bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Філософія гендеру   

Рівність чоловіка і жінки є рівність пропорційна, рівність своєрідних цінностей, а не зрівнювання чи уподібнення.
(Микола Бердяєв)

Коментарі

Alla Zhuravel   4475 днів тому   #  

Ніколи не подумала б, що гендер це високо філософська тема. Чи не занадто багато уваги цьому приділяється?

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Сухобойченко   4475 днів тому   #  

"Майбутнє може бути абсолютно іншим. Усі жінки світу повинні об'єднатися, щоб боротися за окрему систему голосування, щоб жінка могла голосувати тільки за жінку, а чоловік голосував би тільки за чоловіка. Тоді в кожному парламенті буде половина жінок і половина чоловіків. Чоловіки розділені на невеликі партії. Жінки повинні винести урок і не дробити зусиль, але домовитися про головне - тому що це питання тисяч років рабства: .. ви не можете дозволити собі партії. Повинна існувати тільки одна міжнародна партія жінок, і вона може взяти верх над усіма урядами світу ".
(ОШО Раджніш)

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4475 днів тому   #  

"щоб жінка могла голосувати тільки за жінку, а чоловік голосував би тільки за чоловіка. Тоді в кожному парламенті буде половина жінок і половина чоловіків. Чоловіки розділені на невеликі партії." Що за дискримінація? А я хочу голосувати за гідних кандидатів\кандидаток (ну, це, наприклад, якщо такі з'являться, звісно).
А взагалі, на порталі все дедалі більше стає філософів ГС, а не будівельників ГС. Чи бути останнім вже не престижно? :)

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Гончар   4474 дні тому   #  


"Жінка і чоловік повинні бути рівними, але різними" (Назіп Хамітов)

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Гончар   4471 день тому   #  

Міркуючи про закон Божий, Г. Сковорода висновує: “А що є цей закон, коли не панівна природа… Ця-бо мати й батько відповідає Мойсею, що їй імені нема… І недаремно елліни до обох статей прикладали це слово теос. І не без толку у деяких християн дають ім’я чоловікові з чоловічим ще й жіноче, наприклад: Юзеф-Марія. Сюди-бо дивиться гостре Павлове слово: “Нема чоловічої статі, ані жіночої, бо всі ви один у Христі Ісусі ”

  •   Пiдписатися на новi
Завійська Мар'яна   4468 днів тому   #  

Юліє, при всій повазі до Вас, гендерних студій та філософії, чи не видається Вам, що популяризувати гендерну тематику апелюючи до Бердяєва та Сковороди надто не коректно та, що ще сумніше, цілком в стилі нашої україно-радянської "науки". Микола Олексійович, а тим більше Григорій Савич, думаю, дуже здивувалися б дізнавшись, що у них була "філософія гендеру".

Якщо я не помиляюсь, то поняття гендеру, так як воно вживається в гендерних студіях, виникло в лише в 60-х рр. ХХ ст., а Микола Олексійович міг його вживати в цілком іншому, філологічному, розумінні.

Чи Ви вважаєте, що змішування "грішного з праведним" може здійснювати виховну чи освітню функцію?

  •   Пiдписатися на новi
Оксана Школьна    4467 днів тому   #  

По-перше ,Мар"яно,якщо ви вважаєте себе знавцем творчої спадщини одного з найвидатніших філософів ХХ сторіччя Миколи Бердяєва, то принаймі повинні були б знати, що він Микола Олександрович,а не Микола Олексійович. А по-друге в СРСР також говорили, що" у нас сексу немає",але ж ...

  •   Пiдписатися на новi
Оксана Школьна    4467 днів тому   #  

"Не все те недійсне, що недосяжне дитячому розумові."(Григорій Сковорода)

  •   Пiдписатися на новi
Завійська Мар'яна   4467 днів тому   #  

Оксано, я не вважаю себе знавцем. Я намагаюсь зрозуміти призначення цього цитатника...

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4467 днів тому   #  

А от у мене враження, що гендер, це як демократія. Американці хочуть, а українці не можуть. На неї виділяють гроші, а її немає на практиці, тим більше, воно не потрібне українцям. Хоча філософи, мабуть, знають за всіх краще. Це таке собі нав'язування чужого, чужих цінностей, способу життя, інтересів, які не притаманні розуму і діям пересічного українця. Я знаю з пів сотні жінок, які не знають про ці гендерні гуртки, студії, проекти (як завгодно) і прекрасно себе почувають в цьому житті. Як на мене, у житті є значно важливіші питання для вирішення. Чесне слово, питання, які порушує Кушнір Т. більш критичні в нашій країні, ніж питання гендеру. Хоч я і поважаю кожну людину та її працю, сферу зайнятості, але це моя думка, бо мене стомила увага, яка приділяється гендеру.

  •   Пiдписатися на новi
Оксана Школьна    4467 днів тому   #  

А скажіть мені будь ласка, з яких це пір Українська демократія стала " ВОНО", і хто Вам дав право рішати, що потрібно українцям,а що ні.Я б могла Вам багато чого розказати з особистого досвіду і досвіду своїх друзів, як вона добувалась. А скільки ж ще потрібно зробити. Але це не зараз і не тут. Я взагалі то ,прикро вражена,що на ГУРТі ще тримаються і таких позицій.

  •   Пiдписатися на новi
Оксана Школьна    4467 днів тому   #  

А тепер з приводу Вашого відношення до "гендеру".Ваша помилка в тому, і мабуть звідси і не сприйняття цієї теми,що виговорите про гендер, як про оргазм. "Я знаю з пів сотні жінок, які не знають про ....... і прекрасно себе почувають в цьому житті. Як на мене, у житті є значно важливіші питання для вирішення."А"гендер"- це ПОНЯТТЯ,що означає сукупність соціальних і культурних норм,які суспільство примушує виконувати людей залежно від їх біологічної належності.

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4467 днів тому   #  

:)) Ого, як все буквально!

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4467 днів тому   #  

До Вашого відома пані Оксано, той факт, що я працювала в ГУРТі ніяким чином не відображає позицію організації!! Якщо Ви уважно подивитесь на мою позицію, то я якраз і не "рішаю" що потрібно українцям, вони самі за себе здатні вирішувати. Щиро вдячна за Ваше бажання поділитися своїм досвідом, але краще не треба. Мати дискусію з цього приводу не маю ні найменшого бажання, хоча б тому, що деякі коментатори не вміють сприймати інші думки, а намагаються не аргументовано переконувати у своїх поглядах.

  •   Пiдписатися на новi
Оксана Школьна    4467 днів тому   #  

Давайте будемо послідовними.Це ж Ваші слова " Американці хочуть, а українці не можуть. На неї виділяють гроші, а її немає на практиці, тим більше, воно не потрібне українцям." Я ж їх не придумала.А Українці дійсно здатні самі за себе вирішувати. А з приводу того що" деякі коментатори не вміють сприймати інші думки,", тут питання складніше.Блоги і існують для того, щоб люди могли обмінюватися думками.Але ,мені здається, коли говорять ,наприклад,про сніг,а хтось хоче переконати,що цукор солодкий,то зрозуміло,що ця людина в тему не попала.Може б хто і промовчав... Я Вам бажаю успіхів.Ви небайдужа людина,а це вже дуже багато значить! Хай Вам щастить!

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4467 днів тому   #  

Абсолютно згодна. Дякую за розуміння! І Вам того ж!

  •   Пiдписатися на новi
Зінченко Андрій   4449 днів тому   #  

От завжди думав для себе, чому люди плутають гендер і стать. Адже в будь-якому підручнику з гендерології написано, що гендер і стать - суть різні речі. Тому рівність чоловіка і жінки і гендерна рівність - це теми, які мають перетин, але до тотожності їм дуже далеко.

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Гончар   4449 днів тому   #  

Андрію, дякую, що приєдналися до дискусії! Звичайно, що "гендер і стать - суть різні речі", а звідси - СТАТЕВА рівність і ГЕНДЕРНА рівність - це теми нетотожні.
Зрозуміло, що гендерна рівність і нерівність існувала ще до того, як було введено термін "гендер".

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Сухобойченко   4444 дні тому   #  

Новини від 01 березня з сайту usembassy.gov http://iipdigital.usembassy.gov/st/russian/article/2012/03/201203021535.html?CP.rss=true#axzz1o2JVjz7E

Здається мені, що активні критики теми, яку веде Юлія Гончар, почнуть писати гранти з актуального для України питання (https://gurt.org.ua/blogs/%D0%AE%D0%BB%D1%96%D1%8F%20%D0%93%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%80/862/).

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Гончар   4444 дні тому   #  

Для тих, хто цікавиться українськими ґендерними джерелами - повний текст авторської книги "Ґендерні аспекти художнього світу Тараса Шевченка" http://www.scribd.com/embeds/75655570/content?start_page=1&view_mode=list

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4442 дні тому   #  

Не зважаючи на мою "любов" до цього питання, я щиро поважаю пані Юлію за її роботу, за її людські якості. Тому, шановні колеги, особисто для мене розбіжність поглядів ніколи не була причиною не поваги до людей чи сварок з ними. Критикувати чиїсь смаки, як і погляди на життя - це, як мінімум, ознака поганої вихованості. Достатньо висловити свою точку зору, бо "насильно мил не будеш", як на мене. Тому кожен\кожна нехай робить те, що приносить задоволення і гроші, і успіху всім у цьому! (Прошу слова "задоволення і гроші" не сприймати вульгарно :)

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4431 день тому   #  

підкину я трошки дров до гендерної дискусії :). Надибав у мережі ось таку інструкцію з радянського журналу: http://i.piccy.info/i7/0e5d89e5274e85551a0a79e1259c8745/1-5-5771/34665512/424959_294638727265657_100001585953356_813029_993704949_n.jpg

страшні ж часи були...

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4421 день тому   #  

https://lh4.googleusercontent.com/-oOWdqFleRjg/T3AHAVyWfEI/AAAAAAAAChE/aoXDET1xUPg/s512/tumblr_m1csjheHzN1rrunmjo1_500.jpg

  •   Пiдписатися на новi
Вікторія Федотова   4416 днів тому   #  

Ридають у ванній кімнаті, де ж ще... Щодо теми - Бердяєв і ап.Павел як на мене говорять про одне - рівність цінностей, рівність для Бога... Якщо б гендер сприймався з цієї позиції, навряд чи фименам довелося б оголюватися)

  •   Пiдписатися на новi
Оксана Москаленко   4412 днів тому   #  

Тарасе, яка гарна інструкція. Та її щоб Алла Журавель подивилась. Бо все ж таки можуть українці, і навіть американських грошей не потрібно. А щодо неважливості, то це для кого як. От зробили у нашому районі дитячий майданчик для гри у футбол. Добре, хлопці зайняті грою. А дівчатам де тикатись, микатись. По підїздах, в барах? (От і тему Тараса не зрушиш без гендеру)

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4411 днів тому   #  

Ну, подивилась Алла Журавель, пані Оксано, і що?? А дівчачий футбол теж є.

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4399 днів тому   #  

... ось і наслідки гендеру... ?
«85 % відвідувачок купують фалоімітатори» – Маша, продавчиня львівського секс-шопу
http://www.openlviv.net/2012/04/85-vidviduvachok-kupuyut-faloimitatory-masha-prodavchynya-lvivskoho-seks-shopu/

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.