bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як доказати що я ром/циган?
02.10.2012

Наша організація ВГО «Центр об’єднання та захисту прав ромів» пропонує читачам порталу ГУРТ ознайомитися з судовим процесом проти Міжнародного фонду «Відродження».

Відповідно до ст. 9 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на свободу думки.

Преамбула

Як зазначалося в статті від 5 вересня 2012 року «Ромська громада України: створюємо позитивний імідж» у лютому 2012 року ВГО «Центр об’єднання та захисту прав ромів», звернулася до Шевченківського районного суду в м. Києві, із позовом, в якому просили визнати інформацію, яка була поширена Міжнародним фондом «Відродження» щодо наявності епідемій соціально-залежних хвороб – недостовірною.

Ми хотіли б проінформувати Вас, шановні читачі про результати зазначеного судового процесу.

Вимогами нашої організації були: зобов’язати Міжнародний фонд «Відродження» видалити повідомлення про конкурс, розміщеного на сторінці офіційного сайту слова «з метою профілактики та зупинення епідемій соціально залежних хвороб серед ромів». Прохали зобов’язати Міжнародний фонд «Відродження» розмістити на час не менший одного року зверху на сторінці офіційного сайту фонду спростування недостовірної інформації наступного змісту: «Міжнародним фондом «Відродження» у повідомленнях про оголошення конкурсів була розміщена інформація щодо наявності епідемій соціальних хвороб серед ромського населення. Така інформація не відповідає дійсності. Міжнародний фонд «Відродження» приносить свої вибачення всім користувачам офіційного сайту Міжнародного фонду «Відродження», всім особам, права яких були порушені розповсюдженням вищезазначеної інформації».

Шевченківський районний суд в м. Києві встановив позов до Міжнародного фонду «Відродження» про захист честі, гідності та ділової репутації – задовольнити частково:

  • Визнати інформацію, яка було поширена Міжнародним фондом «Відродження» щодо наявності епідемій соціально залежних хвороб – недостовірною. 
  • Зобов’язати Міжнародний фонд «Відродження» видалити повідомлення про конкурс, розміщеного на сторінці офіційного сайту слова «з метою зупинення епідемій соціально залежних хвороб серед ромів – туберкульозу, гепатитів А, В,С, ВІЛ/СНІДУ та ін.».
  • Зобов’язати Міжнародний фонд «Відродження» видалити повідомлення про конкурс, розміщеного на сторінці офіційного сайту слова «з метою профілактики та зупинення епідемій соціально залежних хвороб серед ромів».
  • Зобов’язати Міжнародний фонд «Відродження» протягом одного місяця після набрання рішення суду законної сили спростувати недостовірну інформацію тим самим способом, яким вона була поширена, шляхом повідомлення про її недостовірність на веб-сторінці офіційного сайту Міжнародного фонду «Відродження».

Протягом визначеного Цивільним законодавством України строку Міжнародний фонд «Відродження» подав до Апеляційного суду міста Києва апеляційну скаргу щодо скасування рішення Шевченківського районного суду в м. Києві.

рома

29 серпня 2012 року колегія суддів Судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду міста Києва вирішила апеляційну скаргу Міжнародного фонду «Відродження» - задовольнити. Рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 23 травня 2012 року – скасувати.

Особиста думка

На зустрічі керівництва ВГО «Центр об’єднання та захисту прав ромів», на якій були присутні члени Ради старійшин ромів України, було прийнято, що рішення суду першої інстанції є таким, яке задовольняє вимоги позивачів, свідків та інших учасників судового процесу.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи.

рома

Ми вважаємо, що колегія суддів Судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду міста Києва прийняла незаконне рішення, оскільки:

  • Не було взято до уваги докази збоку позивачів про відсутність соціально залежних хвороб серед ромів України та Європи.
  • Міжнародним фондом «Відродження» не було представлено жодного доказу щодо існування соціально залежних хвороб. Відповідно до частини 3 статті 277 ЦК України негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила не доведе протилежного. Виходячи із диспозиції частини 3 статті 277 ЦК України Міжнародний фонд «Відродження» повинен був надати докази, які б засвідчували правдивість поширеної інформації.
  • На початку судового засідання розгляду апеляційної скарги суддя Українець Л. Д. поставила мені запитання, яке мене пригнітило.

Питання було наступного змісту:

Суддя: Як ви докажете що ви ром/циган?

Позивач: Давайте я Вам заспіваю та станцюю!

Це питання суддя поставила просто так, оскільки вона освічена людина, яка знає що у ромів не має юридичного підтвердження щодо належності до ромської національності та немає дипломатичного захисту. Зрозуміти, що особа - представник ромської громади можна лише за зовнішніми ознаками.

Не дивлячись на докази, які були надані позивачами з Міністерства охорони здоров’я та європейських інституцій про відсутність соціально залежних хвороб: туберкульозу, Гепатиту А, В, С, ВІЛ/СНІДу серед ромів, Апеляційний суд міста Києва все ж таки приймає рішення на користь Міжнародного фонду «Відродження», ігноруючи норми міжнародного права, які діють на території України. Цими діями вони псують імідж України на міжнародній арені.

Рішення з нашого боку

  1. Завершити будь-які дії процесуального характеру, оскільки подальшим кроком є вирішення питання на міжнародному рівні. Позов до Європейського суду з прав людини подається не на окремих осіб, а на державу. Ми, рома, які проживаємо на території України понад 700 років і є її патріотами, не хочемо заплямовувати імідж України, тому що ми вважаємо, що громадянський обов’язок кожного піднімати імідж держави, а не робити як це роблять судді Апеляційного суду міста Києва.
  2. Керівництво організації, позивачі, Рада старійшин ромів України прийняли рішення задовольнитися рішенням суду першої інстанції, оскільки Шевченківський районний суд міста Києва врахував всі наявні докази, та використовував міжнародні норми публічного права.
  3. Ми вважаємо, що рішення Апеляційного суду міста Києва позбавило нас права на справедливий суд через наше етнічне походження.

Михайло Конденко

P.S. У кожній європейській державі та на пост радянському просторі народ рома є індикатором демократичних стандартів, інтеграційних процесів та прав людини. Більша частина українського суспільства на сьогодні готова інтегруватися в європейську спільноту, але, на жаль, є певна частина суспільства, яка своїми діями блокує інтеграційні процеси.

На жаль, ми не розуміємо, як в сучасних умовах в Україні можливо доказати, що ти належиш до ромської національності? В Україна немає жодного нормативно-правового акту в якому зазначалось, що народ Рома є національною меншиною. Якщо хтось з читачів знає, як бути в цій ситуації, просимо сконтактувати з нами. Контактна інформація подана нижче.

 

Контакти

  • Михайло Конденко
  • Центр об’єднання та захисту прав ромів
  • [email protected]

Коментарі

Олександр Жигінас   4230 днів тому   #  

Якась мішанина. Чи це про неможливість довести свою етнічну належність, чи про вдавану відокремленість ромської громади від епідемій ВІЛ-інфекції та туберкульозу в Україні?

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Конденко    4226 днів тому   #  

Пане, Олександр! Для того, щоб повністю зрозуміти цю статтю просимо Вас ознайомитися з попередньою публікацією: https://gurt.org.ua/news/recent/15313/

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Жигінас   4226 днів тому   #  

Милайле, за вашим посиланням читаємо:

"У нашій країні відбувається поширення інформації про епідемії серед рома, що нівелює намагання громадських організацій рома інтегрувати наш народ в українське суспільство, легалізувати відносини між цим народом та урядом".

"...вони [МФВ] стверджують, що серед народу рома України існують епідемії соціально-залежних хвороб (туберкульоз, гепатит А, В, С, ВІЛ/СНІД). Поширення такої інформації ускладнює наше життя на території не тільки України, а й всієї Європи".

"...На конференції [Всеукраїнська конференція «Рома проти расизму та нетерпимості на планеті Земля»] учасниками, які приїхали зі всієї України, було підтверджено те, що епідемії соціально-залежних хвороб серед народу рома в Україні не існує..."

Вважаю, що саме така позиція представників ромської громади заважає інтеграції цієї громади у суспільство, оскільки не тільки протирічить здоровому глузду, але й стримує заходи з протидії епідеміям в цій громаді.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Конденко    4224 дні тому   #  

Пане, Олександре, ми вдячні Вам, що Ви зацікавлені проблематикою народу Рома в Україні. Я не хочу з Вами сперечатися, оскільки кожна людина має право на власну думку.

  •   Пiдписатися на новi
Равчев Олександр   4228 днів тому   #  

Понятное дело что среди цыган кто-то живет в хороших условиях, но наивно отрицать что значительная часть их проживает в социально неприйнятнных условиях, которые способствуют развитию социально зависимых болезней.
Далеко ходить не нужно, через несколько домов от меня живет семья циган. Сейчас еще более менее, а пару лет назад их там проживало больше десятка в двух комнатах. В 14-15 лет девушки уже были с детьми или беременные. Все поголовно курили. Большинство не работали.

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Алексєєв   4227 днів тому   #  

Мені завжди було дуже цікаво дізнатися більше про життя циган. Маю одну знайому циганку, котру глибоко шаную (як і багато інших людей), але незручних тем уникаю.
Цікаво було би ознайомитися з матеріалами, які показують весь зріз суспільства ромів - отоді легше було би розуміти багато речей, у т.ч. цю публікацію.

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   4212 днів тому   #  

Шановні читачі, Ви маєте нагоду дізнатися більше про народ рома 31 жовтня під час онлайн конференції на порталі ГУРТ. Більше інформації за посиланням https://gurt.org.ua/news/events/15858/

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.