bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Духовність чи “агалтєлий матеріалізм”?   

Нещодавно побував на Семінарі для вчителів “Теорія вивчення основ християнської етики”
Із зацікавленістю учасники слухали лекцію про засади та структуру предмету «Християнська етика» Тетяни Рудакової, добре відомого у шкільницьких колах педагога із 40-річним стажем, викладача історії та філософії, завуча, яка працювала також і методистом міського відділу освіти. Багато хто зі слухачів спішили занотувати найважливіші для себе тези таких, начебто очевидних істин:
«У суспільстві не буває законів, яких ніхто не видавав. Так само є і законодавець законів природи – це Бог. Його закони людині непідвладні, а їх порушення небезпечно. Він встановив і духовні закони. Людина не в змозі їх відмінити, і їх так само небезпечно порушувати…»
«Існує чотири види стосунків у людському житті: з природою та суспільством – по горизонталі, і із самим собою та Богом – по вертикалі. Якщо людина розвиває тільки стосунки по горизонталі, цей світогляд є матеріалізмом, якщо ігноруються стосунки з Богом – маємо гуманізм, якщо працюють всі чотири – це і є християнський світогляд»…
«Іноді ми до Бога ставимося так, ніби впускаємо Його лише на поріг свого життя, а самі проходимо далі. Мало того, потім нам вистачає совісті вигукувати Йому з кухні або кімнати свої бажання…»
Мене вразила одна річ. Практикуючи педагоги, більшість яких за своїм віком є “постсовєтскім продуктом” заходилися одне одному доводити, що виховання дітей у християнському світогляді є не просто гарною складовою всебічного розвитку особистості, але необхідною передумовою вздоровлення українського суспільства, яке потерпає не від браку знань чи “культурних навичок”, а від браку внутрішньої духовності. Тоб-то, з їхніх слів наші суспільні проблеми є похідними від “агалтєлого матеріалізму”, який зробив із духовності, щось на кшталт “культорності” а з моральності “середньо статистичне ”хорошо".
Що думаєте з цього приводу, колеги?

Коментарі

Юлія Билина   5201 день тому   #  

Юлія Билина На жаль, ми не надто цікавимося, що роблять з нашими дітьми в школі педагоги. А мали б. Школа дійсно лишилася оплотом совкової системи. І навіть молодий учитель, який туди потпрапляє, має два шляхи: або втекти якнайшвидше, або перетворитися в такий самий совок. Знаю це з власного досвіду.
Вихід? Напевне, в глобальних реформах системи освіти - у підтримці приватної освіти, яка за нишінього байдужого ставлення з боку держави і відсутностісправжніх меценатів як таких просто не здатна вижити. Ті ентузіасти, які намагалися щось в цьому напрямку робити - просто банкрутують.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.