bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Обмін досвідом, виявляється, небезпечний для кар’єри   

У липні в ряді міст Росії, в тому числі і в Пензі за підтримки «Глобалфонда» (Йоганнесбург, ПАР) побувала делегація Фонду розвитку міста Миколаєва (ФРММ).

Миколаївські громадські діячі детально ознайомилися з роботою фонду місцевої громади “Громадянський союз”, а також вивчили досвід взаємодії регіональних органів влади та громадських організацій. У рамках візиту миколаївці зустрілися з начальником відділу зі зв’язків з громадськими об’єднаннями уряду Пензенської області Олександром Артаболевським, який розповів про роботу Громадської палати області та сформованих тут механізмах ресурсної підтримки громадських організацій.

А оскільки захід було не парадним, а робочим, діалог вівся відкрито. Не обійшлося і без окремих критичних зауважень. Причому, висловлювалися вони як по відношенню до української дійсності, так і по відношенню до російської. І ось недавно з Пензи прийшло тривожне повідомлення: через прийом українських гостей Олександра Артаболевскій понижено в посаді. Він уже не керівник відділу, а всього лише фахівець управління внутрішньої політики. Такі ось реалії російської бюрократії.

- Чесне слово, нічого не розумію, - не приховує свого здивування голова правління ФРММ Михайло Золотухін. - Це шпигуноманія якась, чи що? Ще коли ми були в Пензі три роки тому, вже тоді насторожили дивні звичаї чиновників. Через парадний під’їзд до будинку уряду Пензенської області заходити може тільки губернатор. Принаймні, так нам тоді розповіли. Потім нам відмовили у пропуску в будівлю і через бічний під’їзд, який відкритий для простих смертних.

Вразила причина: громадяни Грузії та Україні, виявляються, потрапити сюди можуть тільки з дозволу першого відділу (хто ще пам’ятає, у нас при Союзі така структура існувала на режимних підприємствах) або приймальні губернатора. Однак потрапити в цей самий перший відділ, як і в приймальню губернатора можна було тільки через пост міліцейської охорони, яка нас і не пускала.

Ну, з російсько-грузинськими відносинами, мабуть, все зрозуміло. А ось до чого тут українці? Ми що, теж знаходимося в стані «холодної війни» з Росією?! За словами М. Золотухіна, на цього разу особливих проблем з режимністю об’єкту не було. Натомість, з’явилися проблеми у співробітника апарату влади, який їх прийняв.

Пам’ятаючи досвід попередніх відвідин будівлі уряду, керівник ФРММ відразу попередив А. Артаболевського: «Мовляв, хоч і говоримо з вами на одній мові, але ми - іноземці. Дивіться, щоб потім у Вас не було проблем…» Як у воду дивився! Неважко здогадатися, що ніяких секретів і державних таємниць керівник відділу зв’язків з громадськими об’єднаннями не видавав. Та й які таємниці можуть бути відносно громадських організацій? Навпаки, він розповів про досвід роботи своєї структури, про те, як реалізуються в РФ національні проекти, про ресурсну підтримку громадських організацій за рахунок бюджету.

При цьому держслужбовець наполегливо переконував українських гостей, що в Росії існує справжня, а не показна демократія, і свої погляди кожен може висловлювати без приховування. Якщо вони звісно не екстремістські.

- І тепер раптом така новина! - Продовжує Михайло Золотухін. - Адже це ж абсурд: як можна карати людину тільки за те, що він розповів українцям про успішну роботу і досягнення органу влади, який він представляє? Невже за будь-який контакт з громадянами України тепер в Росії можна отримати прочухана?

Якщо йти за такою дивною логікою, тоді й Президента РФ Дмитра Медведєва потрібно понизити в посаді. Адже він теж недавно спілкувався в Сочі зі своїм українським колегою.

Коментарі

Михайло Ізюмський   4620 днів тому   #  

Пробачте якщо не зовсім "в тему":
з усіх слів, сказаних щодо ювілею нашої держави, це привітання,як на мене, найзворушливіше
<iframe width="560" height="345" src="https://www.youtube.com/embed/hcvD5gfYRFE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4620 днів тому   #  

код не вставився як треба - клікайте по синьому

  •   Пiдписатися на новi
Віталій Хомутов   4619 днів тому   #  

Да уж, неприятная история.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.