bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Третій сектор та гроші…   

Напередодні свят мене “осяяло” - почав роздумувати…
Свою діяльність у третьому секторі я почав ще із 1995 року (не так давно порівняно із іншими). Років з 8 займався тртім сектором і не знав, що я їм займався. Не думав ні про створення організації, тим паче ні про гроші. Були ідеї, шукав ресурси і починав їх реалізовувати (ідеї).
Але десь із 2003 зрозумів необхідність створення організації. “Родив” організацію лише у 2006. Але все перевенулося, коли побував в США та Польщі. Люди продають свої ідеї. а Донори їх купують. Цікаво, що наші вчителі, маю на увазі українські, також навчають цієї ідеї, але насправді все трохи не так…
Здається, що наші НГОшники не продають свої ідеї, а продаються. На що доноро видає гроші - туди і подаються.
В свій час писав дисертацію по ВІЛ/СНІДу. І ось тут я побачив, як маніпулюють статистикою. Дійсно, якщо гроші дають на накроманів, то, звісно, і нйпоширеніший шлях передачі ВІЛ БУДЕ пов'язаний із наркоманією. Саме буде. Бо насправді - він статевий. Саме в Україні найпоширеніший шлях передачі ВІЛ - статевий, пов'язаний із частою зміною статевих партнерів. Але хто видасть на це гроші? Ніхто. тому і шлях передачі ВІЛ став - ін'єкційний… Звісно, більшість почне “тюкати”, але це правда. Повірте. І науковці (незаангажовані грошами) це розуміють…
Але я не про це.
Хочу запитати. Чому воно так стається? Коли пропонують велики гроші- всі починають займатися та перейматися цими проблемами. Як немає грошей, але є проблеми - ніхто і не думаю ворохнути пальцем…

Коментарі

Михайло Ізюмський   5221 день тому   #  

Люди займаються тими темами, на які не дають гроші, якщо ця тема для когось дійсно важлива. Часто буває що саме такі люди "артикулюють" важливість теми, висвітлюють її для суспільства, після чого й донори починають давати на неї гранти.
Донори дають гранти на те, що вони вважають важливим (на відміну від держави - це їхнє право і тільки їхнє визначати що важливо, а що ні). І своїми грантами вони СПОНУКАЮТЬ деякі організації займатися саме даною темою. Звісно, трапляються й такі випадки викривлення суспільної свідомості, про які Ви говорите, але вони й без грантів трапляються...

  •   Пiдписатися на новi
Інна Терещенко   5220 днів тому   #  

Согласна с тем, что часто конкурсы стимулируют обращаться к проблеме. И тогда чаще всего на нее идут те, чья деятельность близка к предъявляемой. И такие проблемы как ВИЧ настолько сложны и объемны, что пусть большее число людей и организаций, лучше профессиональных, этим занимается. Думаю, что это небольшое преувеличение, говорить, что все начинают этим заниматься. Ведь есть масса людей и организаций, которые занимаются своими, не связанными с большими деньгами.
Похоже, что вас больше волнует еще и непрофессионализм в обращении с темой. Но, представляется, что не все вопросы, связанные с ВИЧ требуют специфической деятельностью. Например, группы само и взаимопомощи - универсальный механизм.
И вообще, мне, как человеку не связанному с проблемой, кажется, что хорошо, когда в таких темах много организаций работает.
Кстати, я как раз недавно подумала о том, что значительная часть "старых" организаций, как раз возникла в 92-96 гг. Тогда был всплеск подъема активности. И многие организации того времени и сейчас занимаются тем же, для чего и создавались.

  •   Пiдписатися на новi
Анатолій Рекун   5220 днів тому   #  

Згадав, як один американ. тренер вкотре розповідав нашій аудиторії, що потрібно краще мати вудку, а не рибу.
Із залу пролунало заперечення: "В нашому озері давно вже немає води, навіщо нам тоді вудка, все одно нею нічого ловити".

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5220 днів тому   #  

води багато, і риби нємєрєно:) Головне замість вудки не використовувати динаміт:)

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   5216 днів тому   #  

Прикольно... Не думал про это. А так - спасибо за коменты. Интересно ваше мнение.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.