bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Робочі місця і «підприємницьке мислення»: результати проектів підтримки малого бізнесу в Україні
08.12.2017

29 листопада 2017 року в Києві пройшов бізнес-бранч “Життєздатний малий бізнес – фундамент громадянського суспільства України”, організований Ресурсним центром ГУРТ. Гостями заходу стали представники донорських організацій та учасники програм підтримки малого бізнесу.

Учасники бізнес-бранчу говорили про розвиток і стимулювання малого бізнесу в Україні, який є економічною основою сталого розвитку громад та фундаментом громадянського суспільства. Під час обох Революцій саме представники малого бізнесу стали ключовою рушійною силою суспільних змін та основою волонтерського руху. Внесок малого бізнесу у розвиток місцевих громад з кожним роком зростає та стає все помітнішим.

Від благодійної організації «Всесвітня єврейська допомога» (World Jewish Relief), що об’єднала британськє єврейство, виступила Єкатерина Мітяєв, керівниця проектів з підтримки підприємництва та працевлаштування. Вона розповіла, що одним з напрямків діяльності їхньої організації є допомога тим, хто може і хоче працювати. WJR допомагає людям заробляти через працевлаштування або розвиток власного бізнесу. Це в свою чергу призводить до створення робочих місць, а підприємства, що створюють робочі місця, – це найкраща надія і підтримка економіки.

«Мікрокредити я вважаю сумнівною затією, - зізнається пані Мітяєв. - Тому що не всі люди схильні до підприємництва, більшість працює за наймом. І надання таким людям допомоги не створить автоматично з них успішних підприємців. Також у випадку мікрокредитів відповідальність лежить лише на тому, хто його отримав. А наша організація надає мікрогранти, і ми розділяємо відповідальність: разом з нашими підприємцями відповідаємо за успіх їхніх бізнесів».

«Якщо ми ставимо собі за мету допомогти людям розвинути бізнес, то повинні самі мислити як підприємці, а не як благодійна організація, що розподіляє гуманітарну допомогу, - продовжує представниця WJR. - Гроші нам приходять від приватних пожертв, ми не велика бюрократизована організація, тому можемо дозволити собі бути гнучкими та коригувати свої плани в процесі. Наші стратегії базуються на «підприємницькому мисленні»: ми не створюємо певну модель і «розслабляємося», ми постійно моніторимо процеси і якщо бачимо цікаві можливості, то змінюємо напрямки вкладання коштів, ми економимо ресурси, звертаємо увагу на рентабельність. Ми не кидаємо наших підприємців після етапу створення бізнес-плану, а тісно співпрацюємо з ними і надалі, і наша допомога не універсальна, вона залежить від результатів діяльності учасників наших проектів».

Про власну історію успіху розповіла одна з учасниць проекту з підтримки малого бізнесу, реалізованого РЦ ГУРТ за фінансуванням WJR, Світлана Котенко, співзасновниця та керуюча партнерка стартапів «Бабусина торбинка», ФудЕкс, «Смакуй вдома» (органічне харчування від фермерів, сервіс доставки здорової їжі та харчових наборів).

«Немає ідеального часу для запуску бізнесу, - констатувала підприємиця. – Ти або занадто молодий, або старий, в країні криза, в тебе немає часу і таке інше. Проте я вірю, що наше майбутнє залежить від тих дій, які ми робимо сьогодні. Підприємцями не народжуються, ними стають. Серед мого оточення та в родині не було підприємців і я була від цього дуже далека. Але якщо є бажання, ідеї, енергія та готовність брати відповідальність, то знаходиш можливості, партнерів та інвестиції. Ми стартували з нашими бізнесами в 2012-му, а потім в 2014 та 2015 роках. Саме тоді, коли в країні пройшов Майдан, почалася війна і вирувала криза. Проте це не завадило нам розвинути успішні проекти. До речі, це може виглядати неочікуваним, але після обміну досвідом з колегами з інших країн, я зрозуміла, що Україна найкраще місце для стартапів».

Значну роль в становленні малих бізнесів відіграла освітня програма, яку проводили тренери РЦ ГУРТ за програмою МОП. Про це розповів Сергій Савчук, Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні (МОП): «Зайнятість є однією зі стратегічних цілей Міжнародної організації праці, а враховуючи те, що за нашими підрахунками, близько 2/3 робочих місць забезпечує малий та середній бізнес, тож їхній розвиток є «в серці» діяльності нашої організації. МОП має цілу низку продуктів, спрямованих на розвиток малих та середніх підприємств. 4 з них входять до програми «Розпочни та вдоскональ свій бізнес», яка поширилася на більше ніж 100 країн світу, в ній взяли участь більше 15 мільйонів учасників. В Україні завдяки проекту «Розвиток жіночого підприємництва» створено більше 200 робочих місць протягом першого року, а кожна четверта жінка, що пройшла навчання, започаткувала свій бізнес».

«Ми співпрацювали з ГУРТом в 2008-09 році, коли впроваджували разом програму «Розпочни і вдоскональ свій бізнес», - додає пан Савчук. – Україна була першою країною в Центральній та Східній Європі, де впроваджувалася ця програма. Ми переживали, як вона тут «піде», але за отриманими результатами зрозуміли, що вона є успішною і має великий потенціал. Після того, як ми в 2010 році офіційно завершили співпрацю, програма продовжувала жити і розвиватися за підтримки ГУРТа: він її оновлює та адаптує до нових умов законодавства або потреб цільових груп. Програма насправді досить універсальна - спочатку ми працювали з жінками-підприємицями, а потім її було впроваджено серед інших цільових груп: для жінок, які повертаються з декретної відпустки, для ВПО, для ВІЛ-позитивних, для людей, які через фізичні вади не можуть працювати в повній мірі, і так далі. Отже, програма доводить свою універсальність, а ГУРТ - свою можливість ефективно її впроваджувати. Я дуже радий з нашого співробітництва».

Віталій Федьчук, директор з корпоративних питань та зв’язків з громадськістю Монсанто Україна, поділився враженнями від впровадження ще одного проекту розвитку малого підприємництва: «Ми – компанія аграрна і працюємо з людьми з села, тому і обрали напрямок на проекти, що вирішують критичні потреби сільських громад. Одним з таких проектів є «Розвиток малого підприємництва в сільських громадах України», який ми зробили разом з ГУРТом. Ми почали роботу в 4 регіонах, побували в 65 громадах, обрали 90 підприємств, які взяли участь в тренінгу. Після представлення бізнес-планів 36 підприємств-переможців отримали від нас гранти. Через півроку-рік ми моніторили результати: більше 90% продовжили розвивати свій бізнес».

«На що ми звертали увагу, коли працювали з проектом, - ділиться пан Федьчук. - По-перше, зацікавленість, мотивація учасників, це основний фактор успіху. По-друге, рекомендації місцевих партнерів, бо вони працюють на місцях і знають «хто чим дихає»: хто хоче працювати, а хто просто отримати матеріальну допомогу. Важливим також є стимулювання критичного мислення щодо проблем та рішень. Якщо навіть люди не виграють грант, вони замислюються над тим, як поміняти життя в своїх громадах. Одним з наших підходів є надання інструментів для розвитку, а не самих лише коштів. Також ми не даємо 100% забезпечення, адже коли є вклад, зацікавленість партнерів, то проект скоріше за все буде успішним. Ну і останнє, про ефективність проекту свідчить те, коли він в подальшому працює без нашої допомоги».

Василь Романюк, координатор проектів Посольства Швеції в Україні, підсумував зустріч: «Паростки успіху, що були сьогодні презентовані, є тією міні-моделлю, яку важливо просувати в такого роду діяльності. ГУРТ поєднує формати і механізми, які демонструють дієвий і стійкий результат. Я вражений і результатами міжсекторальної співпраці, якій сприяє ГУРТ. Сьогодні тут присутні представники Всесвітньої єврейської допомоги, Міжнародної організації праці, Монсанто, Посольства Швеції. Ми з радістю підтримуємо ті проекти, які ГУРТ вміло знаходить і розвиває. Долучайтеся максимально, а ми зі свого боку будемо радіти такому партнерству».

Коментарі

Андрій Марків   2318 днів тому   #  

Молодці!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.