bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Навчальні гуртки як спосіб самоорганізації населення. Досвід Швеції
02.04.2013

Усе більшої популярності в світі набувають різноманітні навчальні гуртки, організовані за шведською системою. Їх унікальність полягає у тому, що дозволяє об’єднувати людей за інтересами та навчати їх будь-чому. Яскравий приклад тому — ситуація у самій Швеції.

Батьків навчають основам батьківства

У окрузі Калмер, що на південному сході країни організували гуртки для новоспечених батьків. Там їх знайомлять з основами батьківства. Люди навчаються як доглядати за дитиною, організувати свій час, знайти вихід з кризової ситуації при співпраці з міським центром догляду за дитиною. Загалом протягом 2011 року у цьому регіоні Швеції було організовано 66 таких гуртків.

Державна підтримка

Навчвльні гуртки підтримує й уряд країни. Три року тому в Швеції затвердили Державну програму допомоги молодим батькам, яка реалізується у різних регіонах країни через місцеву владу. Проект виявися досить вдалим, адже гуртки регулярно відвідувала значна кількість людей, які дійсно отримували те, чого очікували. Вони збирались у зручний час, могли вільно обирати місце зустрічі, чи в одного з учасників, чи у кафе, чи в ресторані. Там присутні могли ознайомитись із літературою відомих спеціалістів.

Такий вид дозвілля користується все більшим попитом. Про гуртки дізнаються все більше людей, кількість їх членів зростає.

Нова майстерня”

У Стокгольмі, у рамках програми “New Workshop”, що в перекладі означає “Нова майстерня”,  багато гуртків пропонують свої послуги соціально незахищеним верствам населення. Тут можна займатись найрізноманітнішою діяльністю, від гончарства й теслярства, до вивчення мов чи комп’ютерних основ. Програма працює за сприяння міської адміністрації міста, яка призначає координаторів. Наразі це Анн-Софі Хелберґ та Андерс Хеґвелл. Щотижня організовується 64 гуртки, які в середньому відвідує 250 учасників.

На початку літа з роботою зібрань “New Workshop” ознайомились представники шведського парламенту і комітетів з культурних питань. На власні очі вони могли побачити результати роботи таких гуртків. Та були глибоко вражені чудовими роботами учасників, зокрема виробами, з гуртка теслярства.

Більше: http://edu.governance.org.ua/

Переклад: Павло Мальон
Редагування: Тетяна Вербіцька

Коментарі

Наталья Суминова   4057 днів тому   #  

У них понятно. А как у нас?

  •   Пiдписатися на новi
Завійська Мар'яна   4056 днів тому   #  

Пані Наталю, я так розумію, що Ваше запитання риторичне :) На жаль, коли ми почали роботу над впровадженням навчальних гуртків, з'ясувалось, що є стійке упередження до цієї форми роботи як такої, що є 1) неефективним спадком радянського періоду, 2) здебільшого розвагою, 3) для дітей.

  •   Пiдписатися на новi
Наталья Суминова   4056 днів тому   #  

Добрый день, Марьяна, идея-то ОЧЕНЬ хорошая. Я видела такие кружки, бывая за рубежом. И, честно признаюсь, завидовала, что там уделяется людям так много внимания. Понимаю, сколько ресурсов необходимо, чтобы у нас открыть такой кружок, начиная с постоянного помещения, которое нужно содержать + оплата коммунальных услуг и пр. И что на это "там" выделяются средства.А сколько нервов уйдет тут... Попробуй у меня в Донецке (где в аренде каждый квадратный см) взять помещение для кружков! Если, конечно, есть средства на оплату, то - без проблем. Выбирай и плати аренду. Предвижу комментарии "А ты без денег попробуй". Я- за такие кружки, да, они помогут населению решать многие проблемы. Но без поддержки, на голом энтузиазме, не рискну.

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   4055 днів тому   #  

А Ви спробуйте співпрацювати зі школами, бібліотеками...

  •   Пiдписатися на новi
Наталья Суминова   4053 дні тому   #  

О библиотеке думаю давно. Со школами уже сталкивались - одно время были у них б/п, а потом и школам захотелось денег. А кого посоветуете "тут" по обмену опытом?

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4055 днів тому   #  

Пані Наталя, а Ви залучіть бібліотеку партнером. Нам повезло з завідуючою обласної бібліотеки (Морозова Наталія) і не проблема на 2-3 години домовитись про приміщення. В Берліні такі гуртки діють як групи самодопомоги. Людина (кожна) платить 1 Євро за приміщення. А чай, кава, капучіно :) за свій рахунок. Можна принести з собою. Можна придбати чай там, майже за собівартістю. Сам Центр звичайно утримується однією організацією. А групи міняються - у них розклад. І постійний час. Це працює. В нас так також можливо.

  •   Пiдписатися на новi
Наталья Суминова   4053 дні тому   #  

Спасибо, Анна. Группы взаимопомощи - это Ваше единственное направление в работе, или есть еще что-то?

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4049 днів тому   #  

Групи самодопомоги - це не напрям діяльності, це спосіб життя. Наша ГО займається благодійною діяльністю і всім що з цим повязанне, розбудовою громадянського суспільства та утвердженням української державності. І купа іншого. :)

  •   Пiдписатися на новi
Наталья Суминова   4049 днів тому   #  

Где можно почитать о Ваших успехах? Как создавали группы, как развивали, какие темы для групп были самыми значимыми, в какие группы приходили люди чаще?Как Вы решали вопрос с помещением?

  •   Пiдписатися на новi
Євгєн Вєга   4055 днів тому   #  

Може відгукнуться спонсори за допомогою ГУРТу? Тоді зніматимемо відео фільми про мужніх татів і їх дітей.
Створимо дитячу відео студію для дітей від 6 років.

Рада Міжнародного Союзу Мужніх Татусів, що поєднує розлучених татів-інвалідів, які виховують дітей без рідної матері, та дітей-інвалідів з цих родин, має можливість (є серед активістів творчі режисери-кінооператори з досвідом) створювати відео фільми про мужність членів організації.
Можливість створення відео фільмів про життя і долі татів-інвалідів, які не покинули напризволяще своїх дітей, хоча і мають обмежені можливості, протистоять своїм недугам, пропагують активний спосіб життя, жертвують усім, щоб виховати дітей добрими, і є гідним прикладом мужності і сумлінного виконання батьківського обов’язку для молодого покоління, надасть користь для виконання державної програми виховання молоді.
Крім того є досвід вдалого експерименту створення дитячої кіностудії для дітей від 6 років. Тепер ми ставимо за мету створення дитячої відео студії для дітей від 6 років.
Для здійснення цих важливих заходів і створення відео студії МСМТ потрібна техніка:
1. Відеокамера Soni HDR-AX2000 коштує $3845 (категорія класична) з недорогих і достатньо якісних.
2. Відео-монтажний стіл з обладнанням коштує не менше $3440 (в тому числі ПК та програма для монтажу):
а) Комп’ютер для 3D-моделювання: – ціна $2140.
А саме: Процесор: ~$250; Пам’ять: ~$250; Жорсткий диск: ~$250; Відео карта: ~$400; Монітор: ~$550; DVD-RW: ~$70; Інше: материнська плата ~$200, корпус ~$70, миша + клавіатура ~$100.
б) Відео монтажна програма: – Adobe Premiere Pro – ціна $1300.
3. Штатив коштує не менше $300.

Усього потрібно не менше $7600.

Рада МСМТ звертається до всіх небайдужих і активних людей: підприємців, керівників фірм, організацій з пропозицією активно посприяти нашій діяльності, надавши благодійницьку матеріальну допомогу для створення дитячої відео студії.

Контакти:
телефон: 0950518491, 0663535574. E-mail: [email protected]

  •   Пiдписатися на новi
Марина Kоняк   4054 дні тому   #  

Янукович объявил 2013 год – годом детского творчества president.gov.ua.
Указ принят "с целью содействия обеспечению образовательно-культурных потребностей детей, создания условий для их творческого, интеллектуального, духовного и физического развития, выявления и поддержки талантливых и одаренных детей, организации содержательного досуга, совершенствования воспитательной работы и развития системы внешкольного образования".
На сьогодні, більшість закладів позашкільного виховання - танці, спортивні, творчі - платні. Якщо дитина займається в кількох гуртках це суттєвий кошторис, не всі батьки спроможні проплатити. Ми всі розуміємо - дитина , яка захоплена творчими задумами не буде вештатись вулицями в пошуках "пригод".
За гаслами на 2013 рік потрібні конкретні інструменти.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.