bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Доктор Лайтман, Інтернет і самураї.   

Одне з основних самурайських правил – „Прокидаючись вранці будь готовий до смерті”. Японська традиція взагалі закликає постійно бути готовим до неочікуваного кінця. І не тому що так імпозантніше, а тому що це загострює відчуття та пробуджує розум (власне, про це ж говорив цитований Тарасом Тимчуком Стів Джобз).

Розмірковуючи над цим правилом, аналізуючи своє життя крізь його призму, рано чи пізно постає питання про правдивість свого життя. Поки живий, щось приховуєш, когось обманюєш, говориш не правду або не всю правду. Якщо тебе десь викриють можеш виправдатись, або може трапитись зручний момент зізнатися у чомусь… Але якщо випадково помреш, не матимеш такої нагоди. Хтось скаже, мовляв, мертвому байдуже що про нього думають, але ж поки-що-живому не байдуже, що будуть про нього думати після смерті!



Серіал „Теорія брехні” („Lie To Me”) став, напевне, відповіддю медіа-індустрії на поширеність практики викритті брехні із застосуванням сучасних технологій та наукових досягнень.

Всі прекрасно розуміють, що соціальні мережі є чудовим засобом збору інформації про людину, але усі продовжують ними користуватися, нарощують свою „присутність” в Інтернеті та віддаючи туди усе більше й більше інформації про себе…



А що ж робити?

Напевне, треба в житті бути постійно готовим до смерті, як японські самураї!
Писати й говорити про себе тільки те, що є правдою, те, за що не буде соромно ні перед ким. Якщо ти не брешеш, якщо ти в мережі такий самий як в реальному житті тобі не загрожує викриття, не доведеться червоніти, виправдовуватись! І ніхто не використає інформацію про тебе проти тебе ж.

Коментарі

Микола Замковой   5281 день тому   #  

А от я з вами погоджуюся. Соціалізований інтернет зараз - це така собі "кредитна історія" людини. Що вона зробила і хто вона є. Ще років 10 і без онлайн-резюме знайти роботу буде досить важко. Приховати щось при великій кількості джерел і людей, що вас знають стане просто неможливо.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5281 день тому   #  

Скажу навіть більше, Миколо: у найближчому майбутньому людина про яку нічого немає в Мережі буде викликати підозри!

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5281 день тому   #  

Чим подобається ГУРТ, що тут немає віртуальних образів. Кожен є тим, хто він є, а не ховається під якимись псевдо. Взагалі мені видається, що цю тенденцію треба підтримувати коли соціалізований інтернет є просто дзеркалом реальності, а не паралельним світом.
Окрім цього пригадав анекдот про Чапаєва і Пєтьку.
Повернувся Чапаєв з Лондона з великою сумою грошей, які виграв у карти. Пєтька його питає, як це йому вдалося. Чапаєв відповідає: "Виявляється там усі джентельмени і довіряють один одному на слово, ось карта мені і пішла"
Так от загроза в тому, що з"явиться в довірливому середовищі такий собі "Чапаєв" і що робити?

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5281 день тому   #  

Насправді, дилема віртуального образу чи відзеркалення реальності існує досить давно. Кожна людина використовує мережу для власних потреб. І досить велика кількість юзерів заглиблюється в онлайнові терени саме через несприйняття справжнього життя. Тобто людина створює свій власний світ і себе в ньому, культивуючи потрібні риси характеру, часто вигадані досягнення й відповідно штучний авторитет (а іноді й справжнє кохання). Хоча Інтернет варто сприймати лише як ще один засіб взаємодії з іншими членами суспільства. Отже, будь-які викривлення в підсумку призведуть до неочікуваної "смерті" неіснуючого образу полуреальної особистості.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5281 день тому   #  

а "такі собі чапаєви", навіть не сумніваюся, давно вже є :-) і тут, і деінде... на те вони й "чапаєви", робота в них така

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5281 день тому   #  

а "такі собі чапаєви", навіть не сумніваюся, давно вже є :-) і тут, і деінде... на те вони й "чапаєви", робота в них така

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5281 день тому   #  

Ха! Собралась писать продолжение мысли, а предыдущее само по себе ещё раз появилось и САМО (1) отправилось, хоть я и не нажимала ничего... :-) Теперь ещё больше не сомневаюсь :-)))
А добавить хотела ответ на вопрос "что делать?" :-) Держать документацию в полном порядке.

  •   Пiдписатися на новi
Наталя Мірошніченко   5280 днів тому   #  

"мера нашей открытости есть мера нашей защищенности" (с)- процитував Максим Спірідонов когось у своєму блозі, говорячи про феномен соц. мереж; погоджуюсь.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5280 днів тому   #  

+1, краще не скажеш! (в даному, звичайно, контексті).

Стосовно "чапаєвих"... Ми тут хоч і леді й джентльмени, але не з Англії, не так вже й легко когось тут надути по-крупному.
Доречи, вже з'явивляється ГУРТівський сленг - "чапаєв":)

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5280 днів тому   #  

смотрел интересную вариацию, связанную с интернетом. В клубе малыши в большинстве играют в интернет-игры и сидят в контакте... довольно долго наблюдал за ними. Так вот почему в интернете малыши практически не матерятся? Оо с этим парадоксом пытался бороться лекционно, заставить в клубе не матерится оказалось достаточно сложной проблемой.... пришлось применить другой метод)))))) так называемая "Социальная ответственность". за каждый мат выходил ВЕСЬ клуб на свежий воздух минут на пять))) результат почувствовался уже через неделю, малыши начинали контролировать сами себя и других... а вот как привить им "интернетовское" общение...? Хотя если заниматься постоянно с группкой малышей и объяснять, как они выглядят со стороны, оказалось весьма эффективно....

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5280 днів тому   #  

+1, дуже класний засіб "вивести" матюки саме таким чином, щоб дитина побачила себе зі сторони... Треба запам*ятати і використовувати у вихованні свого малого!

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5280 днів тому   #  

меня смело можно назвать "чапаевым" - вечно подбиваю Вас на провокации :)) Хоть чуток разворошу Вас, чтобы не так скучно было

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5280 днів тому   #  

Неа, вЫ не "чапаев", Вы скорее "пулемёт" :-))

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5279 днів тому   #  

Стосовно цитати Наталі Мірошниченко емоційно підтримую, дуже класно. Разом з цим вже зараз відомі приклади, коли представники організованної злочинності вибирають собі чергову жертву в соціальних мережах, досконало вивчивши її.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5279 днів тому   #  

был у меня такой случай, милиция долго искала фотографию парня, который "набедокурил" в городе, но не могла найти фотку, что-бы поместить в ориентировку на розыск... Угадайте, где они её нашли? :)) Правильно, зашли в интернет-клуб и просто поискали в однокласниках))))) заодно и всех знакомых переписали, с кем он общался... парня поймали через 4 дня.... вот так-то))))

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5279 днів тому   #  

Зверніть увагу, я писав про організовану злочинність, а така не містить своїх фотографій в соціальній мережі.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5279 днів тому   #  

між іншим, кажуть, що у нас низьке проникнення інтернету в Україні - на рівні 15%. це дивлячись що і як рахувати. якщо рахувати точки підключення через кабель, модем..- виходить одна цифра. але якщо рахувати екаунти, наприклад у соціальних мережах, блогах, соціальних сервісах - цифра буде зовсім інша. знайома з ПРООНівського проекту каже, що у селі, де вона працює, не кожен школяр має e-mail, але майже кожен має екаунт в кантактє чи в однокласниках.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5279 днів тому   #  

главари нет конечно, ихние фотки в других папках лежат, а простые смертные бойцы не лишены обыкновенной человеческой любознательности, в том числе и общения в "одноклассниках"

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.