bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України “Про волонтерську діяльність”
07.11.2013

 5 листопада члени депутатської фракції Всеукраїнське об'єднання "Свобода" зареєстрували  законопроект про внесення змін до Закону України "Про волонтерську діяльність" (щодо розвитку громадянського суспільства в Україні та підтримки волонтерського руху). Пропонуємо ознайомитися із основними аспектами законопроекту. 

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність»
(щодо розвитку громадянського суспільства в Україні та підтримки волонтерського руху)

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:
І. Внести до Закону України «Про волонтерську діяльність» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2011, № 42, ст.435) такі зміни:

1) у статті 1:

частину першу викласти в редакції:
«1. Волонтерська діяльність – добровільна, соціально спрямована діяльність, що здійснюється волонтерами та волонтерськими організаціями шляхом надання допомоги без очікування фінансової винагороди.
Волонтерська допомога - роботи та послуги, що безоплатно виконуються і надаються волонтерами та волонтерськими організаціями.

Волонтерська діяльність є формою благодійництва.
Безоплатне виконання робіт або надання послуг особами, що здійснюється на основі сімейних, дружніх чи сусідських відносин, не є волонтерською діяльністю.»;

частини другої:

слова: «безкорисливості, неприбутковості» виключити.

2) абзац другий частини третьої статті 3 виключити.

3) частину першу статті 4 викласти в редакції:
«1. Інформація про прийняті відповідним органом виконавчої влади рішення щодо надання юридичним особам статусу волонтерських організацій або про позбавлення волонтерських організацій цього статусу оприлюднюється на його офіційному веб-сайті невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення.»

4) у статті 6:
частину першу викласти в редакції:

«1. Надання юридичній особі статусу волонтерської організації здійснюється органом виконавчої влади, що здійснює реєстрацію неприбуткових організацій, на підставі письмової заяви від імені цієї юридичної особи, якщо вона вже є зареєстрованою або на підставі статутних документів на момент реєстрації новоствореної організації.

У заяві зазначаються: назва юридичної особи, яка бажає отримати статус волонтерської організації, її місцезнаходження, поштова адреса, номери засобів зв'язку, а також, за наявності, адреси офіційного веб-сайту в мережі Інтернет, електронної пошти. До заяви також додаються витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців і копія статуту (положення) юридичної особи.

Витребування інших відомостей та документів, не передбачених цією статтею, забороняється.

Надання статусу волонтерської організації здійснюється на безоплатній основі.»;

частину п’яту викласти в редакції:

«5. Орган виконавчої влади, що здійснює реєстрацію неприбуткових організацій приймає рішення про позбавлення юридичної особи статусу волонтерської організації на підставі відповідної письмової заяви від імені цієї юридичної особи, припинення такої юридичної особи або на підставі рішення суду про позбавлення її статусу волонтерської організації у зв'язку з порушенням законодавства у сфері волонтерської діяльності.»

5) частину першу статті 11 викласти в такій редакції:
«1. Волонтерам для провадження волонтерської діяльності відшкодовуються витрати на відрядження на території України та за кордон у межах норм відшкодування витрат на відрядження, встановлених для державних службовців і працівників підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.
Волонтеру відшкодовуються підтверджені документами всі витрати, понесені ними в процесі волонтерської діяльності, які попередньо визначено у договорі про провадження волонтерської діяльності.»

IІ. Прикінцеві положення
1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.


Голова Верховної Ради                                                                                   
України 
В.В. Рибак

Коментарі

Тетяна Лях   3787 днів тому   #  

Ця версія не вирішує проблему, яку спричинив чинний закон. Тижнем пізніше до ВРУ подано від депутатів декількох фракцій Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності). Він грунтується на 1,5 річному обговоренні з громадськістю. І, на мою думку, позбавляє від чисельних проблем, виводить волонтерство із статусу партизанського руху...

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Лях   3787 днів тому   #  

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&pf3511=49078

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.