bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Невидима історія. Чи варто концентруватися тільки на світових драмах?   

В інформаційному просторі, більшість з нас, як правило, стає заручником панівник тем.

Приклад: щоразу напередодні річниці перемоги у Великій Вітчизняній Війні (як на мене, більш коректно, 2 світова війна), піднімається величезний інформаційний шквал pro&contra, вшанування ветеранів, нерідко позірне.

І для більшості з нас, уявлення про 1941-1945 роки в світовій історії вкладаються тільки в рамки уявлень боротьби з фашизмом. Боротьби драматичної: союзники проти фашизму, новий поділ світу. страждання населення, Голокост etc.

Нині ми більше знаємо й про УПА, але, все одно, це вписується в парадигму “воєнності” років, якими є 1941-1945

Але ж в ці роки існували події й поза виміром війни. І чому вони - менш важливі? Можливо в ці рокм в якійсь країні були закладені основи середнього класу? Або хтось заснував нову течію в музиці чи хореографії? Чи в історію костюма була записана нова сторінка або ж був створений новий вид спорту?

Як приклад, на 1941-45 роки припадають одні з останніх років життя Махатма Ганді. Що він робив тоді? Над чим думав? І що ми про це знаємо?

В широкому сенсі, невидима історія припускає - навіть в найдраматичніші роки для світової історії відбувалися події і жили люди, які привнесли в цей світ щось корисне і цікаве.

Однак, чи здатні ми вийти за рамки наших панівних уявлень про ці роки?

Коментарі

Василь Полуйко   5114 днів тому   #  

Кілька років поспіль ЗУРЦ організовував поїздки в Німеччину колишніх остарбайтерів, як правило на запрошення муніципалітетів тих міст, де їм довелось працювати. Що я зауважив, що ті, хто згадував лише непрємності того часу і в теперішньому житті були нещасливими. А ті хто казав, що було те було, і розповідав як приємне так і неприємне, виглядали значно щасливіше своїх побратимів. Пригадується один курйозний випадок, коли нашому дідусеві, десь на 30 хв. зустрічі німецькі учні запропонували промочити горло трохи пивом, бо він вже довго розповідав. Оскільки йому було під 80, пиво дало ефект і учні почули про його амурні походеньки того часу, навіть з деякими інтимними подробицями :-)

  •   Пiдписатися на новi
Ярина Боренько   5113 днів тому   #  

Ще нещодавно для цілого покоління пакт Молотова-Ріббентопа, депортації, спільні німецько-радянські паради і навчання були невидимою історією. Дехто, хто дивиться ненаше кіно і читає ненашу історичну пресу, може дізнатися про те, як австрійськи жінки шугалися радянських солдат, а польські діти депортовувались спершу в Сибір, а потім попадали до Танзанії - там такі цікаві штуки відбувалися!!!. Не знаю, чи під час 1939-1945 рр. виник новий вид спорту або "середній клас" - світова війна вона й на те світова, що включає весь світ і будь-які дрібниці відбуваються у цьому історичному контексті, якось з ними співвідносяться. Якщо ми це зрозуміємо і відійдемо від постулату, що лише нас пам"ятають Альпи і Дунай, тоді все невидиме стане видимим.

  •   Пiдписатися на новi
Іван Кононенко   5113 днів тому   #  

погоджуюсь з Віталієм. Час забути трохи про соплі. Згадати щось інше. якусь оптимістичну історію. І що Шевченко був художником і молодим Казановою :)). Яку історію знаємо, таке майбутнє будуємо.

  •   Пiдписатися на новi
Анатолій Рекун   5112 днів тому   #  

Добре, що пам`ятники загиблим у 2-й світовій в кожному селі зараз фарбують та білять паркани. Пам`ять живе. Але пам`ять коротка і якась однобока. Вчора у нас на конференції згадали, що вже 15 років як зникли плити з могил загиблих козаків на території Мотронинського монастиря в Холодному Яру, які ще й досі так і не знайшли.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   5111 днів тому   #  

можливо саме з цих плит у Запоріжжі комуняки роблять "б'юст" сталіна. але не будемо про соплі, як вчить молодь, треба думати про хороше в історії: от наприклад, російські моряки на бтр-ах "законно" залицятимуться до херсонських селянок ще принаймні 25-30 років. кажуть, плоди кохання різних рас найживучиші, але наче тільки у першому поколінні...

  •   Пiдписатися на новi
Анатолій Рекун   5107 днів тому   #  

Про кон`юктуру та історичну правду. Те що раніше влада замовчувала за президента Ющенка перетворилося в кон`юктуру. Влада стала своїм коштом підтримувати видання, які показують роль ОУН-УПА в 2-й Світовій війні. Наприклад, нещодавно наша організація в бібліотеку для НУО отримала від облдержадміністрації підбірку з 21-ї книги про Холодний Яр. Книгу "Україна встань з колін" Тамари Горб-Дубової, дочки керівника холодноярського партизанського загону ім.Сталіна П.Дубового чомусь влада не захотіла видавати. Думаю, що зараз письменники, які писали про ОУН-УПА знову перекваліфікуються.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.