bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Гендерний підхід при плануванні   

Нещодавно довелось подорожувати сучасним потягом в напрямку Одеси, гарне сучасне купе, сучасний дизайн, приємні цікаві супутники: пара похилого віку. Час забиратися на другу полицю, і тут на мене чекає несподіванка: полиця в нових сучасних купе десь близько сантиметрів на 20 вища ніж у старих вагонах, але все було б нічого якби мій зріст дозволяв мені на неї забратися. Після декількох невдалих спроб, я залишила цю процедуру і почала шукати інший шлях влаштуватися на ночівлю. Прийшлось звернутися до провідника, потім ще до кількох пасажирів (бо не всі люди, навіть трохи вищі за мене змогли це зробити), які б мали змогу помінятися місцями зі мною…історія, історія можливо не дуже цікава, але показова.
Хто враховував, при проектуванні даного вагона особливості людей невисокого зросту (і чоловіка і жінки, чи в нас тільки жінки є невисокого зросту)?
Хто компенсував мені ті незручності які я отримала, при тому, що вартість квитка була сплачена в повному обсязі?
Хто компенсував ті незручності людям, яким не пощастило зі мною в той день їхати, і яких провідник так безцеремонно потурбував?

Людина, яка проектувала даний вагон, напевно була високого зросту, і їй (йому) і думка не спала на те, що людина невисокого зросту просто не зможе скористатися другою полицею, проектанта (тку) це не стосувалося, бо ця людина не входить до групи людей низького зросту і проблеми цієї групи її не стосуються, він (вона) їх просто не помічає.
Але чи це економічно вигідно? Невже у нас в країні так мало людей невисокого росту, що можна не враховувати їх потреби?

Гендерний підхід саме й заключається, у врахуванні потреб різних груп населення і як жінок так і чоловіків.
Планування з використанням гендерного підходу, є найбільш економічно доцільним і соціально справедливим питанням.

Можливо у Вас є приклади іншого гендерного підходу?

Коментарі

Андрій Овчарук   4841 день тому   #  

я думаю, досить буде сказати, що у мене зріст 205 см, щоб Ви зрозуміли, що я маю на увазі.. :) і який "чудовий" квест - будь-яка поїздка Укрзалізницею.

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Овчарук   4841 день тому   #  

або ще маршрутки, де можна стояти лише під люком, або на сходах (проте, цей варіант конфліктний, бо не всі водії його приймають)... :)

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Яцків   4841 день тому   #  

Інколи складається враження, що коли в нас щось "проектується" - взагалі думання може не вмикатись. Приклад із залізницею, маршрутками - низька орієнтованість на інтереси споживача, його комфорт, тільки щоб більше людей можна вмістити. У місті знову почали говорити про підвищення оплати громадського транспорту - але про якість і покращення комфорту не ідеться

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Овчарук   4841 день тому   #  

пані Тетяно, а з іншого боку - як практично можна посприяти вирішенню подібних проблем?

P.S. сьогодні, їдучи на роботу, підперши плечима стелю, я мріяв про масові протести тисяч баскетболістів, які штурмують Верховну Раду з вимогою зробити полиці в потягах довшими, а маршрутки - вищими. а поведе їх - Віталій Кличко.. :)

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Яцків   4841 день тому   #  

Громадським активістам Львова вдалось на громадських слуханнях минулого року та за допомогою активних медіа кампаній призупинити підвищення вартості проїзду у громадському транспорті, про комфорт - вистачило на днів 5. На ці питання (принаймі на рівні міста - із укрзалізницею поки що ніхто не пробував) можна впливати через зміну ліцензійних умов перевезення чи коли проводиться конкурс - місцева рада оголошує конкурс (інша річ - коли і як, хто бере участь, а цим може цікавитись громадськість) на перевізників і контролює їх виконання. Також там (в умовах) може бути визначене любе - які мають бути тр.засоби, які навіть сидіння, і навіть зовнішній вигляд водіїв :) Ось тут і громадськість може брати участь. А різні акції - це плюс і дуже гарно придумали - можна баскетболістів зібрати у одній маршрутці чи якось обіграти цю тему. Свого часу студенти Політехніки запросили журналістів та провели дослідження скільки студентів влізе у тролейбус. Це не була певна лобістська акція - але захід пішов у медіа на ура і підняв багато питань про перевантаженість транспорту

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Гончар   4840 днів тому   #  

Використання гендерного підходу - вигідне усім. Бо на ту ж верхню поличку і деяким чоловікам складно забратися, але через гендерні стереотипи "завжди сильних та мужніх" їм, певно, набагато складніше це буде визнати. І невідомо, як інші відреагують на прохання чоловіка помінятися поличкою з ціієї причини.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4840 днів тому   #  

потрібно просто щоб усі вагони були або СВ, або сидячі - і нема проблем:) хоча... багато років тому, коли "чорноморець" перший раз поміняв вагони на більш-менш сучасні, а СВ стало навіть з телевізорами, я вертався з відрядження з одеси і попросив мужика, сусіда по СВ, переїхати в інший аналогічний "номер", аби я міг ефективно використати час в дорозі і обговорити перспективи розбудови громадянського суспільства з давньою знайомою. той покидьок відмовився. після цього я теж став підтримувати думку, що всі чоловіки ... :)

  •   Пiдписатися на новi
Генадій Поліщук   4840 днів тому   #  

Хороша стаття..видно що Світлана дійсно прониклась цим питанням

Насправді це дуже добре що ми українці (хомо совєтікус, як не крути))) починаємо думати про такі речі.

Був у мене випадок. Їхав до Києва електропотягом 1-го класу. Поруч сидить жіночка років 40-ка. І я бачу, що їй несидиться. Проходить провідниця і вона їй показує що верхня поличка відкрутилась і тарабанить. І тільки тоді, я помітив цю поличку, хоча торохтіла вона не по дитячому))

потім аналізував - я не помічав, тому що думав, що напевно так треба)), а що, підіймати кіпіш? Псувати нервові клітини з байдужими провідниками? Та ну його...))

Провідниця добре добре і пішла в другий вагон. Потім прийшла і розмовляє. Тітонька набумбосилась і як пішла вичитувати ті провідниці...Та вже побігла взяла скотч) і разом зі своєю пшияцюлкою почали там вже мотати

Розговорившись з сердитою тітонькою я взнав що вона лікар і разом зі своїм чоловіком уже 12 років проживає в Ботсвані
- Як це так може бути? Це ж перший клас!!! І я ж її сказала....

Висновок: Ми повинні відстоювати свої права отримувати достойний сервіс, достойне відношення і, як наслідок, отримаємо достойну країну!

  •   Пiдписатися на новi
Світлана Ходакова   4837 днів тому   #  

Здавалося б, такі дріб'язкові приклади, але... словами Тараса Прохасько "...дрібні вияви життя. Мене цікавлять деталі, коли все - в чомусь малому".

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4824 дні тому   #  

Актуальна тема піднята. Ми взагалі не звикли враховувати потреби іншої людини. До речі, в цих вагонах і одяг не зручно вішати... є і інші вади. А взяти сходи на вокзалах. Особливо вихід/вхід до поїздів та вокзалу у Києві. Пандуси потрібні не лише людям з інвалідністю. А дитині, жінці чи чоловіку з валізою?! Я вже мовчу про осіб середнього та поважного віку. В мене був такий випадок, коли на семінарі, в середовищі ІГС, я звернулась до організатора (жінки) з проханням поселити мене на нижньому поверсі (така можливість була) і була шокована відповіддю. Мене спитали: А що вам тяжко ...? Я спочатку розгубилася. Є ж якісь причини, якщо людина звернулася. А потім включилася система самозахисту і я відповіла (на рос мові): "ДА! ДА! трудно... и справка есть!"

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4820 днів тому   #  

шановні гендерні фахівці чи то фахівці з гендеру! ми, начебто, погодились, що совок і досучасна Україна не враховували гендерних аспектів у плануванні і не тільки... але хіба це може виправдовувати гендерне хамство, яке часто дозволяють собі українські жінки? відконсультуйте мене, будь ласка. щойно потрапив у ситуацію, коли заводив трирічну доньку у басейн, природньо, через чоловічу роздягальню, бо її супроводжуючий, я, дорослий чоловік, і моя поява у жіночій роздягальні точно викликала б гучний подив... у цей самий час дві мамашки абсолютно спокійно "обслуговували" своїх десятирічних!!! синуль, нахабно змушуючи дорослих чоловіків в роздягальні залишатись в плавках. у мене питання: таку поведінку мамашек характеризувати як гендерне хамство, статеве хамство чи вони просто звичайні "дури"?

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4820 днів тому   #  

Я схильна до останньої думки. Це відсутність елементарної культури. Не раз приходилося червоніти в ситуаціях "окупації" жінками чоловічих туалетів.

  •   Пiдписатися на новi
Світлана Ходакова   4820 днів тому   #  

Погоджуюсь, різний рівень культури притаманний і жінкам і чоловікам також.

  •   Пiдписатися на новi
Світлана Ходакова   4820 днів тому   #  

А щодо звернення до фахівців з гендеру, то не можу не прокоментувати слушне зауваження пані Анни, щодо відвідування жінками чоловічих туалетів, чому? Знову ж таки не врахування фізіологічних потреб жінок (недостатня кількість "кабінок") веде до постійних черг, в яких стоять і жінки і чоловіки, бо якщо вони подорожують разом, то чоловік вимушен чекати.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4820 днів тому   #  

Отже, я так розумію, мені пощастило, я просто випадково натрапив на "дур безкультурних". Нічєго гєндєрного :)

  •   Пiдписатися на новi
Світлана Ходакова   4819 днів тому   #  

Трохи вище Ви негативно описували поведінку чоловіка...:)

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4819 днів тому   #  

звісно, гендерні злочини чиняться як жінками, так і чоловіками: всі різні, всі рівні :)

  •   Пiдписатися на новi
Світлана Ходакова   4819 днів тому   #  

:), :), :-)

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Гончар   4819 днів тому   #  

Описана паном Богданом проблема, як на мене, цілком гендерна. Адже, в іншому суспільстві чи, скажімо, в інший час чоловіки чи жінки зовсім би собі не соромились. Або за іншого виховання чи відсутності його. Малята ж не соромляться гасати голяка на пляжі. І проблема пов'язана з усе тією ж відсутністю гендерного підходу при плануванні. Бо, мають бути враховані потреби чоловіків та жінок, які відчувають незручності, коли їм потрібно перевдягнути дитину іншої статі чи відвести її у публічний туалет. От ви, пане Богдане, свої дівчинку у жіночий водите чи в чоловічий, уздовж пісуарів? В безлічі сфер потреби чоловіків і жінок різняться і мають бути враховані. У тому числі, маленьких чоловіків і жінок) Адже це стосується кожної людини у світі)

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4819 днів тому   #  

Знаєте, не можу сказати, що проводжу з дитиною мало часу, але в громадські туалети намагаюсь не заходити, тому "водив" її не багато разів, але завжди в "чоловічі": в нашому басейні пісуарів немає і в туалеті чоловічої роздягальні - лише індивідуальні кабінки, тому і проблем немає; в автосалоні BMW на Лепсе позначка "чоловічості" на туалеті є, але кабінка розрахована лише на 1 особу - проблем теж немає; є великі проблеми у дитячому театрі Славутич на Контрактовій площі Подолу - цей театр хоч і претендує на місце для муз, але срач і гендерне знущання там конкретно неприємне...

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.