bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Нові можливості для фінансування соціального підприємництва в Україні
05.04.2012

З квітня 2012 року Ерсте Банк та Фонд Східна Європа пропонують соціальним підприємствам фінансування у формі кредиту та гранту.

Підприємці, основна мета діяльності яких спрямована на вирішення соціальних проблем, зможуть тепер отримати більш доступне фінансування на розвиток як комерційної, так і соціальної складової свого бізнесу.

Соціальним підприємцям пропонується кредит та грант у розмірі до 200 тис. грн. у співвідношенні 50% на 50% (тобто до 100 тис грн – кредитні кошти та до 100 тис. грн. – грант).

Фінансування надається у гривні, при цьому термін кредитування складає до 5 років, тоді як грант повинен бути використаним за період від 3 до 12 місяців. Крім цього, Ерсте Банк пропонує пільгові ставки за кредитами для соціальних підприємців, що на 2% нижчі за середню ставку фінансування для комерційних установ.

«Оскільки соціальний бізнес, в першу чергу, орієнтується на реінвестицію прибутків від комерційної діяльності на вирішення проблем суспільства, зазвичай такі організації мають менше можливостей обслуговувати свій кредит. Тому, ми дуже раді, що разом із Фондом Східна Європа тепер можемо запропонувати ще більш доступне фінансування для розвитку соціального бізнесу», - говорить Світлана Черкай, заступниця голови правління АТ «Ерсте Банк» .

«Співробітництво з таким потужним партнером як Ерсте Банк розширить можливості соціального підприємництва як сучасного виду бізнесу. Надання кредитів соціальним підприємствам дозволить їм вийти на новий етап розвитку, стати більш професійними та працювати в реаліях справжнього бізнесу. Зі свого боку, в рамках надання грантів, Фонд Східна Європа буде інвестувати у навчання, набуття необхідних навичок конкретними соціальними підприємствами, створюючи передумови для системного розвитку сектору в цілому», - пояснює Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа.

В рамках кредитно-грантового фінансування банк надає кредит для забезпечення та розвитку комерційної діяльності, тоді як кошти гранту повинні бути спрямовані на соціальну складову бізнесу.

Таким чином кредит надається для поповнення оборотного капіталу, придбання транспортних засобів чи обладнання, реконструкцію та ремонт приміщень тощо.

Грантові кошти можуть використовуватися для фінансування окремих витрат, що безпосередньо не пов’язані з поточною комерційною діяльністю підприємства, таких як навчання чи перекваліфікація персоналу, виготовлення інформаційно-просвітницьких матеріалів, аудиторські, бухгалтерські або юридичні послуги, витрати на оренду чи обслуговування офісного приміщення, витратні матеріали і обладнання, участь у виставках, придбання офісної техніки та програмного забезпечення, популяризація ідеї соціального підприємництва та інші витрати, що підтримують соціальну мету підприємства.

Фонд Східна Європа надає гранти соціальним підприємцям за рахунок коштів Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Американської торгівельної палати. Наразі кількість грантів є обмеженою, втім надалі Фонд Східна Європа продовжить залучення коштів для забезпечення надання грантів соціальним підприємцям в рамках спільної з Ерсте Банком кредитно-грантової підтримки соціального бізнесу.

Спільне фінансування соціальних підприємців Фондом Східна Європа та Ерсте Банком є одним із напрямків проекту «Сприяння розвитку соціального підприємництва в Україні».

В рамках проекту, покликаного поширити ідеї соціального підприємництва в українському суспільстві, організації-партнери пропонують тренінги для соціального бізнесу, надають бізнес, юридичні та фінансові консультації, а також в 2011 році провели конкурс на кращий план розвитку соціального бізнесу, переможець якого отримав кредит від Ерсте Банку.

Партнерами проекту «Сприяння розвитку соціального підприємництва в Україні» є Британська Рада в Україні, Фонд Східна Європа, PricewaterhouseCoopers в Україні, Ерсте Банк та Міжнародний фонд «Відродження».

Більш детальну інформацію ви можете отримати тут.

Коментарі

Сумщенко Ірина   4401 день тому   #  

Дуже вчасно для тих громадських організацій, які діють самотужки та незалежно ні від чийого гаманця. Але є багато питань юридичних.Де можна повчитися?

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.