bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Століття боротьби профспілкових організацій Італії. Випуск 1
01.05.2013

Що для вас означає день 1 травня: відпочинок на природі з друзями на традиційній «маївці»? Похід на концерт – якщо ви житель великого міста або саджання картоплі – якщо ви живете у сільській місцевості? А крім цього? Старше покоління ще може згадати про гучні травневі мітинги, які існували за часів Радянського Союзу, – але які канули в небуття разом з соціалізмом… А дарма. Бо, між іншим, день 1 травня – це Міжнародний день праці, коли профспілки працівників в усіх країнах – а особливо капіталістичних! – нагадують владі про свої права гучними мітингами на площах і проголошенням маніфестів. Для них 1 травня – це насамперед день боротьби, а вже потім відпочинку.

З огляду на кризову ситуацію на ринку праці, європейські профспілки на цьогорічний День праці планують грандіозні заходи. Зокрема, три найбільші італійські профспілки – CGIL, CISL та UIL вирішили об’єднатися після довгого періоду розходжень заради спільної мети: зміни генеральної лінії влади щодо зайнятості та праці.

Кадри з акцій протесту. Уряд, що лякає

Цьогорічний національний маніфест пройде у місті Перуджа, що знаходиться у самому центрі країни. Місто стало сумним символом «драми роботи» в Італії: на початку березня у Перуджі місцевий роботодавець позбавив життя двох своїх працівниць, а потім вчинив самогубство. Як підкреслили керівники профсоюзів, працівниці стали жертвами не лише розгніваного чоловіка, але й назрілих проблем на ринку праці – з одного боку, розпачу самих роботодавців, з іншого боку, відсутності гарантій та підтримки зі сторони держави. З лозунгом «Пріоритет – праця» багатотисячний мітинг (очікується щонайменше 10 тисяч учасників) за участі генеральних секретарів трьох найбільших профспілок Італії пройде 1-го травня центральними вулицями та площами Перуджі, щоб нагадати владі про крайню необхідність змін щодо зайнятості населення. «Робота повинна стати абсолютним пріоритетом, – зазначає Клаудіо Бендіні, регіональний секретар «Uil Umbria». – Дані Національного інституту статистики свідчать, що майже один мільйон італійських сімей наразі живуть без доходів від роботи, і багато з них мають на утриманні дітей. Тому масштаби проблеми сягають драматичних розмірів. І вкрай необхідно починати негайні заходи для розвитку зайнятості населення та появи нових робочих місць».

Об'єднані лідери профспілок. Раффаеле Бонанні(CSIL), Сусанна Камуссо(CGIL), Луїджі Анджелетті(UIL)

Іншим способом відзначення «свята» стане національний страйк працівників торгівлі – на знак протесту проти узаконеного рік тому декретом «Врятувати Італію» прем’єр-міністра Маріо Монті дозволу (а фактично – примусу) працювати в усі вихідні та святкові дні. За задумом, робота магазинів і заправних станцій у неділю та святкові дні (релігійні – такі як Різдво, Пасха, офіційні – День Визволення, День праці тощо) мала б допомогти торговельній сфері вийти із кризи, проте рік такого режиму не призвів до жодного економічного покращення. «У свято не продають, а живуть» – під таким гаслом крамниці у багатьох регіонах Італії та у великих містах, у тому числі Болоньї, Мілані, Феррарі, Модені, під час травневих свят залишатимуться закритими. Як зазначають представники профспілок, дозвіл працювати без вихідних не приніс очікуваного зростання прибутків чи збільшення кількості робочих місць у секторі, а навпаки, збільшив тиск на працівників – зокрема, кошти, необхідні для такого режиму роботи, стягуються з найманих працівників за рахунок зменшення заробітної плати.

Проти всіх сумнівів-загальний страйк

Утім, не обійдеться і без традиційного святкового концерту. Під гаслом «Музика для нового світу. Простори, основи, кордони» грандіозний концерт за участі відомих італійських артистів відбудеться на одній із площ Рима. «Концерт 1-го травня – важливий момент об’єднання молоді, значення якого не варто применшувати. І для профспілок це ще одна фундаментальна можливість говорити про працю», – заначає Вінченцо Скудьєре, організаційний секретар профспілкового союзу CGIL. Концерт, починаючи з третьої години дня і аж до півночі, транслюватиметься також по одному із загальнонаціональних каналів.

Зрозуміло, що відзначення Дня праці – нехай і один із найважливіших у році, проте далеко не останній привід говорити про права працівників і про працю загалом. Діяльність італійських профспілкових союзів базується саме на цьому. Варто зауважити, що асоціації працівників в Італії мають дійсний вплив на політику та економіку країни, виступаючи своєрідною опозицією до чинної влади. Це зумовлено, насамперед, довгою історією існування трудових рухів у країні та незалежністю профспілок від політики.

Традиційний концерт 1 травня

Джерела:
http://www.cgil.it/
http://www.uil.it/
http://www.cisl.it/

Фото з відкритих джерел

Читайте історичний екскурс у століття боротьби італійських профспілок – у продовженні статті 2 травня 2013 року на порталі ГУРТ.    

Коментарі

Оксана Зайцева   4020 днів тому   #  

Було цікаво читати!

  •   Пiдписатися на новi
Анастасія Сімашова   4019 днів тому   #  

дякую, Оксано!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.