bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні перевірятимуть наявність реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів
28.08.2013

Моніторинг пройде у  торгових закладах та вуличних кіосках, а також на вітринах кіосків та біля кіосків, що торгують тютюновими виробами.

Мета дослідження:
виявити рівень виконання Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення » та деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів» в частині статті 16 та «Про рекламу», статті 22.

Порушників закону будуть попереджувати та інформувати про недоліки, а потім при повторному виявлені порушення оштрафують на суму від 30 тисяч гривень до 50 тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів.

102911220

На фото: Так правильно подається інформація проціни на сигарети,Окремий плакат, або лист паперу з асортиментом та цінами.

102911221

На фото: Не правильно. Цінники розміщені на пачках та закривають повністю, або частково цінники попереджувальний надпис або графічне зображення.

102911222

На фото: Не правильно. Спеціальні обладнання та дисплеї у вітринах та біля кас, з метою привернення уваги до певної марок сигарет; спеціальна викладка сигарет: сигарети розміщені на яскравому/кольоровому фоні.

Також присутні заходи прямого та непрямого стимулювання продажу тютюнових виробів та вживання тютюну, а саме:

- біля місця продажу, торгового представника, консультанта, яка інформує покупців про нові види сигарет;

- монетниця для решти на касі продаж.

Забороняються будь-яка реклама та стимулювання продажу тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, в тому числі:

розміщення інформації про виробника тютюнових виробів та/або тютюнові вироби у місцях, де ці вироби реалізуються чи надаються споживачеві, у тому числі на елементах обладнання та/або оформлення місць торгівлі, за виключенням одного плаката розміром не більше 40 х 30 см на одне місце торгівлі, в якому надається текстова інформація про наявні в продажу тютюнові вироби та ціни на них;

розміщення інформації щодо тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, в місцях проведення розважальних заходів, в місцях роздрібної торгівлі, на автотранспортних засобах та обладнанні;

інші заходи прямого та непрямого стимулювання продажу тютюнових виробів та вживання тютюну

(згідно ст. 16 Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів»)

 Санкції передбачені для порушників.Відповідно до статті 20 Закону України “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення”, “порушення заборони щодо реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів

- від 30 тисяч гривень до 50 тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів”

 Суб’єкт господарювання має прибрати будь-яку рекламу, всі лайт-бокси чи інші рекламні засоби, які розміщені у місцях продажу, не розміщувати/прибрати рекламу тютюнових виробів у таких зонах тютюнової реклами у місцях продаж:

  • зовнішнє оформлення, фасадна частина;
  • оформлення біля входу (двері, проходи);
  • в торговому залі;
  • на полицях в місцях дислокації тютюнових виробів;
  • біля каси на виході із зони покупок
  • не допускати проведення промоційних чи спонсорських акцій тютюнових виробів в торгових приміщеннях і на орендованій території біля точок продажу (кіоски орендують певну площу біля кіоску і несуть за неї відповідальність).

Організатор перевірки: Коаліція громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» спільно з партнерами з Центру Життя та Інституту медіа-права

Крім Вінниці аналогічні моніторинги пройдуть у містах: Київ, Донецьк, Сімферополь (+ інші міста АРК), Одеса, Житомир, Львів, Харків, Черкаси, Чернігів, Вінниця, Луганськ, Ужгород.

Про виявлення порушення у м.Вінниці звертатися:

- в Державну інспекцію у справах захисту прав споживачів у Вінницькій області,“книжка” вул. Хмельницьке шосе, 7 (7 поверх) тел.: (0432) 66-13-44

- або Координатору від Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» у Вінницькій області, Мар’янчук Сергій 097-979-999-6 або 093-093-8-999

В інших містах див адреси на.

Фото з фіксаціями порушення відправляти на ел.пошту у м. Вінниці на ел-пошту: [email protected] 

Порушення/зауваження В інших містах Ви можете надіслати  на електронну адресу: [email protected] та [email protected] .

У разі виникнення запитань щодо організаційних моментів, видів реклами чи рекламної продукції – можете зателефонувати координаторам моніторингу Костянтину Красовському (050-416-5202 або 067-110-2351) або Юлії Солосі (097 675 91 38).

Контакти

  • Костянтину Красовському
  • (050-416-5202 або 067-110-2351)
  • або Юлії Солосі
  • (097 675 91 38) . у Вінницькій області
  • Мар’янчук Сергій 097-979-999-6 або 093-093-8-999

Коментарі

Сергій Мар'янчук   3893 дні тому   #  

Презентація результатів моніторингу планується провести 16 вересня 2013 р.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.