bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як переселенки посилюють місцеву спільноту у Франківську, жінки дізналися через форум-театр
26.10.2016

Про публічне материнство, політичні права ВПО та міжкультурне порозуміння творчо поговорили 23 та 24 жовтня на форум-виставі та на круглому столі в Івано-Франківську.

З плакатом #МаюПравоОбирати

Неділя, камерний простір “Станція”. Оператори вимикають яскраве світло на своїх камерах, інтерв’ю київських спеціалісток з “театру пригноблених” закінчуються: починається форум-вистава.

Картинки з життя: жінка з маленькою дитиною в адміністративних закладах; міжкультурне непорозуміння в публічному просторі; переселенка, що марно намагається добитися права голосу на місцевих виборах.

Проблеми жінок з досвідом вимушеного переселення, що нині живуть у Львівській, Чернівецькій та Івано-Франківській областях, виявляються зрозумілими місцевому населенню: глядачі жваво обговорюють складності комунікації з чиновниками, бюрократичну тяганину, з якою вони так само стикаються, та обмеженість просторів для матерів з дітьми.

Кадр з вистави

кадр з вистави

Як і передбачає формат форум-театру, аудиторія жваво включається в перегравання сценок, випробовуючи власні стратегії переконання чиновників та побудови діалогу між кримською татаркою, російськомовною буддисткою з Криму та жительками невеликого містечка Західної України. І в підтримці суспільно активної молодої матері, і в міжкультурному порозумінні зацікавлена більшість присутніх — як місцеві, так і переселенки.

фото з вистави

фото з вистави

фото з вистави

Складності в стосунках з бюрократичною машиною виявилися спільними для учасниць театральних майстерень і в Сєвєродонецьку, і в Дніпрі, і в Івано-Франківську”, - відмітила одна з ведучих форум-вистави, членкиня ГО “Театр для діалогу” Ніна Ходорівська. “А от особливістю роботи з групою на заході України стала дуже активна увага учасниць до відсутності права вибору для ВПО на місцевих виборах. Більшість жінок тут не збираються повертатися на схід чи в Крим, вони вже вважають себе частиною місцевої громади, і, відповідно, хочуть, щоб їхні інтереси були активно представлені на рівні прийняття рішень”. 

Сюжети, що були показані у виставі, створені на основі реального досвіду учасниць майстерні з форум-театру, яку громадська організація “Театр для діалогу” за технічної та фінансової підтримки ООН Жінки та в співпраці з громадським проектом Відкритий театр” провела в Івано-Франківську 21-23 жовтня.

фото з вистави

Форум-вистава відбулася в неділю, а вже в понеділок аналізувати проблеми жінок місцеві активістки разом з представницею ГО “Театр для діалогу” та радником з питань ВПО зібралися за круглим столом у Ресурсному центрі для підтримки ВПО в Івано-Франківській області.

Учасниці та учасники зустрічі ознайомилися з результатами проведення форум-театру в Сєвєродонецьку, Дніпрі та Івано-Франківську, після чого обговорили доступ до ресурсів для ВПО, проблему молодих матерів, які хочуть і дітей виховувати, і з суспільного життя не випадати, та, знову ж таки, складності міжкультурного порозуміння.

Переселенки впливають на місцевий контекст, зокрема, покращуючи доступ до громадських просторів для матерів з дітьми, відмітили деякі учасники круглого столу. Причина проста: місцеві можуть покласти виховання молодших членів родини на бабусь та дідусів, а в людей, які вимушено переїхали, часто батьки залишилися в зоні АТО, і дітей доводиться усюди брати з собою. Принаймні до тих пір, поки малі залишаються на грудному вигодовуванні, більшість жінок вважає це саме своєю справою, а не справою партнера.

жінка кормить дитину у глядачевій залі

Причина сумна, а результат — прогресивний: все більше просторів у Івано-Франківську стають дружніми до малечі, все більше матерів не бояться брати дітей з собою на важливі зустрічі та дружні посиденьки. Робоча група на підтримку молодих матерів закликає архітекторів та власників публічних просторів подумати про доступ до нього матерів та батьків з дітьми: обладнати пандуси для візочків та простори, де останні можна залишити, не засуджувати грудне вигодовування в публічному просторі та приймати дітей такими, як вони є.

діти в аудиторії

Група, зацікавлена в розширенні для переселенців доступу до ресурсів, домовилась, що інформувати про можливості варто активніше та не тільки через Інтернет. “Можливості є, але інформації про них недостатньо”, - погодились присутні громадські діячі.

Ще одна робоча група на зустрічі продовжила напрацювання форум-вистави та дійшла висновку, що для створення клімату, дружнього до різних етнічностей, важливо створювати поліетнічні простори. В таких місцях люди могли б обмінюватися культурними та етнічними традиціями, вивчати мови одна одної.

Культура — це спосіб жити разом”, - підвела підсумки модераторка круглого столу, членкиня ГО “Театр для діалогу” Оксана Потапова. - “Ми зараз з вами можемо створювати ту культуру, яку хочемо. Якщо ми будемо бачити реальні потреби одна одної та разом їх реалізовувати в суспільстві, ми самі будемо будувати ту культуру співжиття, яка нам підходить”. 

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.