bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Досвід ГУРТа голандським дослідникам   

Сьогодні в офісі ГУРТа відбудеться зустріч з голландськими дослідниками. Це 22 студенти, які вивчають суспільні науки. Тарас Боярчук пішов їх зустрічати.

Як виявилось, голандські дослідники - студенти.

Офіс ГУРТ не розрахований на зустрічі, у яких бере участь більше 10 чоловік, але голандці почувались досить вільно і вмістились усі, що для мене стало справжнім відкриттям.

Їх питання стосувались таких тем:
- Співпраця з урядом: це партнерство чи використання
- Чому репутація ІГС в Україні заплямована і чим?
- Стан демократії в Україні
- Які суспільні інновації поширює ГУРТ і як?
- Хто фінансує ГУРТ? Як ГУРТ знаходить фінансування?
- Яка стратегія ГУРТа у просуванні змін, якщо люди не прагнуть працювати над впровадженням цих змін?
- Які проекти впроваджує ГУРТ?
- Як ГУРТ впроваджує принцип прозорості і підзвітності?

Маряна Завійська, Тарас Боярчук і я намагались відповісти на всі запитання і зустріч розтягнулась на півтори години (!).







Сподіваюсь, отримана студентами інформація стане гостям у нагоді і допоможе краще зрозуміти процеси, які відбуваються сьогодні в Україні.

Фінальне фото.

Коментарі

Богдан Маслич   5039 днів тому   #  

лише чотири питання: 1) звідки голандські студенти!!! знають, що репутація ІГС України "заплямована"? 2) як ви їм пояснили "чим" саме заплямована ця репутація? 3) оскільки ГУРТ теж один з ІГС України як ця зустріч допомогла "відмити" репутацію ІГС України? 4) що ГУРТ отримав від зустрічі (раптом правління запитає на ЩО ключовий персонал організації витратив 1,5 години недешево оплачуваного робочого часу)?

  •   Пiдписатися на новi
Ярина Боренько   5039 днів тому   #  

Як зворушливо. Сьогодні витратила 2 години на щось подібне. Отримали соляну лампу, цукерки і забавки. Все, крім лампи, пішло в офіс. Доїдаємо цукерки. Напевно, наш час не такий високооплачуваний, як в Гурті, бо можемо собі дозволити з людьми поспілкуватися. Це ж їм потрібно, а не нам. ІнФормуємо.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   5039 днів тому   #  

так, це справді зворушливо. особливо, якщо взяти до уваги той факт, що так звана "заплямованість" репутації ІГС Україні, на мою приватну думку, найчастіше пояснюється саме нестримною любов'ю ІГС України до "поспілкуватись" з людьми просто так, тобто без цілі і без зрозумілого результату ІнФормування :) для мене, як для природничника, це все одно, що широко відкрити вікно взимку і щиро вірити, що обігріваєш все місто своєю батареєю...

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5039 днів тому   #  

Голандські студенти не відразу спитали про заплямованість ІГС :). Спочатку мова йшла загалом про розвиток громадських організацій, потім про їх спроможність впливати на зміни. Питання за питанням. Потім плавно перейшли до стандартів роботи у третьому секторі - питання підзвітності часто піднімалось. Вони отримали на руки річний звіт ГУРТа https://www.gurt.org.ua/gurt/annual_report/2009/ і мали можливість дізнатись більше про наш внесок у розвиток громадянського суспільства України.

До речі, дуже цікаво було почути від них про дозвід знайомства з Україною та українськими інституціями. Не кажу, що ми маємо бути частиною нашого МЗС, але виконувати функцію - TO BE GATE INTO UKRAINIAN CIVIL SOCIETY та інформувати закордоння про формування громадянського суспільства в Україні - можемо спокійно.
а ГУРТ отримав нові контакти в Амстердамі, сувеніри і feedback щодо своєї діяльності та діяльності інших ІГС:).

  •   Пiдписатися на новi
Ярина Боренько   5039 днів тому   #  

А що таке "заплямованість" репутації? Ми ж розмовляємо з людьми, а не п"яні під столами валяємося :-). Людині варто спілкуватися, навіть мавпі це потрібно. З богами це складно - вони переважно лише комунікують.

  •   Пiдписатися на новi
Антоніна Прудко   5039 днів тому   #  

Як на мене, то цікавіше прочитати не звідки голандські студенти дізналися про заплямованість ОГС (це мабуть вони в неті прочитали або організатори поїздки в якомусь огляді написали), а яку відповідь вони отримали.
А ще можливо вони встагли власним досвідом поділитися? Ну як у них там? Може рецепти дали як відмити свою репутацію українським ОГС?
Я переконана, що якраз 'поспілкуватися' багатьом ОГС і не вистачає. Безпосереднє спілкування з тими для кого працюєш, воно ж допомагає зрозуміти потреби громади. А люди може б і не оперували такими стареотипами як всі НГО грантоїди чи, перепрошую, зараз актуальніше, 'кровосісі', якби знали більше про те що роблять ОГС, звідки вони беруть кошти, як звітуються і т.д. Це все ті ж принципи прозорості та відкритості.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5039 днів тому   #  

Ви ж добре знаєте, що інформаційний вакуум завжди чимось заповнюється. Якщо ти про себе не говориш, то про тебе говорять інші і не завжди приємні речі. До речі про спілкування і комунікацію. Вчора на подіумній дискусії, яку організував Фонд Бьолля, від Віталіка Портнікова почув фразу: "Нам потрібно вчитись ставити запитання. І бути готовими до того, що ти почуєш зовсім чужу тобі думку. Треба хотіти почути іншу думку. Тоді можна навчитись посправжньому слухати і спілкуватись".

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5039 днів тому   #  

я колись брав участь в одному дослідженні і мав можливість спілкуватись з представниками приватного сектору, уряду та аналітичних центрі щодо репутації ІГС. І Ви знаєте, за 3 роки ситуація не надто змінилась. Ярлики як висіла так і висять: діти капітана гранта, аматори, чудаки... десь так говорять про ІГС. Хоча для мене стало справжнім відкриттям, що подібне можна почути і в інших країнах :).
Якось лідерка однієї провідної громадської організації мені сказала: "незважаючи на те, що я 15 років в третьому секторі, мої батьки і родичі так до кінця і не знають чим я займаюсь"....це напевне про щось говорить :)

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   5039 днів тому   #  

все ж таки унікальний талант спільноти українських ІГС забовтати будь-яку тему, а які недосяжні смисли для цього використовуються... а насправді я так і не отримав прийнятної відповіді на 1,2 і 3 зі своїх простих питань, а відповідь на питання 4 варто буде таки винести на засідання правління: нехай достойні люди її оцінять...

  •   Пiдписатися на новi
Іван Фадєєв   5039 днів тому   #  

та ладно. питання то Ваші, Богдане, риторичні. В країні, де ніхто нікому не вірить, не може бути незаплямованої репутації. подивіться телевізор - одні на одних бочку котять. сусід з сусідом не розмовляє. люди в селі не знають, що робиться в другому селі. Раніше донецькі гнали на західняків, зараз наоборот. і щоб виправити ситуацію треба один одному вчитись довіряти. мені здається, що тут є місце для роботи громадським організаціям. вони мають бути тим клеєм, який зліплює країну і запліднює новими продуктивними ідеями. на рахунок рецептів ізза бугра, то ми вже їх наслухались. і вже не ясно - де правильний рецепт, а де шкідливий. і поки ми самі не почнемо над собою працювати, ні голандці, ні німці, ні американці нам не поможуть.

  •   Пiдписатися на новi
Антоніна Прудко   5038 днів тому   #  

Так отож бо, що рецептів лише наслухалися, але одиниці їх використали на практиці. Довіра якраз і будується на тому, що всі дотримуються правил, про які домовилися та узгодили. Доволі часто НГО вивичають досвід, їздять у навчальні поїздки, відвідують тренінги і т.д. Але коли діло доходить до впровадження змін у власні організації, то, як правило, знаходяться усілякі причини лише би ніхто нікого не чіпав та дав спокійно працювати так як звикли...

  •   Пiдписатися на новi
Ярина Боренько   5038 днів тому   #  

Я от думаю, це в Богдана таке унікальне почуття гумору чи якась пі-ар стратегія з тим правлінням? Бо якщо перше - не смішно, якщо друге - то доисть вдало. Якщо ж це все справді правда, то якби вміла, намалювала б таку карикарутку, як правління тортурує працівників "Гурта" гумовими палицями, а зверху напис: "А ну скажіть, що "Гурт" отримав від цієї зустрічі?????" - А ті потім б"ются головою об стіну: "І навіщо нам були потрібні ті нідерландці???? " А на стіні портрет Дзержинського.

  •   Пiдписатися на новi
Василина Дибайло   5038 днів тому   #  

А мені, шановні колеги, найбільше прикро те, що ця тема викликала набагато більше коментарів, ніж заклик до громадських організацій підтримати Звернення НУО щодо призупинення Доручення Прем'єр-міністра щодо подальшого розвитку інтернатних закладів - див. тут: https://gurt.org.ua/news/recent/6979/ Так хотілося почути відкуги - і ми приєдналися, і ми уже підписали, або хоча б пропозиції, як зробити так, щоб ця інформація набула більш широкого розголосу. Складається враження, що коли потрібні реальні дії, то в організацій не має на це часу. :(

  •   Пiдписатися на новi
Антоніна Прудко   5038 днів тому   #  

Василино, ми зі свого боку, розповсюдили інформацію про захід серед наших регіональних грантерів та партнерів. Крім того, мушу зазначити, що організації доволі слабо реагують на подібні звернення та прохання надіслати коментарі. Максим Лациба, наприклад постійно розповсюджує подібну інформацію вкрай важливу для НГО, але лише одиниці надсилають свої коментарі, зауваження. Ну у крайньому разі можуть до чогось приєднатися. Цікаво, це тому, що вони мають власні справи, проекти і немає часу цим займатися, тому, що це не цікаво і поки ці проблеми не підібралися впритул чи тому, що НГО не мають узгодженої спільної стратегії дій та інтересів, які необхідно відстоювати?

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   5038 днів тому   #  

Василино, наскільки я пам'ятаю - ГУРТ якраз приєднався до Зверення, а як щодо УНЦПД? Чи це не їх тема - не ті "норми", не "грантові"... Звісно треба бути вдячними донорам за "розповсюдження" інформації, тільки чомусь їх ретельно та "експертно" відібрані грантери мало на що реагують крім власних малопомітних проектиків. Може не тєм даєм, га?

  •   Пiдписатися на новi
Ярина Боренько   5037 днів тому   #  

КЛААААС!!! В когось здають нерви. Давайте далі - нарешті всякі провінційні організації з малопомітними проектниками, яких столичні "бонзи громадського сектору" задавили своїм нарцисизмом, побачать, що про них думають мильнобульбашкові авторитети.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   5037 днів тому   #  

Ярино, я бачу Вам складно, коли саме Вас не помічають. Напевно "маніпулювання", яке Ви досить непорядно тут використовуєте, має належити до складових навички "фасилітації", чого Ви намагаєтесь вчити і столичних "бонз", і "провінційні" організації. Цікаво, до чого така фасилітація доведе, адже люди досить розумні істоти і можуть помічати та негативно реагувати на маніпуляції. Стосовно "нарцисизму", тут можу порадити просто більше читати і не тільки журнал "громадянське суспільство" :) Прикро, але трапляється, що люди використовують слова та терміни, не розуміючи їх значення. Серед громадських діячів, на жаль, це досить часте явище.

  •   Пiдписатися на новi
Ярина Боренько   5036 днів тому   #  

Нарцисизм - це самозакоханість. Саме це і малося на увазі.

Давайте далі - дуже цікаво. Що там ще ви знаєте про наші тренінги? - бо від деяких учасників фідбеку інколи важко добитися, то хоч плітки позбираємо.

Я читаю регулярно Фокус-історія і Фокус-коучинг. З художнього перечитала "Корпоратцію ідіотів", ніяк не доб"ю "Мілліонера з нетрів". Ще вивчаю молодіжну політику країн Євромеду - недавно Рада Європи випустила дослідження. Дуже цікаво - вері реккомендет. А що Ви зараз читаєте?

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   5036 днів тому   #  

Ваші коментарі :)

  •   Пiдписатися на новi
Василина Дибайло   5035 днів тому   #  

Антоніно, Богдане, дякую за поширення інформації та приєднання. Усі організації, які приєдналися з міста Києва розміщені у списку. Протягом минулого тижня приєдналися ще Коаліції ІГС з Полтави та Миколаєва, відправлено лист від Вінницької організації "Суспільна служба України". Знаю, що збираються підписи у місті Чернігові та Львові. Загалом на сьогодні маємо десь 45 організацій, що підписала - це ті, про які мені відомо. Дуже сподіваюся, що мені відомо не все :) і було направлено ще 50 чи 100 Звернень. Насправді в таких випадках дуже і дуже потрібна реакція НУО і масова, бо проблема з Дорученням як документом така, що такого типу документи не публікуються на сайті, їх не можна знайти в базі Законодавства ВР, бо це не Постанова і не Розпорядження Кабміну. І тому дуже важко промоніторити підготовку таких документів та попередити їх прийняття. Усі подальші новини щодо цього питання розміщуватиму за адресою оригінальної новини. Слідкуйте!

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5035 днів тому   #  

Дякую Василино за інформаційний апдейт і перехід дискусії у конструктивне русло :)!

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5034 дні тому   #  

"Інформаційний вакуум завжди чимось заповнюється. Якщо ти про себе не говориш, то про тебе говорять інші і не завжди приємні речі" - зараз віддрукую і порозвішую по всіх кімнатах. Дякуємо, Тарасе. Добре знаємо, та часто забуваємо.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5034 дні тому   #  

А щоб "батьки і родичі" знали, чим я займаюсь, залучила до громадської діяльності. Чоловік допомагає від самого початку, а син приєднався в цьому році.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5034 дні тому   #  

Мені озвались усередині слова Антоніни Прудко про те, що НГО не мають узгодженої спільної стратегії дій та інтересів, які необхідно відстоювати. Тож так і є насправді. Здається саме тут собака і зарита. Якби було щось на кшталт НГОшного міністерства (написала, аж самій смішно стало). Добре, що ГУРТ є, все ж якась координація.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.