bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Ознаки організаційного розвитку ОГС   

Будь яка організація проходить певні етапи становлення та відповідно зростає професійно і як результат надає більш якісні послуги. Практика свідчить про те що в самому началі організація формує свої органи врядування стихійно бо того вимагає статут, але згодом якщо організація не працює над своїм розвитком, то так і залишається більше «клубом за інтересами» ніж ОГС, що зростає. ОГС країн Європи та США в більшості відрізняється від багатьох ОГС України не скільки в наданні послуг своїм цільовим група, скільки дотриманням принципів ефективного врядування.

Я виділів би наступні основні ознаки організаційного розвитку ОГС (перелік не є вичерпаним):
  • наявність правління ОГС (реально працюючого)
  • наявність місії та цілей діяльності ОГС, зрозумілі та прийняті кожним її співробітником та членом
  • наявність організаційної структури або органіграми ОГС
  • наявність програм або визначених напрямків роботи
  • постійний склад співробітників
  • чіткий розподіл обов’язків серед співробітників та волонтерів (наявність посадових інструкцій)
  • наявність документування діяльності, звітності, листування та ін.
  • наявність регулярних зустрічей співробітників з приводу планування діяльності, звітності
  • наявність стратегічного плану діяльності/розвитку ОГС
  • регулярність роботи – графік роботи ОГС (щоденно або за іншим принципом)
  • наявність необхідного обладнання
  • наявність офісного приміщення або іншого місця для проведення зустрічей та організації документообігу
  • інше
Даний перелік не є вичерпаним, але кожна ознака має розглядатися ретельно та давати уяву наскільки ОГС відповідає їй формально чи реально. Наприклад, чи проводяться засідання правління та як часто; чи виконує Правління свою функцію, а не функцію персоналу та інші аспекти.

Важливо замислитися наскільки Ваша ОГС відповідає вищезазначеним ознакам організаційного розвитку та наскільки серйозно до роботи ставляться люди, що створили організацію та прагнуть реального розвитку.

Коментарі

Іван Кононенко   5343 дні тому   #  

то Ви пропонуєте 90% наших громадських організацій закрити? я б так і зробив. краще менше, але краще :) була в мене думка зайнятись якоюсь корисною діяльністю, але крім суботніка нічого не вмію організувать

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Скринник   5341 день тому   #  

Нажаль, наші ГО, маю на увазі українські, в більшій масі своїй, працюють тільки коли є заінтересовані особи (меценати) чи ентузіасти, а загалом - це 2-3 денні організації...а що вже й казати про порядок в документації, про таке можна тільки мріяти... взагалі то, мабуть, тільки одиниці витримають аудиторську перевірку.
Оскільки в мене є невеликий досвід роботи з українськими ГО, то було б цікаво дізнатися в деталях, як працюють ГО в інших країнах

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5330 днів тому   #  

та не грішіть так вже на НДО :) У тих самих США і Європі, мабуть, така ситуація.
От Ви кажете аудит не кожна ОГС пройде. Погоджуюсь, але не кожен аудитор готовий зробити аудит для неприбуткових організацій. Моя ОГС в 2006 та 2008 році проводили фінансовий аудит. І що з того? Потім наш бухгалтер вимушений був аудиторам роз'яснювати особливості бух.обліку в неприбутковому секторі. Повірте, на периферії складно знайти професійного аудитора.
Потреби в проведені фінансового аудиту взагалі не бачу. Його і так проводять донори. Нещодавно я із своїми словацькими партнерами писав проект на фонд ЄС. Так от вони по-дружньому посміялись нашій практиці. У них (закордоном) означає оцінку проекта! Їх цікавить не цільове витрачання коштів, а оцінка досягнення поставленої мети та завдань проекту. і цілком з ними погоджуюсь.

А щодо ОГС... за Дарвіном виживуть сильніші. Інші залишаться на тому ж рівні. Це світова практика.

P.S.
А які ознаки організаційного розвитку закладаються у новостворені організації в рамках проекту ПРООН "Місцевий розвиток орієнтований на громаду"? Особливо цікава інформація щодо Закарпаття :)

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5330 днів тому   #  

"наскільки серйозно до роботи ставляться люди, що створили організацію та прагнуть реального розвитку" - це дуже вдале зауваження! Бо в Закарпатті в рамках ПРООНівського проекту має бути створено 40 ОГС (у 8 районах 5 громад-учасниць). З них тільки 28 новостворених ОГС уже реалізують мікропроекти http://cba.org.ua/Regions/zakarpatska.aspx

А що далі?

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Коваль    5323 дні тому   #  

Як колишній асистент з розвитку громад по Закарпатській області мушу зазначити, що є існують певні ризики щодо сталого розвитку громади по завершенні проекту. Проектом передбачено мобілізацію громади, на вирішення своїх проблем, і саме від того, як ведеться внутрішня та зовнішня коунікація громади, залежить якою вона буде. Чи відбудеться чи ні. Час покаже.

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Ямщикова   5322 дні тому   #  

ІМХО, всі ці ознаки стосуються будь-якої організації, не важливо ОГС це, чи комерційна структура, чи навіть орган влади.
суть не в функції чи ролі організації, а, тут згодна, у її прагненні до розвитку (навіть "сталого розвитку", не побоюся цього терміну :))

при тому, дискусійним питанням є, чи всім справді потрібен розвиток, принаймні - динамічний розвиток.
класичним прикладом може бути сюжет фільму "вам лист", коли професійна корпорація, що прагне розвитку за завоювання ринку, все ж таки програє маленькій крамничці, в якої просто є особистість, душа, власний стиль, тощо.

ризикну сказати, що подібні теорії реально допомагають просунутися "середнячкам".
яскраві особистості досягають успіху зазвичай саме ламаючі стереотипи та стрункі теорі.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5322 дні тому   #  

Підтримую думку Людмили :-)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.