bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Діагноз: національний мазохізм   

Чорні стрічки з’явилися біля синьо-жовтих прапорів на львівських будинках 15 травня, в неділю. До міста Лева ми з родиною приїхали на весілля друзів, тож весь попередній день не вмикали телевізора й не читали Інтернету.

Першою думкою було: вчора щось страшне в країні трапилось, а ми проґавили. Тож почали запитувати перехожих про причину жалоби.

Поки перша зустрічна пані пояснювала, що вона не місцева і також цікавиться, в чім річ, до нас підбігла літня львів’янка інтелігентного вигляду зі словами: «Що вас цікавить? Я вам усе розкажу!»

Почувши запитання, чому вивісили чорні стрічки, пані зі зневагою повернулася до нас спиною (плюнути хіба виховання не дозволило) і хутко пішла у своїх справах. На ходу вона озиралась і люто кричала: «Це не для вас! Це для тих, кого мучили тут!»

Ми поставили своє запитання іншій, молодій жінці. Вона сказала, що це суто львівська жалоба за жертвами репресій 1938-1939 рр. Хто загинув і скільки їх було, за що загинули – відповісти вона не змогла, багатозначно промовчавши.

Упродовж восьми годин дороги додому мене не полишали думки про «суто львівську жалобу». Чому ж тоді стрічки – на національному прапорі? За логікою, і жалоба має бути національною. Чому мені ніхто не зміг чітко відповісти на запитання?

А головне – чому бажання знати викликало агресію? Мій учитель історії на кожному уроці казав: «Не соромтеся запитувати. Не буває дурних запитань – бувають дурні відповіді».

Пошук у Мережі не дав жодного результату стосовно «суто львівської жалоби».

Натомість з’ясувалося, що з 2007 року третя неділя травня, яка цьогоріч припала на 15 число, - це встановлений президентом Ющенком День пам’яті жертв політичних репресій, які зазнали розкуркулювання, депортацій, катувань і страти.

Серед них – митці українського Розстріляного Відродження і ще близько трьох мільйонів менш відомих, але не менш цінних для нації хліборобів, майстрів і просто матерів, батьків і дітей.

Моє резюме із цієї пригоди: годі ділити жертви на «ваших» і «наших». Годі пишатися цими жертвами, вимірювати рівень патріотизму залежно від того, де ти народився і хто у твоїй родині загинув від політичних репресій.

Патріотизм – це коли ти знаєш історію і розповідаєш її людям. Коли не знаєш, але цікавишся. Коли поминаєш загиблих, а святкуєш – перемоги.

Здорова нація – як і здорова родина. Святкують дні народження, хрестини, весілля та інші радісні події. Померлих же тихо згадують і розповідають про них живим. На поминки не запрошують і пускають усіх. І не міряються, хто більше страждає.

Коментарі

Андрій Овчарук   4716 днів тому   #  

Пані Леся, поставлений Вами діагноз зрозумілий, але хто пацієнт? Львів'яни? Українці? Ющенко?

  •   Пiдписатися на новi
Леся Ярошeнко   4716 днів тому   #  

Пацієнти - українці. Є в нас схильність "мучитись, каратись" і шукати виних замість дивитись уперед і шукати способів.

Це я просто "нарвалась" у Львові. Місто Лева і його мешканців дуже люблю. Уже за Форум видавців і вміння пити каву їх варто шанувати. За європейський вигляд вулиць і українську мову, яка на них звучить. За збережену архітектуру і книгарні в центрі міста. Оце - патріотизм.

Водночас обурює агресія, якою чимало львів'ян реагує на бажання знати про них самих, про історію, особливо про трагічні її сторінки. Це відштовхує і знеохочує знати й шанувати своє. Я журналіст і все одно знайду відповідь. А багато скромніших молодих людей більше й не питатимуть. Замість традиційної реакції "Ви цього не знаєте? Як ви смієте запитувати? Цур вам і пек" я і багато молодих патріотів воліли б чути від "аксакалів" обгрунтовані відповіді й посилання на першоджерела. А не просто посилання.

  •   Пiдписатися на новi
Павел Пиляй   4716 днів тому   #  

я согласен с автором статьи, я согласен с авторами отзывов. мы-украинцы вечно впадаем в крайности одни воют и стонут всю жизнь посыпая свою голову пеплом, а другие открыто плюют на память нации. возникает один маленький вопрос, а почему так происходит? я вижу причину в том, что те, которые плачут, отчасти, скрывают свою слабость духа, неспособность сделать в своей жизни что-то заметное, стоящее-вот они воют и ноют скрывая свою несостоятельность, как личностей, а другая часть населения устала от этого исторического нытья и у них включился механизм сохранения крепкой психики. меня возмущают слова гимна ще не вмерла укра1на а что она должна умереть, что за нас уже все решили? тогда зачем вся эта игра в демократию? когда президент ставит свечку целой нации, разве это не маразм? тем самым программируя нас, как нацию, на поражение. я не верю в случайность и задаю вопрос, а кому это выгодно ?

  •   Пiдписатися на новi
Павел Пиляй   4716 днів тому   #  

раньше строили коммунизм, теперь строим независимое государство, а когда жить по-человечески господа депутаты, господа президенты? а в ответ тишина.почему у нас европейские цены на продукты питания когда нет европейских зарплат и как долго это будет продолжаться?

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4716 днів тому   #  

...а здоровим не легше від діагнозів у хворих...

  •   Пiдписатися на новi
Леся Олієвська   4711 днів тому   #  

Так, це правда. Діагнози хворих аж ніяк не вирішать проблем хворих. Ними хіба можна прикритися, щоб ще щось з загального короваю хапнути, і то так, щоб ніхто не знав

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4711 днів тому   #  

Зате скільки охочих на цьому нажитися... спекулюючи на браку інформації, та видаючи бажане за дійсне...
А ще, раніше (тепер ТВ я вмикаю дужже рідко) я фіксував випадків коли справ зроблено на мінімуму, - а піар подається таким чином, ніби без них світ зупиниться...

ось так і живемо...
Два куми:
- Слухай, недавно по телеку чув, про хворобу, яка лікується тільки самогоном…
- Ух ти, а ти не пам'ятаєш, де її можна підхватити?!

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4566 днів тому   #  

– вже третій день, як наш сусід Василь, сильно змінився. Гарно одітий, не п"є, не матюкається, не дебоширить, не курить, жінку не б"є, не кричить на дітей у дворі...
– Він що у Анонімні Алкоголіки подався?..
– та ні, – помер...

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4564 дні тому   #  

Дякую "Міжнародному фонду «Відродження» - фундації, яка покликана фінансово та організаційно сприяти становленню демократичного, відкритого суспільства в Україні." - за чудове виконання "Місія Міжнародного фонду "Відродження" – фінансово й організаційно сприяти становленню відкритого, демократичного суспільства в Україні шляхом підтримки значущих для його розвитку громадських ініціатив."

Як результат сьогодення:

Украинцы с доходом выше среднего ожидают ухудшения жизни
http://job.ukr.net/news/ukraincy-s-dohodom-vyshe-srednego-ozhidajut-uhudshenija-zhizni/

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.