bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Break the ice: добірка ігор для тімбілдінгу
16.07.2017

Нам часто доводиться працювати в команді. І, щоб цей досвід не був стресом, варто подумати, як створити сприятливу атмосферу у колективі. Тож у рамках рубрики «SmartНУО» пропонуємо вашій увазі добірку простих і цікавих ігор для тімбілдінгу, які допоможуть членам вашої команди більше дізнатися один про одного та навчитися працювати разом без конфліктів і непорозумінь.

2 правди, 1 брехня. Кожен учасник розповідає про себе три факти. Два з них повинні бути правдивими й один вигаданим. Всі інші відгадують, де правда, а де брехня. Можна ставити додаткові запитання. Ця гра допомагає більше дізнатися один про одного та перевірити свою логіку й інтуїцію.

Клаптики. Наступна гра також включає факти про себе, але про це пізніше. Для гри потрібні серветки в рулоні. Ведучий дає кожному учаснику цей рулон і пропонує відірвати таку кількість серветок, яку він захоче. Хтось сором’язливо відірве 1-2 клаптики, а хтось може намотати 10-15. Після цього ведучий просить розказати про себе стільки фактів, скільки клаптиків має учасник. Така гра заінтригує на початку своїм реквізитом, а потім познайомить всіх ближче.

Колективний портрет. Спочатку кожен бере листочок та пише своє ім`я. Потім листочки передають по колу, поки ведучий не скаже «cтоп». Після цього кожен учасник повинен знайти людину, ім’я якої записано на аркуші, та намалювати овал її обличчя. Після цього всі знову обмінюються листочками по колу до команди «стоп» і малюють очі тієї людини, чий листочок отримали. Далі так само ніс, губи, вуха та зачіску. Коли портрет буде готовий, потрібно знайти того, хто зображений на листочку, та запитати: «Який найнезвичайніший вчинок ти коли-небудь здійснював у житті? Та з якою твариною себе асоціюєш?», – і зафіксувати це на листку з портретом. Потім усі сідають у коло, й кожен демонструє портрет, розповідаючи про людину, чий листочок має.

Головні моменти життя. У цій грі ведучий пропонує заплющити очі та згадати протягом двох хвилин найкращі моменти зі свого життя. Це можуть бути моменти наодинці, з сім’єю або друзями, особисті успіхи, захоплюючі пригоди чи будь-що інше. Далі ведучий запитує: якби залишилося тільки 30 секунд життя, то який із цих моментів учасники хотіли б прожити ще раз. Після хвилини роздумів учасники розповідають, який момент обрали для 30 секунд. Перша частина гри допомагає розслабитися, «полистати» приємні спогади, а друга – трохи відкритися колективу і пізнати один одного краще.

4 сторони. Ведучий озвучує або вмикає на екрані проектора запитання з 4-ма варіантами відповіді. Наприклад, «яку країну ви б хотіли відвідати найбільше» (варіанти: Індія, Франція, Бразилія, Канада), «який із цих шкільних предметів найважливіший» (варіанти: математика, історія, фізичне виховання, фізика), «яка робота, на вашу думку, найгірша» тощо. Кожен куток в кімнаті повинен означати одну з відповідей. Можна повісити в кутках нумерацію 1, 2, 3, 4 і на слайдах вказувати, яка відповідь під яким номером. Кожен учасник йде у сторону відповіді, яка йому найближча, і обговорює з іншими прихильниками цієї думки, чому обрав цей варіант. Гра допомагає знайти однодумців у колективі.

Мінне поле. Учасники діляться на декілька команд і вибирають добровольця, якому зав’язують очі. Ведучий створює перед ним лінію перешкод із книг, стільців або інших предметів. Учасник із зав’язаними очима повинен пройти це «мінне поле», керуючись інструкціями своєї команди. Можна також встановити правило, що дозволяється використовувати тільки окремі слова або підказки, щоб ускладнити завдання. В цій грі учасники перевіряють свою довіру та взаєморозуміння.

Найгірший сценарій. У цій грі учасникам пропонують сценарій якоїсь проблемної ситуації (наприклад, вони опинилися у відкритому морі або на безлюдному острові). Можна знайти вже готові продумані історії, як, наприклад, відома гра «як вижити в пустелі». Завдання команди – домовитися про спільну стратегію вирішення цієї ситуації. В таких іграх учасники тренують своє вміння домовлятися, йти на компроміси, розуміти один одного.

Порахувати до 10. Основне завдання цієї гри співзвучне її назві – порахувати до 10. Але зробити це треба всією командою. Потрібно, щоб учасники в довільному порядку називали цифри. Щоразу, коли 2 і більше людини говорять число разом, рахувати потрібно спочатку. Таке просте, на перший погляд, завдання зазвичай затягується надовго. Оскільки учасникам не дозволяється обговорювати стратегію, вони повинні стежити один за одним та працювати разом.

Всі ці ігри можна використовувати не тільки, коли працюєте в команді якогось проекту, а й на тренінгах, конференціях і навіть святах та вечірках. Вони допоможуть всім учасникам познайомитися і знайти спільну мову.

Джерела: 1, 2, 3, досвід авторки

Авторка: Анастасія Голуб

Контакти

Коментарі

Репницька Іва   2465 днів тому   #  

Цікаво. Візьму в свою скарбничку. Дякую.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.