bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

“Підвислий” стан.   

У своїх навчальних матеріалах ми завжди використовуємо таке визначення терміну громада: “Громада означає будь-яку групу людей, об’єднану сталими взаєминами з метою покращення себе та світу, в якому вони живуть“. Іншими словами, перефразовуючи це визначення можна стверджувати, що для того, щоб сформувалось ефективне об’єднання громадян повинні бути дотримані такі умови. Головна - це наявність комунікації, спілкування між цими громадянами. Дві наступні умови пов’язані з наслідками такої комунікації. По-перше, кожна особа повинна отримувати особисту “вигоду” від спілкування в межах об’єднання. Особиста вигода може лежати як в матеріальній так і нематеріальній площині. По друге, об’єднання, як спільнота, також повинна отримувати “вигоду” від такого спілкування. Тут можна говорити про, так зване, колективне благо.

Тепер дозвольте нагадати ієрархію потреб Маслоу. Базовий рівень - це задоволення фізіологічних потреб людини. Наступний - це безпека особи. Третій - це власне потреба особи бути причетним, потреба в любові. Наступні рівні в наших подальших розмірковуваннях до уваги не братимуться. Таким чином, завдяки Маслоу ми можемо часто зрозуміти причини тієї чи іншої поведінки людини. У зв’язку з цим, повертаючись до особистої вигоди, як необхідної умови для створення громади, легко зробити висновок, що найбільш сталими будуть ті об’єднання, в яких особа отримує матеріальну вигоду від комунікації між членами цього об’єднання. При цьому слід звичайно зробити невелику поправку, якщо ці потреби не є в особистому житті повністю задоволеними. Отже, в таких умовах апелювати до громадян об’єднуватись заради відчуття причетності, коли незадоволені базові потреби є марною справою.

Але ми всі вперто апелюємо до третього рівня потреб Маслоу, забувши про два перші. Хоча добре знаємо, що середнього класу, тобто класу, в якого є задоволені базові потреби в Україні практично не існує. Більшість населення, можна сказати, підвисла в тому стані, коли намагається забезпечити себе і свої сім’ї в одязі і їжі і ніяк не може перейти до задоволення своїх потреб вищих рівнів.

Якщо глянути на громадську активність в Україні, можна стверджувати, що найбільш сталими, як на мене, громадськими об’єднаннями є молодіжні і ті, які пов’язані з неповносправними особами. З наведених вище фактів, можна зрозуміти чому? Для неповосправних осіб та сімей з такими особами специфічні потреби, пов’язані з неповносправністю є базовими. У молодіжних базові потреби є, як правило, не такі великі як в дорослої особи і задоволені вони в значній мірі за рахунок батьків. Окрім цього, саме підсвідомий пошук своєї майбутньої “половини” часто приводить молодь в такі об’єднання, а це ми знаємо, також є базовою потребою за Маслоу..

Не пам’ятаю, кому належить вислів про те, що ніщо так не демотивує особу, як малий, але стабільний дохід. Цей фактор ніби законсервовує такий стан “підвислості”. З якого, на перший погляд, є два виходи. Перший - це задоволення базових потреб, вивільнення особистого часу і зростання соціальної активності задля відчуття причетності.. В цьому процесі можливе ще також об’єднання на другому рівні піраміди Маслоу. Власне наш “Майдан” можна пояснити за цією логікою - це було об’єднання задля задоволення своєї особистої безпеки як матеріальної (відбувалось воно на фоні економічного зростання) так і нематеріальної (захист свого волевиявлення). Другий шлях - ще більше погіршення матеріального становища, зникнення ілюзії про те, що його коли небудь все таки можна буде покращити, перехід критичної межі і зростання громадської активності у вигляді соціальних заворушень, як це відбувалось нещодавно в Киргизстані.. А що робити, коли економічного зростання немає, а навпаки маємо справу з спадом добробуту громадян, разом з цим і перехід критичної межі не відбувається. Чи є третій шлях, за допомогою якого можна підвищувати громадську активність у цьому “підвислому стані”. Чи є відповідні для цього організаційні форми? Звичайно, що є. Хотів би в першу чергу згадати про обслуговуючі кооперативи, кредитні спілки тощо. В умовах економічного зростання, я б говорив ще про профспілки.

На превеликий жаль, в сьогоднішніх умовах дуже мало в третьому секторі його суб’єктами приділяється уваги цим формам. За інерцією, привнесену з більш розвинених країн, ми продовжуємо апелювати до третього рівня потреб особи, забуваючи про два перші. Хоча, якщо глянути в нашу історію, зокрема на діяльність Товариства “Просвіта”в міжвоєнний період, значна його активність полягала саме в пропагуванні діяльності кооперації, кас взаємодопомоги, рільничих спілок тощо.

Коментарі

Богдан Маслич   5084 дні тому   #  

На жаль, теорія Маслоу вже давно не пояснює суспільні процеси. Я взагалі не зовсім розумію, де чи в кого "підвислий" стан? А коли тут був не "вісячий" стан? Про яку громадську активність ми говоримо: майдани?.. На "майданах" все ще регулярно можна бачити громадськоактивних бабуль, тілько от практично немає громадсько СВІДОМИХ і думаючих людей. Але таких людей бракує не тільки на майданах: в радах, виконкомах, адмінстраціях та і в офісах ГО їх критично мала кількість. Критично мала кількість свідомих, які не зраджують і не підставляють колег по цеху, які у прийняті рішень керуються не шлунком, а хоча б мозком...

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Овчарук   5083 дні тому   #  

аби то був не "екран смерті"...

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5083 дні тому   #  

Залишаюсь при своїх поглядах, що стосуються Маслоу. З терміном "вісячий" стан погоджуюсь. Іншими словами я тепер сказав би наступне, включити критичну свідомість в особи легше, коли розмовляєш з нею мовою "шлунку", тільки робити це потрібно було швидше. Хоча краще пізно, ніж ніколи.

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   5076 днів тому   #  

А мені здається, що причина "підвислості" в тому, що нас відучили логічно мислити і міркувати, у таких випадках чомусь завжди пригадуеться задачка на логіку із мульта, коли в результаті опримали двох з половиною землекопів :-(.
А піраміда Маслоу - на мій погляд не втратила своєї актуальності.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5076 днів тому   #  

З землекопами - дуже влучно

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   5076 днів тому   #  

піраміда Маслоу ніколи не втратить актуальності для народних мас, але суспільні процеси НЕ робляться народними масами, поведінка суспільно активних людей НЕ пояснюється цією "народною" пірамідою. як можна пояснити поведінку Йосипа Сліпого цією пірамідою? підвислий стан третього сектору України справді пояснюється пірамідою - багато його так званих "лідерів" ніяк не наїдяться, питання в тому: на що, крім задоволення своїх примітивних потреб, такі "лідери" здатні в принципі?..

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.