bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Wag the Dog   

Саме таке ключові повідомлення промовляє з обкладинки останнього номера “Українського тижня”, де вміщено статтю “Громадянського суспільство та його вороги”

Спекулюючи на популярній сьогодні темі “грантоїдства”, автор статті здебільшого пропонує заяложені спрощення та узагальнення, які часто віддають конспірологією, аніж справжнім аналізом:

“А в нас більшість громадських організацій безпосередньо пов’язані із замовниками або взагалі ними створені. Ще вони в тісному контакті з тіньовими піарниками політиків. Чимало є і таких ГО, які не працюють постійно на одного замовника, а просто продають свої послуги для проведення певної кампанії”

Однак, сам факт появи такої статті (й уже не першої такого характеру) в доволі популярному виданні, може свідчити про чергову хвилю інтересу до діяльності ОГС (на фоні передвиборчої гарячки?) та чергові комунікаційні виклики, які стоять перед ОГС (адже, на тлі узагальнень автор таки послуговується назвами кількох досить популярних громадських організацій та ініціатив).

Як українські ОГС мають реагувати на такі сигнали? І чи будуть вони реагувати взагалі? Міняти підходи до роботи? До комунікації?

Адже такі інформаційні матеріали є відображенням діяльності ОГС не лише на комунікаційному полі.

І ще згадалась цитата з одного фільму:

“Це як сантехнік. Власне, як сантехнік - робить свою справу й ніхто нічого не помічає, і лише коли сантехнік помиляється, довкола все виявляється по вуха…” ("Wag the Dog").

Коментарі

Михайло Ізюмський   4398 днів тому   #  

Чудова стаття! Викладено багато моїх думок, які ніколи було написати. Обов'язково куплю примірник, хоча паперові видання купую, можливо, пару разів на рік!
Я реально в захваті! Прочитаю детальніше (зараз просто пробігся очима) - поясню чому.

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4397 днів тому   #  

Мені вже набридло відбиватися від цих речей і "відбивати" колег. Зазвичай тема "грантоїдства" росте і процвітає в середовищі ЗМІ, які "зеленого" поняття не мають, що таке проект. Колись зайшла до мене одна журналістка і так іронічненько каже: "Нічого собі!!! - у вас тут і телевізор є, і проектор! Непогано живете на американські гроші!" Щоправда, помалу на Волині вдається цю проблему долати, і я тим насправді тішуся. Проте як тільки в якогось "новоспеченого" або "закостенілого" (свідомістю) журналіста виникають роздуми на цю тему, я просто не реагую - це безрезультатно. Краще спрямувати свою енергію в позитивне русло.

  •   Пiдписатися на новi
Завійська Мар'яна   4397 днів тому   #  

Справді, було б цікаво почитати міркування Михайла щодо статті. Я згодна з Богданою. Читаючи статтю, склалося враження, що журналіст не зовсім знає, про що пише. Або знає, але хоче зробити "сенсаційний" матеріал. Але слабка реакція (або її відсутність) на такі закиди - теж не на користь ані конкретним ГО, ані сектору загалом.

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4397 днів тому   #  

Справа в тім, Мар"яно, що єдино виправданою реакцією може бути ЛИШЕ діяльність ОГС :-) Усе решта - це змагання (м"яко кажучи)

  •   Пiдписатися на новi
Завійська Мар'яна   4397 днів тому   #  

Важко не погодитись :)

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4396 днів тому   #  

Прочитав уважно матеріал.
Дуже дивує мене реакція Мар'яни на нього: на мою думку, він найбільш об'єктивний, неупереджений та фаховий з усіх що були раніше в пресі на цю тему.
Щодо звинувачень у "конспірології", згадався анекдот:
"Одна корова підходить до інших та каже:
- Подруги! Люди нас годують, доглядають та захищають нас виключно для того щоб брати наше молоко, а потім зарізати і з'їсти!
Одна з її товаришок відповідає:
- Слухай, дістала ти вже своєю конспірологією!"
А взята Вами цитата є висловлюванням окремої особи, з чітким вказанням на неї, а не думки автора. Причому стосується не всіх НУО.
Стосовно ж сантехніка, доки він виконує свою роботу якісно, йому абсолютно байдуже що пишуть про нього ЗМІ.

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Ямщикова   4390 днів тому   #  

Цілком погоджуюся із Михайлом і автором статті (переважно).
Людина явно в темі.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.