bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олена Польовик: «Основна мета діяльності YMCA – всебічний розвиток молоді»
24.06.2015

Декілька років тому лише невелика частина громадян нашої країни знала, що таке волонтерство і чим займаються волонтери. Більшість українців не замислювалося над суттю волонтерського руху й не прагнули до нього долучатися. Реалії сучасності змінили світогляд багатьох, дедалі частіше люди відмовляються від пасивного спостереження й обирають активну громадянську та життєву позиції. Усвідомлення необхідності взаємодопомоги та взаємопідтримки призвело до того, що волонтерський рух в нашій країні набуває все потужніших обертів.

Волонтерство розвивається в багатьох напрямах. Найчастіше у пересічних громадян це поняття асоціюється з допомогою українській армії, але насправді волонтерський рух у нашій країні зачіпає різноманітні аспекти суспільного життя. Це і соціально-реабілітаційна робота з різними категоріями населення, і опіка над тими, хто її потребує, і сприяння розвитку суспільно позитивних явищ, наприклад, пропаганда здорового способу життя.

Є такі організації, які діють на теренах України вже багато років. Одна з них – добре відома YMCA (англ. Young Men’s Christian Association – юнацька християнська асоціація). Це міжнародна молодіжна волонтерська організація, яка нараховує близько 45 мільйонів учасників у понад 130 країнах світу. В Україні YMCA – це всеукраїнський молодіжний нерелігійний волонтерський рух, що об’єднує молодь для особистісного зростання, взаємодопомоги та соціального служіння. Під егідою організації реалізується безліч програм та проектів. Ми поспілкувалися з Оленою Польовик, волонтером YMCA, лідером програми «Соціальні роботи».

- Розкажіть про організацію YMCA. Чим вона займається? Які основні напрями її діяльності?

- YMCA – це християнська молодіжна організація. У багатьох людей відразу виникає запитання: «Християнська? Ви релігійна організація?». Насправді ні. Назва залишилася від часів її заснування. YMCA розпочинала свою діяльність з того, що молоді люди виходили на вулиці й читали Біблію. Це було понад 160 років тому. Потім почали підключати заняття спортом, орієнтувалися на духовний розвиток. Але зараз це нерелігійна організація, ми запрошуємо всіх охочих. У більшості це молодь віком від 14-15 до 28 років. Основна мета діяльності YMCA – розвиток молоді.

- YMCA, як і кожна організація, реалізує певні проекти. Над якими проектами ведеться робота зараз? Над чим працюєте Ви особисто?

- Займаючись розвитком молоді, YMCA орієнтується на своєрідний трикутник, який символізує гармонійний розвиток розуму, духу та тіла. Це найголовніші пріоритети діяльності організації. Щодо проектів і програм, то в нас є тенсінг, скаутинг, соціальні роботи, спорт. YMCA в місті Києві організувала діяльність розмовного клубу англійської мови, заняття з йоги. Тенсінг включає в себе вокал, танці та акторство. YMCA проводить фестиваль тенсінгу, під час якого команди обирають певну проблематику і розкривають її через зазначені види діяльності. Говорячи про скаутинг, слід зазначити, що в нас є скаутські табори, скаутів навчають, як виживати в екстремальних умовах. Соціальна робота включає в себе відвідування дитячих будинків. На засідання розмовного клубу ми запрошуємо гостей, які приїжджають до нас з інших країн – Канади, Данії тощо. Також ми постійно влаштовуємо тематичні заходи, акції.

- Розкажіть, будь ласка, про структуру організації.

- В організації є президент, правління, лідери та волонтери. В Україні 21 локальна організація. Київський відділ YMCA складається приблизно з 20-30 осіб. Кількість членів змінюється, наприклад, на масштабні заходи ми залучаємо більше волонтерів.

- Ви ‒ лідер програми «Соціальні роботи». Що це за програма? Яка її основна мета?

- Суть програми полягає в роботі з дітьми. Обов’язково раз на місяць ми їдемо в школу-інтернат у селищі Удайці Чернігівської області. У цьому інтернаті навчаються діти з фізичними вадами. Ми почали їздити туди 5 років тому. Тоді я входила до студентської ради коледжу і їздила як волонтер від цієї ради. Представники YMCA теж там бували, і згодом я долучилася до організації.

Спочатку ми просто організовували концерти. Та хотілося, аби наші візити до інтернату несли максимум користі. Ми почали розробляти програму, спрямовану на розвиток дітей, на зміцнення дружби між ними. Наприклад, після проведення гри ми організовуємо її обговорення: як діти зрозуміли цю гру, для чого вона проводилася. Ми прагнемо, щоб діти замислювалися над тим, що вони роблять.

- Ця програма ‒ проект суто YMCA? Чи співпрацюєте ви під час її реалізації з іншими організаціями? Якщо так, то з якими?

- Це проект YMCA, але в його реалізації нам дуже допомагає компанія «Bayer» – міжнародний концерн зі спеціалізацією в області охорони здоров’я, сільського господарства та високотехнологічних матеріалів. Вони допомагають нам матеріально, а ми організовуємо для них різноманітні заходи для дітей. Також нам допомагають партнери з Канади, Англії. Крім того, ми отримуємо від цих країн допомогу за грантовими програмами, оскільки, на жаль, в Україні на сьогодні отримати грант на таку діяльність досить складно.

- Окрім волонтерів, чи залучаєте ви до роботи фахівців? Вони також працюють на волонтерських засадах?

- Коли організація влаштовує тренінгові заняття чи семінари, дуже часто запрошуємо відомих людей, фахівців у своїх галузях.

- А щодо волонтерів? Як ви їх залучаєте? Хто до вас приходить працювати найчастіше?

- Найчастіше ми знаходимо волонтерів або через соціальні мережі, або через заходи, акції. Після проведення заходу люди підходять до організаторів і кажуть, що теж хочуть брати участь у цій роботі. Приходять друзі волонтерів-учасників YMCA, часто звертаються студенти. Склад волонтерів в організації більш-менш постійний. На масштабні акції приходить більше людей. Волонтер за бажанням може долучатися до будь-якої акції, яка його цікавить.

- З якими проблемами найчастіше зіштовхуються волонтери під час своєї роботи? З якими проблемами зіштовхувалися Ви?

- Проблеми бувають в основному тільки з грантами. Трапляється таке, що ми хочемо реалізувати якийсь проект, а гранти на це не передбачені, тож виникають проблеми з коштами. Якщо говорити про волонтерів, то дехто, особливо на початку діяльності, зіштовхується з певними особистісними труднощами. Мені відомо це з особистого досвіду. Спочатку страшно брати на себе велику відповідальність, є страх, що можеш підвести інших. Але завдяки підтримці друзів-волонтерів усе змінюється, приходить упевненість у власних силах.

- Що для Вас означає волонтерство? Чому Ви цим займаєтеся?

- Для мене волонтерство – це віддавати свої знання, навички, частинку душі, прагнучи зробити щось хороше і не чекаючи нічого взамін. Людина робить свою справу, тому що вона любить те, чим займається. А ще це унікальний досвід. Коли їздиш на різноманітні заходи, спілкуєшся з людьми з особливими потребами або відвідуєш дитбудинки, переосмислюєш усе своє життя, ставлення до всього змінюється.

Працювати з людьми буває непросто, але ці емоції – коли ти віддаєш їм частинку себе, а взамін отримуєш щирість і посмішки – ні з чим не порівняти. Саме через це я – волонтер, бо надзвичайно приємно, коли ти робиш щось хороше, а люди відповідають взаємністю.

Спілкувалася Юлія Панченко

Контакти

Коментарі

Дмитро Василенко   3224 дні тому   #  

Вже не вперше читаю про діяльність цієї організації. Ви - круті!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.