bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Бібліотека - це платформа для культурного розвитку сільської молоді
27.11.2013

Бібліотека - це платформа для культурного розвитку сільської молоді

21 листопада 2013 р. в Білозерській районній бібліотеці відбулася районна конференція для сільських бібліотекарів по проекту «Бібліотека як платформа для розвитку сільської молоді». Даний проект був реалізований БРО ХОМГО «Молодіжний центр регіонального розвитку» у співпраці з  Широкобалківською та Станіславською сільськими  бібліотеками в межах проекту «Розвиток культури – джерело процвітання громади» за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої у межах програми Східного Партнерства «Культура».

 Учасники конференції дізналися про досвід реалізації проекту та його результати, про можливості співпраці сільських бібліотек з громадськими організаціями, органами місцевої влади та про успішно-діючу модель Музиківської сільської бібліотеки, також учасники обмінялися досвідом та обговорили можливу участь в подальших спільних проектах.

 Завдяки реалізації даного міні-проекту, на базі Широкоболківської та Станіславської сільських бібліотек впродовж серпня-листопада працювали Кіноклуб, Євроклуб, Клуб настільної ігри та Творча майстерня. В рамках проекту були придбані настільні ігри, диски з мультфільмами та фільмами, матеріал для творчої майстерні та кольорові надувні крісла. Кожного дня в бібліотеках було повно відвідувачів. Настільні ігри були цікаві не тільки дітям та школярам, але й дорослим. Були проведені настільні турніри як індивідуальні, так і сімейні. В творчих майстернях учасники працювали з техніками декупаж, торцювання, з природним матеріалом. Завдяки роботі Євроклубу, учасники змогли підвищити свій рівень англійської мови, поспілкуватися з волонтером Корпусу Миру Дерелом Френсісом, дізнатися більше про культуру Америки та Європи. Дані клуби працюватимуть і надалі.

 «Це був дійсно цікавий проект, - говорить Яновська Н.Т., завідуюча Широкобалківською сільською бібліотекою. – Ми, навіть, не очікували, що матимемо так багато відвідувачів. Через роботу клубів ми змогли залучити дітей та молодь до читання. Адже діти стали більше проводити часу в бібліотеці. Так як ігор не вистачало на всіх і діти чекали своєї черги пограти, я пропонували їм почитати цікаву книжку, яку потім вони забирали з собою додому.  До бібліотеки почали приходити і батьки з дітьми аби пограти в гру або подивитися мультик чи кіно. І також я мала нагоду розказати батькам про нові цікаві книги. Таким чином, кількість читачів у бібліотеці збільшилася майже у 2 рази. Школярі летіли в бібліотеку відразу після уроків та їхні батьки були спокійні, бо знали, що їхні діти в безпечному місці. Я раджу всім бібліотекарям співпрацювати з громадським організаціями, брати участь в подібних проектах, розвивати свої бібліотеки та залучати читачів через впровадження нових культурних послуг.»

 Поділилася отриманими результатами  Пшиченко Г.І., бібліотекар Станіславської сільської бібліотеки: «Даний проект мав великий вплив не тільки на розвиток нашої бібліотеки, але і на культурний розвиток нашої громади. Після уроків ви вже не побачите дітей, які сидять на бордюрах та грають в карти, або бігають вулицями, шукаючи пригод. Вони були у нас, в нашій бібліотеці. Завдяки інтелектуальним, стратегічним іграм діти навчилися конструктивно та стратегічно мислити, пізнавали щось нове, розвивали свою уяву. Ми бачили як горять очі дітей, з яким бажанням вони приходять в бібліотеку, як вони змінюються та проявляють інтерес до читання. Ми почули багато позитивних відгуків від батьків про нашу роботу та даний проект. Я вважаю, що даний міні проект є гарним прикладом для наслідування для інших бібліотек, а співпраця з громадськими організаціями завжди приносить задоволення та гарні результати.»

 Дійсно,  ми можемо назвати даний проект успішним. Підтвердженням тому є відгуки самих дітей:

 «Мені подобається у сільській бібліотеці грати в різні ігри. Ще подобається складати пазли, дивитись мультфільми,  вивчати англійську з Дерелом» (Роман Кондрикін, 8 років).

 «Я живу в селі Широка Балка. Мені подобається сільська бібліотека, тому що в ній багато книжок, і класні настільні ігри, які розвивають розум, а також в ній є багато гуртків: англійська мова, прикладне мистецтво, і, навіть, плакат, на якому зображують мультфільми. І мені здається, що це сама чудова бібліотека» (Возов Максим, 11 років).

 «У сільську бібліотеку я ходжу по книги. Читаю сам і беру своїй бабусі. Граю в класні ігри, ходжу на англійський до Дерела» ((Грєхов Андрій, 15 років)

 «У нас сама класна бібліотека: є ігри, комп’ютер, книжки. Я завжди туди біжу.» (Літвінов Олександр, 10 років)

 «Мені подобається ходити в бібліотеку,  тому що тут є багато цікавих речей, ігор, гуртків. Тут дуже цікаво і весело.» (Валентина, 10 років)

 Під час конференції сільські бібліотекарі не тільки слухали теорію, для них були підготовлені завдання, які виконувались в групах. Бібліотекарям було запропоновано намалювати портрет представника цільової аудиторії, яка рідше за інших відвідувала бібліотеку. Коли групи представили свої портрети, то потім вони почали працювати зSWOT-аналізом цільової аудиторії. Це було дуже цікаво та корисно. Адже бібліотекарі повинні були виявити сильні та слабкі сторони своїх бібліотек, побачити їх очима клієнтів. Також були обговорені методи та місця залучення даної цільової аудиторії та шляхи мінімізації загроз щодо «непривабливості» сільської бібліотеки.

 По закінченню конференції, більшість бібліотекарів висловили бажання розвиватися й надалі, а також співпрацювати з громадськими організаціями у спільних проектах та в навчальних тренінгах. А це значить, що далі буде…

Коментарі

Олександр Гвяздовський   2808 днів тому   #  

Прошу виправити мою негативну оцінку.
Вона була випадкова, навпаки досить цікавий проект.
З повагою,
Олександр

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   2808 днів тому   #  

Пане Олександре, на жаль, ми не можемо змінювати результати голосування читачів. Але дякуємо, що написали.
З повагою,
Катерина

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.