bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Вінниці відбувся круглий стіл на тему «Освіта протягом всього життя»
09.06.2015

Головною темою для обговорення в рамках круглого столу стала тема освіти дорослих, перспективи розвитку та впровадження європейських стандартів у процесі безперервної освіти, а також можливість створення освітніх майданчиків у містах України. Сьогодні люди, що відносяться до поважного віку стикаються з низкою викликів та перешкод у здобутті нових знань, розширенню простору для спілкування та можливості активної участі у громадському житті.

Круглий стіл «Освіта протягом всього життя» – це  захід однорічного проекту з однойменною назвою, що реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні.  Мета проекту – підвищити соціальну активність та правову обізнаність літніх людей шляхом створення та функціонування центрів соціальної активності у 7 містах України.

У вступному слові голова правління ГО «Центр Поділля-Соціум» Сергій Проценко наголосив: «На мою думку, кожній людині, незалежно від віку, важливо відчувати свою значимість. Старші люди є носіями унікального життєвого досвіду, який не варто ігнорувати. Важливим в роботі з літніми людьми є вміння поєднати досвід поколінь з новітніми підходами. З досвіду роботи організації, більшість учасників приходять до нас за спілкуванням. Тому дуже важливо, не просто організувати навчальний процес, але й створити невимушений та комфортний простір для спілкування».

Представники ГО «Центр Поділля-Соціум», як організація, що займатиметься навчанням координаторів із 7 міст України, акцентують увагу на необхідності об’єднання ресурсів, до прикладу, залучення у проект волонтерів-студентів з регіональних ВНЗ. Таке залучення допоможе різним поколінням налагодити контакт, обмінятись унікальним досвідом та подолати стереотипне сприйняття. Окрім, студентства організатори планують залучати до проведення проектних заходів бібліотечні установи міст, зокрема міста Вінниці, а також інші доступні майданчики для розширення поля діяльності.

Координаторка проекту Анна  Моргун підкреслила: «Працюючи з людьми старшого віку впродовж 5 років, я зрозуміла наскільки ця група людей потребує адаптації до сучасних умов життя. Технічний прогрес, що проник у всі сфери нашого життя, ставить нові виклики, на які потрібно реагувати, на приклад впровадження електронного врядування, користування банківськими картками, а також доступність  комунікації за допомогою мережі Інтернет. Інколи, для старших людей опанувати нові знання та навички важко. Саме тому, я переконана, що ініціативи спрямовані на соціальну інтеграцію та підтримку літніх людей  є необхідними».

Директор Центру безперервної освіти Донецького національного університету, Наталія Лосєва розповіла про наявний досвід університету у питаннях надання освітніх послуг дорослим людям, чимало з яких після отримання нових знань знаходять роботу, будучи на пенсії, та додатковий заробіток, а найголовніше – розширюють простів для спілкування, стають більш активними у суспільному життф.

Світлана Ілініч, заступник директора Вінницького університету «Україна», запропонувала співпрацю у напрямку волонтерської підтримки з боку майбутніх соціальних працівників, психологів та юристів навчального закладу. Зазначений напрям безперечно буде корисним, як літнім людям, так і студентській молоді у аспекті налагодження діалогу поколінь та шляху до толерантності.

Вже четвертий рік поспіль Вінницька міська рада проводить конкурси соціальних проектів для громадських організацій м. Вінниці, фінансує в тому числі і соціальні ініціативи націлені на роботу з літніми людьми. Про це поінформував Володимир Хорошев, представник департаменту правової політики та якості Вінницької міської ради.

Свої побажання та очікування висловив Микола Костін, член обласної ради ветеранської організації, та наголосив на актуальності і необхідності проведення заходів, що сприяють підвищенню соціальної активності людей поважного віку.

Проект «Освіта протягом всього життя» триватиме з березня 2015 року по березень 2016 рік у 7 містах України: Київ, Львів, Рівне, Хмельницький, Одеса, Чернігів, Вінниця.

Анна Моргун підсумувала, що відчуття необхідності, довіра і надзвичайна зацікавленість потенційних учасників та учасниць дозволяють втілювати цей проект.

 

Контакти

  • Анна Моргун
  • (067) 683-34-06

Коментарі

Лариса Десятко   3241 день тому   #  

Цікаво дізнатися, де можна отримати інформацію про проект «Освіта протягом всього життя»?

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Проценко   3241 день тому   #  

Інформація на сторінках facebook.com/CentrPodillaSocium та сайті ГО "Центр Поділля-Соціум" www.pscenter.org.ua
контакти 096-440-05-41 та email. [email protected]
З повагою Сергій Проценко

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.