bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

СПРОБА РОЗВИВАТИ СЕБЕ, РОЗВИВАЮЧИ ІНШИХ: «послевкусие»   

Шановні митці та ремісники інституцій громадянського суспільства!

Вирішив ознайомити Вас із першим «послевкусием» від участі в якості експерта у проекті «РОЗВИТОК СПРОМОЖНОСТІ ІГС РЕФОРМУВАТИ УКРАЇНУ» і розміщую нижче відповідний звіт… Одночасно демонструю своє вміння використовувати держмову – усе на Ваш розсуд та коментар.


ЗВІТ
про надання інформаційно-консультаційних послуг у межах проекту
«РОЗВИТОК СПРОМОЖНОСТІ ІГС РЕФОРМУВАТИ УКРАЇНУ»

В серпні 2010 р. було розпочато діяльність щодо зміни поведінки та ставлення місцевих інституцій громадянського суспільства (далі ІГС) до культури організаційного розвитку в Донецькому регіоні. Для цього створено та протягом виконання проекту вдосконалено базу даних ІГС, в яку увійшли більше 300 «живих» (тих, що доступні продуктивному контакту) фігурантів: громадські організації та благодійні фонди, ініціативні групи та релігійні конфесії, профспілки та асоціації, а також засоби масової інформації та державні заклади, підприємці та експерти в сфері інституційного розвитку Донецького регіону.

Для залучення ІГС до спільної дискусії щодо посилення їх спроможностей та якісної зміни підходів до їх організаційного розвитку, було спеціально розроблено анкету та проведено анкетування. В результаті було визначено, як ІГС оцінюють свої знання та навички в провідних сферах організаційного розвитку, яких послуг вони потребують, щоб підвищити рівень свого інституційного розвитку та за рахунок яких джерел, за їх думкою, повинна фінансуватися така діяльність.
З метою започаткування публічних дискусій з питань організаційного розвитку в Донецькому регіоні, 22 вересня в м. Донецьку проведено круглий стіл. Під час його проведення розглядались актуальні питання організаційного розвитку та його впливу на ефективність і життєздатність ІГС. В заході взяли участь представники 22 організацій, в т.ч. 20 громадських організацій, 1 бізнес-структури та 1 ЗМІ. Круглий стіл продемонстрував широку палітру думок і схожість підходів до самовдосконалення ІГС. В результаті узагальнення думок та практик з організаційного розвитку місцевих ІГС, дійшли висновку, що для покращення інституційної спроможності ІГС необхідно:
1. Постійно працювати над отриманням нових відповідних знань, навичок /вмінь, розвивати та підвищувати рівень компетенції в ключових сферах діяльності ІГС. Для цього варто скористатися найбільш вдалим досвідом успішного ведення справ в суміжних сферах діяльності (підприємництво, церкви та ін.) ;
2. Підвищити рівень інформаційного обміну між ІГС, рішуче йти на взаємовигідну співпрацю на засадах соціального партнерства. Для цього треба ретельно проаналізувати досвід успіху та невдач в побудуванні союзів, коаліцій, асоціацій та т.і. – “припинити бачити один в одному здобич”.
3. Боротися з “бідністю поведінки” : патерналізм, песимізм, пасивність, профанація, пофігізм. Для цього почати доведеться з себе, тобто перейти від гучних закликів до переконливих прикладів.
4. Розвивати соціальний капітал в громадах шляхом реальної відкритості, прозорості, підзвітності та перевіряємості;
5. Забезпечити відповідність соціальних послуг, що надаються ІГС, потребам громади та постійно вдосконалювати власний портфоліо.
6. Об`єднувати та консолідувати зусилля для досягнення ефекту синергії.

Медіа-супроводження реалізації проекту виконувалось шляхом медіа-рілейшнз та прямих електронних розсилок з використанням найбільш популярних інформаційних ресурсів, включаючи Інтернет. Таким чином, у медіа-просторі з`явилося більше 40 публікацій з 11 тематик в форматі прес-релізів, аналітичних статей, інтерв`ю та т.і. (див. додаток).
Крім того, започатковані та систематично оновлюються персональні блоги з тематики інституційного розвитку :
- на веб-порталі ГУРТу - блог “Оргрозвиток для самоварів”
(https://gurt.org.ua/blogs/950);
- в соціальній мережі “ВКонтакте” – блог “Довіра для самоварів” http://vkontakte.ru/id86179675;
- в соціальній мережі “Facebook” – блог “Етика для самоварів” https://www.facebook.com/profile.php?id=100001215542228;
- в соціальні мережі “ЖЖ” – блог “Філантропія для самоварів” http://rogalinyafr.livejournal.com;
- в соціальній мережі “Myspace” – блог “Соціальне підприємництво для самоварів” http://www.myspace.com/538523478;
- в соціальній мережі “Мой мир” - блог “Фандрейзинг для самоварів” http://my.mail.ru/inbox/yafr.
Особливу увагу було приділено підготовці та активній участі у публічних подіях:
- круглий стіл у Києві за участю широкого кола експертів з організаційного розвитку 26 жовтня у Києві.
- ІІІ Ярмарку з інституційного розвитку у Києві 18 листопада, під час проведення якого промодеровано 3 “акваріумні” дискусії з наступних тем:
1) “Як стати відомим? PR для громадських організацій: які інструменти насправді ефективні?”,
2) “ Як зробити організацію багатшою і фінансово незалежною за допомогою послуг з фандрейзингу?”,
3) “Залучення і менеджмент волонтерів для ЄВРО 2012: роль ІГС».

Розпочато роботу зі створення інформаційно-консультаційного центру з питань організаційного розвитку для місцевих ІГС: формується медіатека (інформаційні ресурси на різноманітних носіях), вдосконалюється база даних, проводиться інформаційний пошук аналогічних проектів та накопичується депозитарій вдалих практик та т.і. В якості пілотного впровадження цих комплексних послуг розроблено відповідний месседж http://www.dobrota.donetsk.ua/learn/index.php. Вже проведено більше 50 презентацій, семінарів, тренінгів ( у стилі «вдохновляющий ликбез»), майже щодня надаються консультації, проведено 3 стажування, а також виконання аутсорсінгових робіт (фандрейзинг, соціальна реклама та т.ін.).
Загальне враження від участі в проекті:
а) вдала та своєчасна ідея;
б) впровадження соціальних інновацій (комерціалізація суспільно-корисної праці або бізнес pro bono) – обов`язкова/ключова компетенція ІГС, що націлена на успіх;
в) треба продовжити.


грудень 2010 р.

Виконавець: Яків Рогалін

Коментарі

Тимчук Тарас    4868 днів тому   #  

супер!

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Ямщикова   4868 днів тому   #  

чудовий приклад відкритості та прозорості!
варто переймати!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.