bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Звільнити метеликів…    

переглядаючи архіви, я натрапив на посібник, виданий у 2005 році, цитуючи передмову посібника, хочу розпочати чергову тему:

"Дана публікація є лише краплею в океані спектру питань та проблем, пов'язаних з роботою з дітьми з алкогольних родин. Сподіваємося, що вона матиме своє продовження, та сприятиме розвитку діяльності груп самодопомоги Ал-Атін в Україні.

Звільнити метеликів.. тобто дати надію дітям, яких торкнулася проблема в родині.

На жаль, все ще є дуже мало україномовних публікацій присвячених цій тематиці. Сподіваємося, що це видання допоможе в задоволенні актуальних потреб у методичних матеріалах, практичних рекомендаціях щодо організації допомоги дітям з алкогольних родин. У посібнику розглянено питання алкоголізму та співузалежнення, описано соціально-психологічні особливості дітей в родині з алкогольною проблемою, представлено способи допомоги таким дітям, висвітлено специфіку діяльності груп підтримки Ал-Атін, а також подано матеріали, які використовуються в роботі груп підтримки Ал-Атін.
Сподіваємося, що ця публікація сприятиме розвитку в Україні соціо-терапевтичної та виховної роботи з дітьми, батьки чи значимі особи яких є узалежненими від алкоголю."
Олена Яремко
Проект “Звільнити метеликів”, реалізовували Фундація Допомоги Дітям “Крик” і МГО “Академія Української Молоді”

Коментарі

Кушнір Тарас   4585 днів тому   #  

1. Декілька слів про алкоголізм та співузалежнення
Алкоголізм вже давно вважається невиліковною хворобою. Це хвороба, яка триває все життя. Натомість її розвиток можна затримати через застосування відповідної терапії. Одним з проявів хвороби є втрата контролю над кількістю випитого. Якщо хвороби не вдасться стримати, вона приводить до психічних порушень або смерті. Єдиним методом затримки прогресування хвороби є повна абстиненція.
Алкоголіком може стати кожна людина, незважаючи на вік, стать, освіту, матеріальний статус і професію. Отож помилковим є твердження, що алкоголіками є лише люди з маргінезу суспільства. Вживання алкоголю завжди має великий вплив на якусь із життєвих сфер. Алкоголік п'є, щоб втекти від дійсності та відповідальності. Хоча має почуття провини, не може перестати пити, навіть, коли бачить, що це нищить все найцінніше в його житті та приносить страждання його близьким. Є емоційно узалежненим від алкоголю і глибоко вірить в неможливість існування без нього. Узалежнення від алкоголю є також фізичним, і при спробі перестати пити у хворого з'являються прояви відвикання. Він намагається втекти від проблеми і п'є щораз більше.

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4584 дні тому   #  

До найчастіших проявів алкоголізму належать:
• Втрата контролю. Втрата контролю над уживанням алкоголю відбувається поступово. Спочатку алкоголік втрачає контроль дуже рідко і випадково, потім це
відбувається все частіше. В результаті перестає панувати також над тим, коли п'є.
• Розвиток хвороби. Це етап, під час якого алкоголік п'є все частіше, і на нього все менше можна розраховувати. Вживання алкоголю стає його нав'язливою ідеєю, і він зазвичай занедбує спої обов'язки.
• Симптоми відвикання. В період перерв у вживанні алкоголю у хворого можуть з'являтися ознаки відвикання: ослаблення організму, пов'язане з відвиканням, головні болі, рвота, трясіння, знервованість і фрустрація, галюцинації. Інколи цей стан вимагає госпіталізації.
• Зміни особистості. Коли алкоголік п'є, його поведінка є протилежною до поведінки в тверезому стані.
• Провали пам'яті. З'являються провали пам'яті, цілі фрагменти подій зникають. Усе більше справ відбувається поза свідомістю узалежненої особи.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.