bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Краматорську пройшла презентація україномовної бібліотеки 13-річного хлопця
16.12.2016

14 грудня 2016 року в у Краматорську (Донецька область) відбулася подія під назвою «Посвята в директори бібліотеки». Директором бібліотеки став 13-річний підліток Дмитро Ружевич.

Хлопець відкрив власну бібліотеку, яку він започатковує для односельців в рамках Всеукраїнської ініціативи «Додай читання». До волонтерського проекту долучилося 20 шкіл з Києва, Івано-Франківська, Кривого Рогу та Ковеля.

Другий рік поспіль хлопець з села Сергіївка Слов’янського району Донецької області листується з однолітками з усієї країни, аби дізнатися про їхнє життя і здолати сум інвалідного візка та байдужість оточуючих, для яких візочник – «непомітна проблема». Разом з листами діти надсилають книжки – Дмитро любить читати, але в шкільній та сільській бібліотеці бракує сучасних книг, особливо – українською.

Подаровані дітьми звідусіль книги Дмитро позначає власним екс-лібрисом, який виготовив для нього київський волонтер. Цей ексклюзивний штамп безпосередньо на зустрічі вручила хлопцю та його родині авторка проекту письменниця Євгенія Пірог з Києва. Частина книг з приватної «Бібліотеки Дмитра Ружевича» потраплятиме до місцевих книгозбірень – в його школі та рідному селі.

Так 13-річний хлопець, який має складну ваду здоров’я, подолав самотність та став для свого селища ключем до читацького прориву.

У рамках заходу відбулася презентація книжкової шпаківні для школи села Сергіївка, позначення екс-лібрисом нових книжкових надходжень, спілкування з читацьким активом школи, де проходив захід, – учасниками Всеукраїнської ініціативи «Додай читання». Координував та підтримував проект в Донецькій області пластун із Краматорська керівник ГО «Лібері Лібераті» Максим Потапчук.

Для подальшого розвитку проекту «Дмитрикова бібліотека» хлопця необхідно забезпечити якісним інтернетом для скайп-спілкування з друзями, яких Дмитро тепер має по всій Україні. Усі небайдужі можуть до цього долучитися.

Феноменальний хлопчик не скорився обставинам та організував приватну бібліотеку, яка стала культурним порталом для його села.

Матеріал підготував Дмитро Котков

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.