bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Волонтерами затикатимуть “дірки” на Євро-2012 ?   

До старту фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу залишається все менше часу. Україна готується зустріти 16 матчів в рамках турніру. Києву випала честь стати господарем фінального поєдинку, який, за попередніми даними, відвідають понад 700 тисяч вболівальників із близько 130 країн світу.

Ряд українських чиновників звітують про входження країни у “визначені строки” підготовки до Євро-2012. Як приклад наводиться прогрес у спорудженні спортивних арен у Києві і Львові, зведення нових терміналів в аеропортах, будівництво та реконструкція автошляхів, тощо. При цьому, ціна питання із постійним збільшенням кошторису проектів відходить на другорядний план.

Також доводиться чути про перехід підготовки в “операційну фазу”. Остання передбачає забезпечення правопорядку під час матчів, налагодження співпраці між організаторами, проведення предтурнірних заходів та підготовку волонтерів.

Як відомо, УЄФА планує залучити по 2500 добровольців з України та Польщі під час Євро-2012.

Офіційний відбір бажаючих футбольна організація розпочне вже влітку наступного року. Крім того, приймаючі міста також мають підготувати волонтерів. За попередніми оцінками, для допомоги туристам під час ЧЄ-2012 Київ потребує 6000 “штиків”. Нещодавно переобраний мер Донецька Олександр Лук’янченко наголосив на потребі у 5300 волонтерах для шахтарського міста.

Якщо порахувати добровольців із Харкова та Львова, мова йде про понад 20 тисяч (!) добре підготованих юнаків та дівчат, які стануть співорганізаторами масштабного дійства. З іншого боку,піклуватись про вишкіл волонтерів потрібно було ще вчора. Цьому є декілька причин:

По-перше, мова йде про безпрецедентний проект на теренах України. В останнє “масове” залучення волонтерів у кількості близько 400 (!) осіб відбувалось під час фіналу “Євробачення”, яке проходило у Києві. Масштаби Євро-2012 кардинально відрізняються і потребують особливої готовності молоді. Сюди варто віднести живе спілкування з носіями мови (цього не вчать у школах і вишах). Не виключено, що поведінка вболівальників, враховуючи “святковий” настрій, не завжди буде адекватною. Останнє доведеться залагоджувати не лише міліції та стюардам, але й волонтерам.

По-друге, робота волонтера передбачає володіння вузькопрофесійними навичками у сфері IT, медіа, транспорту, туризму та ін. Інколи свої вміння доведеться застосовувати навіть в екстремальних ситуаціях у випадку прорахунків організаторів в “операційній фазі”.

По-третє, втримання від спокус використати службове становище. Зрозуміло, що волонтери не отримують коштів за свою роботу. Разом з тим, відкриваються можливості зловживання обмеженими в доступі ресурсами: прохід на стадіон, робота з квитками, надані організаторами спецзасоби та ін.

По-четверте, навчання базовим і навіть поглибленим знанням іноземної мови навряд здатне виправити ситуацію. Адже спілкування має бути максимально адаптованим до реалій. Одна річ вести бесіду із викладачем в аудиторії, зовсім інша – із німецьким туристом на підпитку, який вивчав англійську тільки в школі.

Нині офіційна підготовка добровольців в Україні здійснюється лише на словах. Буде прикро, якщо недоліки в організації турніру доведеться витягати “необстріляним” волонтерам, пояснюючи вболівальникам причини відсутності вбиралень, європейських автошляхів та західного комфорту на фоні невиправдано високих цін.

Воробйов Миколай
Всеукраїнський центр волонтерів -2012
volunteers2012.org.ua

Коментарі

Кравчук Егор   4921 день тому   #  

ПР волонтеров подгонит, доказано двумя выборными кампаниями)))

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Цвєтков   4919 днів тому   #  

Погоджуюсь з Єгором:) А що Ви пропонуєте, пане Миколо?

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4919 днів тому   #  

предлагаю альтернативный способ решения этой проблемы:
1. Научить правильно "по америкосовски" складывать показывать средний палец со словами "welcom, intervetes".... больше из словарного запаса ничего не нужно (показывать росиянам строго воспрещено, вдруг РОССИЯ обидится)
2 Срочно издать указ кабмина о обязательном изучении всеми иностранцами украинского языва или полный запрет въезда без знания такового на территорию Украины (россиянам знать не обязательно, вдруг РОССИЯ обидится)
3 Ввести строгий таможеный досмотр, все шмотки с иностранцев снимать (вдруг приехали в сэкондхенде и нелегально его провозят)
Россиян это не касается, вдруг РОССИЯ обидится)
4 Всех иностранцев и футболистов одеть только в отецественные шмотки фабрики "Красная заря", будет хорошая поддержка лёгкой промышленности, срочно уведомить иностранцев о таком решении, пусть заказывают форму и одежду заблаговременно (естественно, россиян по вполне обьективным причинам это не касается)

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4919 днів тому   #  

5. всю инвалюту менять по курсу 1:1, будет хороший подьем украинской экономики.
6. После олимпиады русских выпустить первыми, иностранцев не выпускать (мы что, хуже самали?), отдавать только за большой выкуп или заставить их жить на минимальную зарплату в Украине (при этом приговария: "Видите как мы живем, а вы еще и % хотите с ваших кредитов"?)

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4919 днів тому   #  

ну вроде всё, осталось дождаться постановлений кабмина ;))

надеюсь меня не "упакуют" за такой крамол :))

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.