшити їх діяльність. Втім я не можу сказати, що між Литвою та Україною є великі відмінності щодо напрямків жіночого бізнесу», – підкреслила пані Сіманавічєне.

На думку директора Донецької міської громадської організації «Альянс» Світлани Закревської, подібні семінари мають велике практичне значення для українських жінок-підприємниць. «На мій погляд, користь від проекту, що ми реалізували цього року, неабияка. Коли ми живемо в своїй країні, то починаємо бачити тільки недоліки чи не бачимо якихось переваг. У той же час починаємо ідеалізувати ситуацію в Євросоюзі чи навпаки недооцінювати. Тобто виникає маса стереотипів, які заважають розвиватися в тому числі і жіночому підприємництву. Тому подібні проекти допомагають з точки зору обміну досвідом, набуття нових знань. Якщо порівнювати Литву та Україну, ми спостерігаємо досить багато спільних рис. Але не можу не зазначити, що в Литві у порівняні з Україною бізнес, і жіночий зокрема, розвивається бурхливими темпами, тому на нашу країну ще чекає велика робота щодо досягнення європейських стандартів ведення власної справи», – резюмувала пані Закревська.

Всього в семінарі взяли участь близько 20 учасниць, які не тільки презентували власний бізнес, набули нових знань, але й задали багато практичних питань литовським експертам. Крім того, під час дискусій відбувався обмін власним досвідом ведення бізнесу та здійснення громадської діяльності у містах, які представляли учасниці, а крім Донецька це Горлівка та Комсомольське. 

Захід фінансувалася з коштів програми розвитку співробітництва та підтримки демократії МЗС Литовської Республіки.

Контакти

  • Наталя Семиволос
  • ДГО ”Альянс”

Коментарі

Кирило Животовський    4150 днів тому   #  

http://www.vsirivni.com.ua/news/zh-nki-p-dpri-mnits-donechchini-dlya-nas-korisnii-dosv-d-litvi

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.