bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Анна Крис: «Популяризуючи дебати, ми знижуємо рівень конфліктів у суспільстві»
10.09.2015

Дебати стали досить популярною грою серед активної молоді України, і це не дивно з огляду на їхній значний потенціал і розвиваючу роль. Про витоки і здобутки, проблеми і перспективи дебатного руху України ми поговорили з віце-президентом ВМГО «Федерація Дебатів України» Анною Крис.

- Дебати – це гра, відкрита для всіх, чи в неї грають специфічні люди з певним типом мислення, освітою, родом занять?

- Дебати – унікальна технологія, яка вчить: ким би ти не був, твої слова та вчинки здатні змінювати цей світ. Той, хто пропустив через себе філософію і дух руху, дивиться інакше на процеси, що відбуваються навколо, й уже не стоїть осторонь, а бере на себе відповідальність.

Дебати – це не політика і не з'ясування стосунків. Більше того, це навіть не завжди відстоювання своєї точки зору. Оскільки технологія освітня, її фундаментом є постійне заглиблення в суть питання і розвиток критичного мислення. А як цього можна досягти? Тільки помістивши наш мозок, який у звичайних умовах ніби відпочиває на курорті, в екстремальні умови. На дебатній грі є команди «за», команди «проти» і суддя. Завдання – переконати не опонентів, а саме третю сторону. Суддя дає тему за 15 хвилин до раунду (гри), долею визначається на якій позиції грає команда. Наприклад, ви можете все життя бути проти легалізації абортів або одностатевих шлюбів, але якщо випаде позиція «за», гратимете так, як того вимагають правила. І ось тут мозок спочатку чинить опір, говорить: «Навіщо це потрібно, ми ж з тобою знаємо, хто правий». Але потім йому стає цікаво, він повертається з курорту на підготовку, починає думати і знаходить аргументи «за», навіть будучи «проти», і навпаки. Таким чином, як м'язи у спортсмена, поступово тренується здатність виступати публічно, навички читати й аналізувати інформацію, працювати в команді і, головне, розуміти та чути людей навкруги. Що може бути важливішим за людські стосунки? А дебати виводять їх на абсолютно новий якісний рівень. Під час розмови дебатери можуть поглянути на проблему очима свого співрозмовника і швидше знайти з ним спільну мову. Тобто, популяризуючи дебати, ми знижуємо рівень конфліктів у суспільстві, і це є важливою складовою нашої діяльності.

- У чому секрет популярності дебатів серед молоді? 

- У нашій країні молодь втрачає свій голос, можливість висловлювати думки, усвідомлювати значимість у світі та в процесах, що відбуваються навколо. Дебати вчать брати відповідальність на себе, не бути пасивним спостерігачем, дарують можливість не складати свої думки на полицю, а висловлювати їх, згодом втілюючи в життя бажане, і, звичайно, дебати – це молодіжний рух, де кожен знайде справжніх друзів.

- Назвіть найбільш значущу, на Вашу думку, подію в дебатному русі України за останній час.

- Впевнена, що для кожного дебатера є свої орієнтири, моя мета – зробити дебати доступними для кожного українця, щоб вирощувати на міжнародній арені чемпіонів світу та Європи. Саме тому вважаю визначним досягненням появу семи нових відділень після Літньої дебатної школи в Одесі 2014 року (протягом трьох років – з 2011 до 2014 –  в Україні було лише 5 діючих відділень, – авт.). А ЛДШ-2015 запалила серця ще 10 нових регіонів: Чернівці, Ужгород, Суми, Чернігів, Житомир, Полтава, Острог, Чернігів, Тернопіль, Хуст, в яких у вересні-жовтні пройдуть перші дебатні школи – і це наша справжня перемога. Саме завдяки таким успіхам мене запросили як лектора з менеджменту дебатних спільнот на Міжнародну академію дебатів ім. Ч. Айтматова в Киргизстані.

- Скажіть, у Вас є організації-партнери, хто Вам допомагає, адже організаційно та інформаційно проведення заходів не просто зробити. І що Ви могли б сказати потенційним партнерам?

- В організації немає постійних партнерів, але є в окремих проектів. Наприклад, Літній дебатній школі (щорічна з 2011, – авт.) надавали підтримку у різні роки IDEA (International Debate Education Association, – авт.), а цього року – Impact Hub Odessa, проект «Київські діалоги», Міністерство молоді та спорту України. На міжнародних чемпіонатах буває соромно, бо багато команд фінансують університети/держава чи бізнес. Тому звертаюся до бізнесу: давайте надамо можливість талановитим українцям відстоювати позиції нашої країни на дебатній арені! У нас є безліч можливостей для взаємовигідного співробітництва – детальніше на [email protected].

- Як Ви оцінюєте позиції наших українських дебатерів у світі?

- Будемо відвертими: більшість учасників дебатного руху України, на жаль, не беруть участі в міжнародних змаганнях. Передусім у зв’язку з браком фінансів. Більшість дебатерів – студенти, також до нас долучаються школярі. Ситуація в країні важка, і не кожна родина може дозволити відправити дитину на Чемпіонат світу, наприклад, в Малайзію чи Індію.

Але, не дивлячись на це, після довгої паузи Україна знову з'явилася на світовій дебатній арені на Чемпіонаті світу у Берліні (WUDC Berlin 2013, – авт.) завдяки представникам з Одеси та Харкова. З того часу ми ще не пропустили жодного чемпіонату, вигравали стипендії на участь та здобули чималий досвід, тому впевнена, що й перемоги на турнірах такої величини вже близько. Особливо враховуючи, що нещодавно Павло Богаченко та Олександр Серт виграли міжнародний дебатний турнір «Central Asian Cup» (Бішкек, Киргизстан) та міжнародний ТВ-проект «Дебати відкритого суспільства».

- Якими Ви бачите перспективи дебатного руху в Україні?

- Бачу дебатний рух у кожному обласному центрі нашої країни та щиро дякую моїй команді, яка наближає Україну до цієї мети, кожному молодому лідеру, який кидає такий важкий виклик та старанно йде до мети, кожному тренеру, який допомагає всім та кожному бути кращими, ніж учора. Цей шалений локомотив рухається так швидко, що його вже не зупинити. І, звичайно, світова дебатна спільнота побачить наші палкі переможні промови. Щоб наблизитися до цієї мети, наша організація створили Англійську дебатну школу, яку підтримало Міністерство молоді та спорту України. Тренерами виступили світові дебатні чемпіони з Польщі.

- Наостанок що Ви могли б побажати нашим читачам?

- Хай у кожного з вас у серці палає жага робити нашу країну кращою, але найголовніше – дійте, саме зараз, саме сьогодні. Адже всі перешкоди – лише в голові, приберіть їх і впустіть дива у своє життя. До зустрічі на дебатах!

Підготував Володимир Різніченко

Контакти

Коментарі

Bолодимир Любивий   3155 днів тому   #  

Одеса сьогодні - справжній молодіжний дебатний центр! Важливо розуміти, що дебати - це всесвітня освітня технологія, яка успішно використовується в усіх університетах світового рівня. Дебатер в освіті і дебатер в громадському середовищі - це одна ж і та ж сама особистість, здатна руйнувати стереотипи, які гальмують соціальний розвиток. Крок до практики суспільних змін вже в старших класах і в університетських аудиторіях!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.