bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

ОСББ, перший крок до успіху   

часть из статьи ГО “Сокол”:

Хоча в нашому місті сплата комунальних послуг населенням більше 90%, борги перевищують 200 000 грн, а це доволі значна сума, якої вистачило б на гарний ремонт декількох будинків. Наскільки ще ЖЕК буде в таких умовах виконувати свої функції — невідомо.

Хоча на перший погляд вибір у громади досить невеликий, але то не так.
Самий найпростіший спосіб — мовчки сплачувати комунальні платежі, сподіваючись на те, що влада чесно та справедливо сформує тарифи, ніхто та ніщо не поцупить, та кошти використають за призначенням. А якщо не виконають обіцяних послуг — тихо на кухнях клясти уряд, місцеву владу, депутатів, ЖЕК та світову кризу та продовжувати платити, надіючись на краще….

Трохи важчий спосіб — громадою проконтролювати ті самі послуги та по можливості зробити прозорі тарифи, формування, та їх виконання. Багато хто може заперечити: “Це неможливо, Ви забагато вимагаєте!”… Зовсім ні, такі процедури передбачені законодавством. По факту комунальні тарифи повинні бути сформовані для кожного будинку окремо, визначено терміни, умови та порядок виконання послуг. Такий додаток повинен бути оприлюднений для всієї громади та бути невід'ємною часткою договору на комунальні послуги. Маючи на руках такий документ, кожен мешканець багатоповерхівки буде в змозі проконтролювати виконання послуг — а у разі їх неналежного або невиконання — звернутися до ЖЕКу з вимогою зробити перерахунок сплати комунальних платежів.

Що ж, шукати “крайніх” - діло доволі невдячне, можна звинуватити всіх та кожного, хто причетний до влади…… Якщо громада не хоче приймати активну участь у керуванні власним спільним майном — будуть винні всі. Поганий буде і колишній уряд, та й новий. Можна констатувати, що саме законодавство побудовано таким чином, що прав у місцевої влади зовсім обмаль, та система розподілу бюджетних коштів дуже недосконала…. Те, що Ми бачимо — наслідки байдужості громади та недосконалого законодавства минулого уряду……

Хоч картина намальована доволі невесела, але вихід давно існує. Є ще один варіант, коли громада сама розпоряджається коштами та вирішує куди та за що сплачувати. Вже багато років існує закон про “Об'єднання співвласників багатоповерхових будівель” (надалі ОСББ). І хоча в місцевій пресі декілька раз промайнули статті про необхідність створення ОСББ та далі діло не просунулось. Причин багато — пасивність депутатів, небажання співпрацювати з громадою та й непрозоре розподілення грошей на фінансування ЖКГ створює благодійне підґрунтя з махінацій фінансами. Але напевно самий великий чинник — відсутність достовірної та зрозумілої інформації про ОСББ, його утворення, функцій та методів управління.

На законодавчому обрії теж з'явилися зміни щодо ОСББ: розглянуті зміни в закон - ОСББ обов'язково формуються в новобудовах та мінЖКГ з 2015 року планує обов'язкове впровадження ОСББ у приватизованому житловому фонді. Так що надії на “доброго” дядю, який все прийде та полагодить вже не має. Пора прокидатися, адже коли настане тотальна ера “ОСББтизації”, кошти на капітальний ремонт будинку “вибити” буде вкрай важко….. Маємо в запасі ще 4-5 років…

Так чи відрізняється ЖКГ від ОСББ? Відмінностей дуже багато, розглянемо деякі з них:
Перша відмінність це те, що ОСББ неприбуткова організація та звільнена від сплати податків і ПДВ, що вже залишає 20% коштів для потреб домовласників. Відсутній громіздкий апарат посадовців та цілий комплекс витратних чинників, що входять до формування ціни на комунальні послуги. ОСББ має можливість на свій вибір витрачати кошти на утримання будинку, або акумулювати їх на значні витрати (на кшталт капітального ремонту, встановлення відеоспостереження, спорудження дитячих майданчиків, встановлення міні-котелень), створювати резервні фонди або фонди на інші непередбачувані випадки. ОСББ має право самостійно визначати виконавця послуг або складати договори на обслуговування або проведення ремонтних робіт з ПП. Переваг дуже багато — основна перевага, що кошти не сплачуються невідомо куди та значно менший шанс отримати відповідь: “А коштів немає….”

Звісно, переваг багато, але багато недоліків….. Вкрай важко переконати мешканців будинку в необхідності створення ОСББ. Старше покоління з недовірою відноситься до всіляких нововведень і потрібно буде докласти значних зусиль, щоб переконати в необхідності самоврядування. Ще один фактор: достатньо велика сума, яка потрібна для реєстрації об'єднання (витрати на послуги нотаріуса та сплати за послуги багатьох інстанцій). Недоліком є й те, що в багатоповерхівках відсутні службові приміщення, а якщо вони й були колись заплановані — вже давно приватизовані та продані. Адже з створенням ОСББ до керівництва переходять обов'язки ЖКГ по видачі різноманітних довідок та реєстрації проживання. Є приказка: “Починати завжди важко….”, зміни можна буде відчути не зразу, потрібно 2-3 роки кропіткої праці та відданості, щоб перетворити занедбані багатоповерхівки на затишні будиночки, коли кожен власник квартири буде відчувати себе як дома не тільки у власній оселі, а й на охайному подвір'ї та чистенькому під'їзді….. І ще одне: якщо будуть створюватися ОСББ — це не додаткове навантаження на керівника ОСББ а спільна праця всіх жителів будинку!!!

З своєї сторони Рада ГО “Сокіл” пропонує допомогу з оформленням Статутів ОСББ, проходження реєстрації та надання юридичної інформації по створенню ОСББ. Можливо також проведення переговорів з приватними нотаріусами для зменшення вартості послуг з нотаріального посвідчення Статутів ОСББ та різноманітних документів, проведення круглих столів з місцевою владою, створення асоціацій ОСББ для більш ефективного господарювання. На разі ГО “Сокіл” передало практичні посібники з реєстрації ГО, ОСББ, ОСН в міську раду та у відділ юстиції. Даний посібник можливо безкоштовно завантажити з інтернету за адресою: http://lawngo.net/fckfiles/Legalizatiya-registratsiyaNEW.pdf або з сайту ГО “Сокіл” за адресою: http://gosokil.at.ua/load/1 Зараз найперша мета: об'єднати майбутні ОСББ в одне ціле, разом створити міцну та дієву громаду. Якщо Ви твердо вирішили створювати ОСББ але не вистачає знань як саме оформлювати документи або з чого починати — телефонуйте з 12-00 до 18-00 за телефоном: 067******, Голова ГО “Сокіл” Кравчук Єгор Юрійович.

Пы.Сы. Консультации бесплатные, буквально сразу после выхода газеты получил 2 звонка от заинтересованных жильцов. Многих пугает “стартовая” сумма на оформление документов, городишко небольшой и зарплаты нулями не блешут. Хотя процесс пошел.
кому интересно, начало обсуждений коммунальных тарифов здесь: газета 12
продолжение и стартовая компания про ОСББ здесь: Газета 13 советую прочитать, помимо всего прочего, ППшки были проинформированы про активную фазу “Алкоголь-Табак СТОП”

Обращение к всем: кто может поделится литературой про ОСББ (так как все услуги идут ГО бесплатно, ДЕНЕГ НЕТ, так что только в дар, уж извините) свяжитесь со мной [email protected] буду благодарен…. самое интересное, люди сильно удивляются, почему консультации и юр.помощь идет бесплатно…. не привыкли люди и стараются найти, в чем же подвох))))

Коментарі

Кравчук Егор   5007 днів тому   #  

уже создано 9 ОСББ, еще два в процессе оформления документов.... лед тронулся.....

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5007 днів тому   #  

Єгоре, головне, що ви почали. Ми коли починали то шукали літературу в інтернеті. Там її досить. І зараз працюючи з новими ОСББ і з уже діючими шукаємо документи в мережі.
Нещодавно Тетяна Яцків зі славного Львова переслала нам декілька примірників свого практичного посібника. За що їй ще раз велике спасибі. Так цей посібник зараз у нас є просто настільною книгою.
Щодо ОСББ так за ним майбутнє. Хоча якщо у нас до цього прикладуть руки "ділки" від влади то все буде як завжди.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5007 днів тому   #  

да, книжка Татьяны вообще супер, получила от отделения юстиции нашего города наивысшую оценку, отличная подборка статей и нормативной базы. Они и сами изредка путались с противоречиями законодательства, теперь стало все на свои места. Это радует. Было бы неплохо выпустить еще одно пособие про стартовую деятельность ОСББ (заключение договоров с организациями и ПП и прочие нюансы хоз. деятельности) Конечно, можно по крупицам собрать такую инфу с инета, но опять же в одном издании иметь такой учебник гораздо лучше. Наше ГО потихоньку выходит с оппозиции, тем более мэр начал поддерживать наши проекты.

  •   Пiдписатися на новi
Неля Поліщук   5005 днів тому   #  

Єгоре та Іван. У нас в Сумах ГО "Вербена" створила центр "Юридичний супровід громадських ініціатив",який проводе тренінги для ОСББ та ініціатівних груп, що планують створити ОСББ. Якщо вам цікаво можимо надіслати матеріали та посібник. Дуже багато інформації на сайті www.samoorg.com.ua

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5005 днів тому   #  

Был бы очень благодарен за литературу, сейчас как раз самый разгар, пошла цепная реакция и на данный момент уже 10 ОСББ и две на стадии подготовки документов. Становится чуток напряжно )). Если можно вышлите материалы и книги (по возможности хотя-бы 3 комплекта, хотя и больше не помешает) 20200, Украина, Черкасская область, г. Звенигородка, ул. Кирова 18 кв 48, Голова ГО "Сокол" Кравчук Егор Юрьевич. ел. адрес: [email protected]

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5005 днів тому   #  

на этом фоне: http://pro-vincia.com.ua/news-h-6407.html работа ГО достаточно эффективная))))

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4998 днів тому   #  

Неля, будет литература или как? Отпишитесь плиз на электронку.

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Яцків   4997 днів тому   #  

Єгор, дуже гарна стаття, можна ми передрукуємо на наш портал?

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4996 днів тому   #  

Татьяна, для Вас хоть звезду с неба... :) конечно можно

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4914 днів тому   #  

две статьи на тематику ЖКГ и ОСМД.
Очень смешно (хотя достаточно грустно) но очень правдиво....
или мы такие, или страна такая :((

ЖКХ: спасайся кто может
http://www.from-ua.com/voice/516c435c27911.html

Жилищная афёра на государственном уровне
http://www.from-ua.com/eco/8fa566b51295c.html

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.