bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Українське суспільство закликають звільнитися від гендерних стереотипів
05.11.2018

Гендер Зед розпочав інформаційну кампанію, яка покликана протидіяти гендерній нерівності. У Херсоні, Кропивницькому, Вінниці, Полтаві та Запоріжжі були розміщені білборди, які закликають містян звільнятися від гендерних стереотипів. 

Гендер Зед розпочав інформаційну кампанію, яка покликана протидіяти гендерній нерівності. У Херсоні, Кропивницькому, Вінниці, Полтаві та Запоріжжі були розміщені білборди, які закликають містян звільнятися від гендерних стереотипів. Соціальна реклама має на меті привернути увагу українців та українок до проблеми гендерної нерівності, високого рівня домашнього насильства, жертвами якого стають переважно жінки, низької представленості жінок у владі, стереотипізації жінки як «берегині» та «господарки» – всього, що характеризує Україну як державу, яка досить сильно відстає від цивілізованого світу у подоланні гендерної нерівності.

Офіційні хештеги кампанії:#ГендернаРівність, #ЗламайСтереотипи, #ЗапоріжжяБезНасильства, які можна використовувати в соціальних мережах. 

Соціальна кампанія не випадково почалася саме у листопаді. Адже у цьому місяці починається всесвітня акція «16 днів проти гендерного насильства» (з 25 листопада по 10 грудня), яка проводиться щорічно ще з 1991 року. Гендерно обумовлене насильство коїться якраз під впливом гендерних стереотипів (наприклад, «жінки – слабкі, покірна, не повинні працювати, мають сидіти вдома і виховувати дітей тощо»).

«Я радий, що цього року Запоріжжя також долучилося до всесвітньої кампанії. І це лише перший інфопривід, адже починаючи з 25 листопада, коли офіційно почнеться відлік 16-ти днів проти гендерного насильства, до кампанії приєднаються інші провідні запорізькі організації, які переймаються цією проблематикою. Актуальність подібних акцій для нашої країни важко переоцінити, допоки сексизм та дискримінація відчувається на всіх рівнях – від побутового до законодавчого. За інформацію Мінсоцполітики, за минулий рік поліція зареєструвала десятки тисяч заяв про домашнє насильство. Сотні випадків закінчилися смертями. І це лише офіційна статистика про фізичне насилля. Але ж не варто забувати, що існує також сексуальне, економічне, психологічне насильство та злочини над жінками на окупованих територіях, а також у Збройних силах. Це факти, з якими не можна миритися», – зазначив Ростислав Мілевський, директор фонду «Гендер Зед».

 «Коли ми говоримо про негативні та руйнівні наслідки гендерної стереотипізації, то  заздалегідь визначені ролі перестають ламати нам життя. Ролі, що раніше були для людства кайданками. І є такими до сих пір. Наприклад, стереотип, що «справжній» чоловік у сім’ї повинен заробляти, а «справжня» жінка посвятити життя хатній роботі і виховуванню дітей – шкідливий для всіх, адже не дозволяє вийти за рамки. Ми хочемо, аби суспільство звернуло увагу на проблему гендерних стереотипів, почало усвідомлювати і діяти», ­– пояснила мету кампанії гендерна експертка, голова правління громадської організації «Вісь» Світлана Дубина.

Тіна Собко, феміністка: «Я феміністка, тому для мене фемінізм це і частина активістського життя, і частина особистого життя. Це боротьба за рівні права та можливості для людини, не зважаючи на її стать. Гендерні стереотипи – це основа пригнічення усіх людей. Саме гендерна нерівність була першою нерівність у суспільстві, вона історично з’явилася навіть раніше за класову нерівність. Якщо ми хочемо бути собою, а не набором відповідностей тим чи іншим гендерним ролям, ми маємо позбутися цих виразів «жінка/чоловік повинні…».

Дмитро Калінін, ЛГБТ-активіст та профемініст: «Для мене фемінізм – така ж боротьба жінок за рівноправ’я, як і моя за права людини для ЛГБТ. Хоч я ніколи і не відчую на собі такої дискримінації, яку відчувають жінки, я цілковито підтримую боротьбу проти патріархату як системи пригнічення всіх людей без винятку. Чому всіх? Бо якщо тобі вже і «пощастило» народитися чоловіком, то це ще не все: якщо ти раптом показуєш емоції, не поважаєш спорт і фізичну силу, полюбляєш не пиво, а вино або не дай боже твої джинси вужчі ніж «треба»… Як не дивно, витоки гомофобії криються якраз у патріархальній культурі, а саме у чітко визначених нею ролях чоловіків (активні, владні, сильні) і жінок (пасивні, покірні, слабкі). І все ж таки, не дивлячись на подібну кінцеву мету, це два досить різних рухи».

Інформаційна кампанія з протидії гендерній нерівності організована Запорізьким обласним благодійним фондом «Гендер Зед», у співпраці з громадською організацією «Спілка молодих і незалежних журналістів» та «Інформаційно-просвітницький центр «ВІСЬ» та за підтримки Генерального консульства Федеративної Республіки Німеччина.

Контакти

Коментарі

Кривобок Олександр   1981 день тому   #  

Не нав'язуйте дурні стандарти нормальній країні.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.