bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Два роки без телевізора.   

У грудні 2007-го, коли мого синочка вже стало трошки видно на стрункій фігурі дружини, але до його народження залишалося ще багато місяців, я прийняв рішення відмовитись від телевізору в оселі.

Спонукало до того не стільки постмодерністське антителевізійне словоблуддя, як одна єдина прочитана у „Дзеркалі тижня” стаття про вплив телереклами на розвиток дітей. Назву статті та автора вже не згадаю, але пам’ятаю, що варіантом вирішення описаної в ній проблеми пропонувалося створення Телеглядацької батьківської асоціації України, яка з рештою, здається, й була створена. Ідею я підтримав „обома руками”, але в особливу ефективність даного варіанту, з огляду на вплив телебачення на розвиток моєї дитини, не повірив. Вирішив діяти за іншим принципом: „нема телевізору – нема проблеми”.

В нашій сім’ї немає щовечірніх багатогодинних медитацій біля „блакитного екрану”, мій малий не знає напам’ять мелодії рекламних роликів, ми спілкуємось, граємось, разом щось робимо…

Звичайно, є Інтернет, звідки дізнаємось про всі новини, взагалі про все що цікавить, є „локалка”, звідки „тягнемо” нові серії улюблених серіалів, фільми, тощо…

„Інформаційного вакууму”, якого боялися коли прийняли рішення відмовитись від телека, не виникло зовсім, навпаки, таке враження що звільнилося дуже багато часу, енергії, розуму, врешті решт… Зараз коли потрапляю в гості і ненароком стаю телеглядачем, відчувається якесь відторгнення психікою того потоку інформації, що лине з телевізора. Відчуття таке, що ти вже навчився їсти сам, свідомо обираючи меню і кількість їжі, а тут тебе стали годувати великою ложкою невідомо чим і в величезних обсягах…

Причому я усвідомлюю що ера телебачення не пройшла і ще не скоро пройде. Ще довго мірою достатку родини буде вважатися велика діагональ та мала товщина телеприймача. Що комп’ютеризація ніяк не завадить популярності телебачення: tv-тюнери та онлайн-tv користуються дедалі більшою популярністю.

Також я розумію, що син житиме у світі телеглядачів, що прагнутиме бути адекватним оточенню… Тому треба розвивати у дитини самоповагу, щоб вона була сильнішою за ставлення однолітків, щоб власна думка мала більшу вагу, ніж чиїсь слова…

А щодо Інтернету… Знайомого ворога, у вигляді телебачення, побороти набагато легше, аніж незнайомого, та ще й такого багатоликого, стрімкого та мінливого, як WWW. Думаю, ніякі рецепти як побороти цього ворога не будуть ніколи дієвими, варто просто визначити для себе що ти хочеш від дитини, яка мета твого виховання, які базові принципи. Від інформації у будь-якому вигляді та з будь-яких джерел/носіїв дитину не захистиш, вона буде проникати у свідомість та душу дитини, які б бар’єри та захисні поля ми не створювали. Але чи готовою буде дитина до зустрічі з такою інформацією, як вона буде її використовувати, як посіються, приживуться та які дадуть плоди зерна такої інформації у душі та розумі дитини – залежить від нашого виховання.

Тож, треба виховувати свідомо, треба виховувати свідомість!

Коментарі

Тимчук Тарас    5247 днів тому   #  

Ви не один. я живу без тєлєка вже 8 років :))). на балконі стоїть. замість тумбочки. як правило, по ящику дивлюсь футбол. а новини давно читаю в неті. хауса дивлюсь у неті. навіть шустіра, щоб бути вкурсі, теж дивлюсь в неті. якщо неподобається - можна перемотати. і головне - ніякої реклами :)

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5246 днів тому   #  

Під впливом "Християнської етики" Ірини Набитович, вирішив написати, що головне - не гордитись цим.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5206 днів тому   #  

http://www.livejournal.ru/themes/id/17627

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   5204 дні тому   #  

стаття супер!... я ось по-пробував без ТВ... та вибори. Одним слововм довго не витримав, і так як в статті: "подивився новини, а коментар, а на іншому каналі..., ось... а що це за фільм і все, пів дня пройшло..."

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5204 дні тому   #  

з 20.10 до 20.20 знайшов в Інтернеті дані 6-ти екзіт-полів, ще годину почитав коментарі в блогах на цю тему, новинні стрічки та пару статей. Вся картина з'ясована, інтерес до теми вичерпано...
А телвізор, мабуть, до ранку б дивився:)

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5147 днів тому   #  

http://habrahabr.ru/blogs/cyberpunk/87546/#habracut

  •   Пiдписатися на новi
Марічка Артиш   5147 днів тому   #  

"Жива історія": родина українців, які мешкають в еміграції, свідомо не купувала телевізора, доки хтось із співчутливих сусідів не подарував "бідній" меншій дитині маленький "ящик". Доки син не виріс, телевізор періодично ламався (тато) і ремонтувався (син). Результат - син є одним з ключових розробників мікросхем (перепрошую, якщо по-дилетантськи неправильно назвала) для мобільних телефонів...
П. С. Цей приклад в 2001 допоміг мені почуватися "нормальною" - наша родина понад 10 р. без телевізора. Аргументи - див. допис автора. А дочка вже старшою схвалила наш вибір після того, як в нас на прохання сусідів три днів перебув їхній "ящик": "Будь ласка, не купуйте телевізор, я не встигаю вчитися!!!"

  •   Пiдписатися на новi
Антоніна Прудко   5146 днів тому   #  

Поділяю кожне слово написане автором! Наша родина вже два роки як свідомо відмовилася від телевізора. Деякі наші знайомі або знайомі знайомих під час зустрічі перепитують: Ви і досі без телевізора, а що ж ви тоді робите, коли повертаєтеся з роботи? Деякі просто не можуть повірити і перепитують із жалем: що зламався, а ви на новий тепер відкладаєте? на наші натхненні розповіді про те, що виявляється є ще театр, кіно, книги, прогулянки, маювання писанок... врешті-решт просто розмова, у багатьох (хай навіть несвідомо) здивовано округлюються очі у яких можна прочитати нерозуміння, незгоду, часом співчуття або іронію. Шкода, але, як правило,це зовсім не бажання і собі спробувати...

  •   Пiдписатися на новi
Іван Богун   5146 днів тому   #  

Боже, як діти... Живуть без телевізора. Бачили героїв. Завтра з екологічних міркувань відмовтеся від гарячої води і каналізації :) Після завтра з фемінистичних від сексу з чоловіками... Взагалі, це поза страуса - не бачити того, що навколо, бо може стати сташно :) Нагадує примітивний тренерський приклад про молоток: їм і стульчик можна зробити, і голову проломити... :)

  •   Пiдписатися на новi
Антоніна Прудко   5144 дні тому   #  

Шановний Іване!
Звідки стільки злого сарказму і що поганого в тому, що люди відмовляються від телевізора? Ми від нього відмовилися тому, що телеканали видають продукт, який мою родину не влаштовує. Це та послуга, якої я не хочу купувати. То що в цьому дитячого? І загалом, чому бути дітьми це погано? Позиція страуса це якраз споживати той телевізійний низькоякісний продукт, який якраз і заміняє глядачам реальний світ, а показує той вигаданий гламурно-сценічно-рекламний і ставить його за приклад. Мені надзвичайно подобається реклама у метро, яку зробив гурт Божичі, зверніть увагу, я якраз це маю на увазі.
Можливо я помиляюся, але дописувачі намагалися донести саме таку думку. Відмова від телевізора не означає, що ми не читаємо новин в інтернеті, не дивимося кіно абощо.
Зрештою, всі ми маємо повне право обирати як проводити своє дозвілля. І якщо батьки не хочуть вберегти своїх дітей від всього того бруду на телебаченні, то думаю вони на це мають право.
І якщо дозволите, особисте прохання до Вас Іване. Я завжди сприймала портал Гурта як засіб вічливого спілкування та діалогу, тому, будь-ласка, прошу Вас ставтеся з повагою до інших.
Заздалегідь вдячна!

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5143 дні тому   #  

Антоніна, цікавить Ваша відповідь як мами. Діти, що виростуть в такому середовищі, де зовсім немає "бруду", в даному випадку телевізійного - чи не чекає на них у самостійному житті моральний шок? Чи не будуть вони дезадаптовані, чи не матимуть проблем із соціалізацією, коли зануряться в реальне життя? Ваші думки, а також думки інших прихильників життя без телевізора для мене важливі і представляють "непраздный" інтерес.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5143 дні тому   #  

Лілія, я теж задумувався над цим питанням. Уявляв собі ситуацію, що дитині не буде про що говорити з однолітками, які крім телевізора в житті практично нічого не бачать. Цю "проблему" можна вирішити кількома шляхами: створити умови для спілкування з однолітками що мають подібні інтереси - якісь гуртки, секції, тощо. Реальне життя набагато цікавіше ніж телевізійне.
Крім того, ми і наша дитина бачить все те що варто бачити по телевізору: ми дивимось цікаі мультики, фільми, серіали, якщо потрібно то і записи інтерв'ю, навіть цікаві рекламні ролики, але з інтернету, а не з "ящика", тобто ми самі обираємо що дивитись, коли дивитись, як дивитись, скільки дивитись і т.п. І якщо в дитячому середовищі популярний якийсь мультсеріал, то його можна скачати і показувати дитині в потрібний час, у потрібній кількості, без реклами і т.п.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5143 дні тому   #  

Інший аспект Вашого запитання: а чи варто боятися того, що дитина виросте "не така як усі"? Мені хотілося б виховати індивідуальність, особистість що має свої погляди, свої пріоритети, тощо. А телебачення - це інструмент "усереднення" людей.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5143 дні тому   #  

Я згодна з Вами. Але все ж таки хотілося б почути думку стосовно того, коли дитина відділиться від батьків, наприклад, вступить до універа і виїде до іншого міста.

  •   Пiдписатися на новi
Марічка Артиш   5143 дні тому   #  

Вище я приводила приклад одного такого хлопця, хоч і не "нашого". Для мене важливішим є інший аспект.

Дуже важливо дати дитині адекватне розуміння, чому ми не використовуємо телевізор "як всі" (бувають ситуації, коли "ящик" є, але ми ним користуємося дуже вибірково).
Ми маємо TV-тюнер, інколи включаємо речі, які вважаємо важливими. Якщо трапиться реклама - обговорюємо. Для прикладу: з'їж Баунті - є небезпека галюцинацій... Результат: діти навчилися критично і з гумором оцінювати ВСЮ інформацію, яку отримують від світу, в т. ч. від нас як батьків.
П. С. Діти вже виросли, старшій 17, молодшому 7, тому маємо можливість бачити "довготермінові результати". І з меншим, і з старшою ми розмовляємо однаково, не робимо різниці відносно віку, і менший мислить "на рівні".

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5143 дні тому   #  

З телевізора народ перейшов в інтернет. що з цього виходить, пропоную подивитись тут: https://www.youtube.com/watch?v=9aIyzVAOi7A&feature=player_embedded

  •   Пiдписатися на новi
Марічка Артиш   5143 дні тому   #  

можеш кинути "оригінальне" посилання, бо я не дуже вмію "так" знаходити...

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5143 дні тому   #  

http://bit.ly/bWJc0p
це вигадана історія. і все ж

  •   Пiдписатися на новi
Марічка Артиш   5141 день тому   #  

дякую! історія корисна.

  •   Пiдписатися на новi
Завійська Мар'яна   5141 день тому   #  

Такі міркування по темі: http://vsi-rivni.livejournal.com/2744.html

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5135 днів тому   #  

Отак працює телевізійна пропаганда
http://vmestoslov.info/wp-content/uploads/2010/03/14.jpg
Погодьтесь, побачити таку картинку по телевізору чи в Інтернеті або друкованих ЗМІ - велика різниця!

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Доценко   5132 дні тому   #  

Відмова,заборона,це на мій погляд радикальні заходи,які роблять люди що не вмібть фільтрувати інформацію на потрібну чи непотрібну.Якщо мені реклама чи негативні програми нецікаві,то я їх недивлюсь.І дитину виховую таким чином,що життя навколо нас є дуже різноманітним і слухать та воспринімать треба тільки те що необхідно тобі особисто.І це дуже важливий момент у вихованні дитини. Чим раніше дитина почне самостійно робити вибір,що потрібно слухати а що ні тим скоріше вона почне жити та розвиватися.НАШЕ ЖИТТЯ ЦЕ ВЕЛИКИЙ СУПЕРМАРКЕТ,ВСЕ ДОСТУПНО,НО КАССА ПОПЕРЕДУ І ЗА ВСЕ ПРИЙДЕТЬСЯ ПЛАТИТИ!!!

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Прендецька   5130 днів тому   #  

Якось ще під час навчання в університеті я зі здивуванням дізналася, що моя подруга в дитинстві не дивилася "старі добрі" радянські мультфільми, не знала багатьох дитячих пісеньок (на кшталт "Ничего на свете лучше нету"), телевізор дивилася дуже рідко, під наглядом батьків. У сім'ї іншої моєї подруги телевізор дивилися, але не все, приміром, не було у них традиції сімейного перегляду КВК у неділю ввечері. я здивувалася, як це -не знати, що таке команда ХАІ, хто такий Масляков. Але, повірте, мої подруги абсолютно від цього не страждали. Тепер, коли я сама маю дітей, телевізор у нашій квартирі переважно мовчить. Іноді "прокидається" увечері на новинний час, тоді коли хочеться альтернативи Інтернету. Не відмовляємося зовсім, щоб вряди-годи подивитися італійські, французькі, польські канали, підтягнути мову. Від наших каналів переважно верне...
А щодо вибору, який людина мусить мати - сумнівно, що телевізор - найкращий тренажер для дитини в цьому плані.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5096 днів тому   #  

<object width="400" height="300"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="movie" value="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=10857606&amp;server=vimeo.com&amp;show_title=1&amp;show_byline=1&amp;show_portrait=0&amp;color=&amp;fullscreen=1" /><embed src="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=10857606&amp;server=vimeo.com&amp;show_title=1&amp;show_byline=1&amp;show_portrait=0&amp;color=&amp;fullscreen=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="400" height="300"></embed></object><p><a href="http://vimeo.com/10857606">Television is a drug.</a> from <a href="http://vimeo.com/user791798">Beth Fulton</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4827 днів тому   #  

- Итак, молодые люди, Учиться, Учиться, Учиться!
- А конкретнее, Владимир Ильич?
- Латынь, Греческий, Русский, Французский, Английский, основы
математики, понимание принципов квантовой физики, немного философии, по истории только факты без интерпретаций, Ассемблер, HTML, php, Java, С#, джигитовка без фанатизма, классический танец, фехтование, стрельба, греко-римская борьба...
- А пить когда, Владимир Ильич? А телевизор смотреть?

- Действительно. Тогда, специально для вас, батенька: Пить, Пить, Пить и смотреть телевизор!

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4827 днів тому   #  

2024 год. 21 января. Диктор Первого канала:
- Дорогие россияне! Вы будете смеяться, но мы опять собираемся хоронить
Ленина!

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Овчарук   4826 днів тому   #  

6 років без телевізора і не шкодую :)

  •   Пiдписатися на новi
Ганна Низькодубова   4822 дні тому   #  

Я живу без телевізора років 4 - новини і все, що потрібно в інтернеті, головне без реклами, не прив*язує, не забирає час, життя і робота більш продуктивні. дійсно ТБ- вбивця часу, а реклама - мозку

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4822 дні тому   #  

тепер також і фейсбук і вконтактє. таке враження, що без монітора, сучасна людина не може повноцінно жити :)

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4634 дні тому   #  

чудовий скріншот від Ірини Макарової
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/281627_2080250658716_1618551025_1998419_6339468_n.jpg

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4578 днів тому   #  

r.i.p. Steve
"Коли ти молодий і дивишся телевізор, то думаєш, що телекомпанії змовилися і хочуть зробити людей тупими. Але потім ти дорослішаєш і приходить розуміння: люди самі цього хочуть. І ця думка лякає набагато більше. Змова – це не страшно. Ти можеш пристрелити виродків, почати революцію! Але немає ніякої змови, телекомпанії просто задовольняють попит. На жаль, це правда"

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4578 днів тому   #  

Під час переїзду, я буцімто випадково запакував телек з іншими меблями родичам на дачу... хотів перевірити як я буду себе почувати далі... минуло чотири місяці мене до "ящика" тягне, коли перебуваю у когось в гостях... а так... нема, і ніби так має бути...

Сміливо стверджую, що жити без телека можна, - перевірено на собі.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4578 днів тому   #  

Тарасу Кушніру: так, я коли живу в готелі люблю телевізор подивитись, в гостях також. але в свій дім телебачення не пускаю.
Тарасу Тимчуку: дійсно, ніякої змови немає. Дивитися чи не дивитися - це питання вибору, чи хочеш ти бути таким як усі.

  •   Пiдписатися на новi
Завійська Мар'яна   4519 днів тому   #  

Дуже влучний 1,5 хвилинний ролик про суть телебачення http://player.vimeo.com/video/10857606?autoplay=1

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4519 днів тому   #  

До речі, пара цитат нині популярного з нагоди власної смерті Стіва Джобса на цю тему:
"Телевизор отупляет и убивает много времени. Выключите его, и вы сохраните несколько клеток вашего мозга. Однако будьте осторожны — отупеть можно и за компьютером Apple."
"Когда ты молод и смотришь телевизор, то думаешь, что телекомпании сговорились и хотят сделать людей тупыми. Но потом ты взрослеешь и приходит понимание — люди сами этого хотят. И это гораздо более пугающая мысль. Заговор — это не страшно, ты можешь пристрелить ублюдков, начать революцию. Но нет никакого заговора, телекомпании просто удовлетворяют спрос, к сожалению, это правда."

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4519 днів тому   #  

цьому посту завтра вже два роки:)))

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.