bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи має вплив підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на життя громадянського суспільства?
04.04.2014

ГУРТ продовжує відповідати на актуальні запитання користувачів порталу, залучаючи наш спільний досвід. Минулої пятниці,  28 березня 2014, разом із Вами ми відповідали на питання: "Як звичайній людині навчитися протистояти інформаційному полю і розрізняти, де правда, а де брехня?", під яким було зібрано понад 30 коментарів з порадами та дискутивними моментами. 

Цього разу у фокусі нове питання від користувачів:

"Чи має вплив підписання політичної частини  Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на життя громадянського суспільства?"

На запитання відповідає Володимир Єрмоленко, директор європейських проектів МГО "Інтерньюз-Україна", публіцист:

- Так, має. І це вплив позитивний, адже стаття 469 Угоди передбачає створення Платформи громадянського суспільства. Це дорадчий орган, який буде створюватися з представників Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК) з одного боку, та представників українського громадянського суспільства - з іншого. Рада асоціації (головний двосторонній орган в рамках Угоди) буде інформувати Платформу щодо своїх рішень. Платформа ж, у свою чергу, може давати рекомендації Раді асоціації. Усе це може збільшити вплив громадянського суспільства на процес ухвалення рішень та контроль за їхнім виконанням. Але, звісно, є багато нюансів, передусім щодо формування Платформи.

Справа в тому, що у нас і в Європейському Союзі - різні розуміння громадянського суспільства (civil society). Саме тому, з боку ЄС у Платформі має бути представлений економіко-соціальний комітет. У їхньому розумінні це, переважно, профспілкові організації, працедавці, різні асоціації такого типу. У нас же подібні структури не надто потужні. Тому на етапі різних перемовин, наші громадські лідери побоювалися, що інші громадські організації туди не допустять. Хоча, насправді, українські аналітичні центри, громадські інституції - дієві та ефективні. Але в очах ЄС вони можуть видаватися точковими і не представницькими, просто групами експертів. Мені здається, що важливо, аби саме громадські організації грали ключову роль у цій Платформі. Але як вона буде формуватися, поки не відомо. Можливо, її основою стане Форум громадянського суспільства Східного партнерства. Але навіть та частина Угоди про асоціацію, яка вже є підписаною, повинна бути ратифікавана, передусім у Верховній Раді, тоді її положення можуть бути застосовані.
 

Довідково: 26 березня відбулося засідання Керівного Комітету Національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, де було визначено взяти на себе лідерство у створенні передбаченої Угодою про Асоціацію Громадської платформи Україна-ЄC. Беручи до уваги важливий момент у відносинах між Україною та Євросоюзом, Національна платформа готова обговорити організаційні рамки та структуру майбутньої співпраці, а також виступити з пропозиціями щодо створення ефективного двостороннього формату співпраці між громадянським суспільством України та ЄС. Базуючись на внутрішніх консультаціях, розробках незалежних експертів та переговорах із Спільними представницькими органами профспілок і роботодавців, Федерацією роботодавців України, Федерацією профспілок України, Конфедерацією вільних профспілок України та іншими, УНП ФГС СхП планує виробити власну концепцію та регламент, котрий буде узгоджено з ЄЕСК. Більше.

А як би Ви прокоментували це питання? Чи впливатиме, на Вашу думку, Угода про асоціацію між Україною та ЄС на життя громадянського суспільства? Висловлюйтеся у коментарях!

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  •  https://gurt.org.ua/
  • (044) 296 1052
  •  [email protected]

Коментарі

Віктор Оліфіров   3666 днів тому   #  

Будь-який інструмент - як от Угода з ЄС - може бути і корисним, позитивним, і навпаки, і навіть водночас і тим, і іншим! В залежності від того, що в ній зафіксовано, які додатки розшифровують конкретні механізми виконання тез, і як то буде насправді втілюватися! Отже, однозначної відповіді не існує в принципі!
По-перше, підписання такої угоди ще не повне в Політичній її частині - не всі пункти можна чи потрібно було підписувати в Брюсселі 28 березня. Тобто, ця угода і всі її частини в ідеалі не повинна суперечити ні інтересам України економічним та іншим, і не протирічити решті угод - наявних чи майбутніх - України з іншими суб'єктами. Це в ідеалі. Нагальне питання для користі всіх сторін, країн. Зокрема ЄС, Україна та Росія могли б пропрацювати Угоду з ЄС та правила Митного Союзу на предмет зняття протиріч. Це - якщо знайдуть спільну мову.
По-друге, в доповіді Володимира Єрмоленка та в Угоді стверждується, шо буде створено дорадчий орган, що буде давати рекомендації... З одного боку це може бути потужним каталізатором розвитку громадянського суспільства в Україні. З іншого є варіанти, коли через такий дорадчий орган можуть просувати в якості рекомендацій неприйнятні для України "цінності", скажімо так. Як то практикують деякі недержавні громадські організації, розкидані по всенькому світу. Отже, якщо вертикаль громадянського суспільства і самоуправління ще не буде до пуття створена, а дорадчий орган буде проштовхувати в уми влади щось нехороше - тоді буде негатив. Тому й міркуймо, та головне - діймо, працюймо на згуртування українства!
Знову ж таки, кабмін прийняв резолюцію про Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. В ній запропоновано створювати зокрема так звані публічні органи. То може крім аналітичних центрів та громадських інституцій повинні бути представлені в міжнародній Раді головні гравці - представники органів самоврядування, що знатимуть поточний стан справ на місцях краще, ніж аналітики?!
Ясно одне - з кожної угоди варто брати лише позитивне для розвитку і людини, і України вцілому!

  •   Пiдписатися на новi
Николай Чумаков   3666 днів тому   #  

"пропрацювати Угоду з ЄС та правила Митного Союзу на предмет зняття протиріч" ага Кремль будет шантажировать а мы снимать противоречия. Это ни когда не закончится. Какие переговоры с террористами?

  •   Пiдписатися на новi
Лідія Буцька   3666 днів тому   #  

Великой Украине – ДА!
Процесс запущен,
Вьется нить,
Его нельзя остановить,
Эмоций бешеный накал,
Власть нам нужна
Но не астрал,
А вектор и сложение сил
Ведь мозг никто не отключил!
Марионеткой быть ущербно,
Плясать у клоунов в руках,
Чтоб все не кончилось плачевно
Пусть нас ведет не гнев и страх,
Негодованье – не учитель,
Оно готовит мощный яд,
Лишь опыт – мудрый обличитель
В историю направим взгляд!
Все там…уж было и не раз
Республик гнет, и стран паденье,
Война, бои и разрушенье,
К чему они всех приводили?!
Все в пустоте
Бойцы в могиле!
На их местах – сидят другие
Нужна нам Власть, а не борьба,
Нет клоунаде навсегда!
Великой Украине – ДА!
© Лидия Буцкая
декабрь 2013

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Алексєєв   3661 день тому   #  

Є така політична партія - "Велика Україна".
Ви можете звернутися до її лідера Ігора Беркута, щоби він поставив Ваш вірш гІмном своєї партії.

  •   Пiдписатися на новi
Павленко Світлана   3666 днів тому   #  

Саме відмова Уряду у минулому році від підписання Угоди стала поштовхом для формування громадського суспільства. Люди почали ВГОЛОС формулювати та висловлювати свої думки. Це дуже важливо, адже сьогодні більшість населення України, вкрай стурбована подіями, які відбуваються, почали реально розуміти свій вплив на побудову принципово нового суспільства. Звичайно, не всі люди глибоко занурюються у зміст як політичної так і економічної частин Угоди, але вони розуміють, що принцип мовчазної згоди вже не діє і потрібно не просто діяти, а діяти аргументовано. Кожен повинен відчувати свою відповідальність. А в чому вона буде? Та там, де ти живеш і працюєш. І тільки тоді ми будемо з гордістю говорити про себе, що ми європейці.

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Муха   3666 днів тому   #  

Безперечно, підписання політичної частини Угоди справило великий вплив на громадянське суспільство. Взагалі, останні події дуже змінили нашу країну. Ця Угода, в принципі, стала поштовхом до цих змін. На жаль, не всі зміни є позитивними-активізувалися "аполітичні люди", яким ця угода стала просто "кісткою у горлі" і вони почали раптом відстоювати права України на політичному полі. Запустився механізм протистоянь, але, головне - запустився процес національної самоідентифікації та патріотичних настроїв. Кожен свідомий громадянин розуміє власну відповідальність за майбутнє своєї країни. Люди починають усвідомлювати, що зміни починаються з кожного з нас. Економічна частина Угоди-це наступний камінь, через який наше громадянське суспільство або переступить, або ж знову спіткнеться і впаде. Залишається лише надія, що рівень національної свідомості допоможе нашій країні вистояти в такі важкі часи, адже треба розуміти, що зовні вистачає ворогів, які "грають" на політичній ситуації,і що лише разом МИ зможемо вибудувати гідне майбутнє для гідного громадянського суспільства. Слава Україні!

  •   Пiдписатися на новi
Олена Арутюнян   3666 днів тому   #  

Саме громадянське суспільство сьогодні є рушійною силою на шляху демократичних перетворень в нашій країні! Це доводять факти нашого життя. Молодіжні громадські організації сьогодні зацікавлені в активному житті розвитку громади та суспільства зокрема!

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Шаховський   3666 днів тому   #  

По- перше, пане Вікторе, до захвату Криму та підведення російських війск до наших кордонів, ще можно було вести розмови про співпрацю з Росією та Мутним союзом, але тепер це буде зробити дуже важко. Після цієї грязі та дезінформації, яку підкидають мешканцям Росії, багато українців розірвали всі стосунки з рідними та друззями у Росії. Як можно жити спокійно, чекаючи кожної миті вторгнення окупантів, у багатьох і нервові зриви, і серцеві напади.
І по темі. Так після підписання цієї угоди з ЄС у населення покращився психологічний стан, з`явилась якась надія на покращення життя, бо ми бачимо рівень життя у ЄС. Але щодо громадського суспільства в Україні тут проблема. Весь час незалежності, всіма владами, дієві громадські, профспілкові організації, принижувались, знищувались, і в той же час велика підтримка була профспілкам і громадським організаціям, які підігрували владі, мали за лозунг "одобрямс одноголосно". І якщо ЄС проведе моніторинг цих структур, то неозброєним оком видно їх беззубість, некомпетентність у справі захисту інтересів своїх членів, небажання захищати права громадян від неправомірних дій влади, для чого і створюються ці організації. Тому європейцям важко буде співпрацювати з ними. І населенню потрібен час, щоб зрозуміти, яка це сила, громадянське суспільство. Приклад: громадські ради при головах ОДА, РДА, створені для "галочки", ніякого впливу на рішення, діяльність адміністрацій, більшість з них не мають.
Я можу багато написати і про депутатів місцевих рад, два скликання був депутатом селищної ради, туди також обирають за пропозиціями влади, а не народу, бо їм потрібні "ручні" депутати, і тому пропонують виборцям керівників різних рангів, держслужбовців та інших підконтрольних працівників, і суспільство цю наживку"заглотує", голосує, обирає, а через півроку і не пам`ятає своїх обраних депутатів, так як цідепутати не живуть проблемами своїх виборці, а виборці не вимагають звітів і якоїсь роботи від них.

  •   Пiдписатися на новi
Здор Владислав   3666 днів тому   #  

Вважаю , що співпраці з Європейським союзом буде дуже важливий для майбутнього України . Консультації з органами профспілок та роботодавців , Федерацією роботодавців України і т.д., також без сумніву є дуже важливим моментом .
Але одним з найважливіших питань , які необхідно поставити на порядок денний і обговорити - це питання наркоманії та боротьба зі СНІДом. На даний момент в Україні понад 2 000 000 наркоманів.
У 2013 році поширеність ВІЛ -інфекції серед споживачів ін'єкційних наркотиків склала 21,5 % , що вдвічі перевищує світовий показник в 11,5 % і є одним з найвищих у Європі .
З урахуванням викладеного вважаю за необхідне :
- Розробити та впровадити на території України світовий досвід у галузі запобігання поширенню та лікування наркоманії ( реабілітаційні центри).
- Дослідження та формування юридичних основ функціонування реабілітаційних центрів для залежних .
- Визначення проблемних питань пов'язаних з діяльністю реабілітаційного центру (консультації з громадськими організаціями , що спеціалізуються в цій області) .
- Вивчення зарубіжного досвіду роботи реабілітаційних центрів.
- Практична апробація взаємин реабілітаційного центру з органами державної влади та місцевого самоврядування.
МЕТА:
Виробити таку систему життєдіяльності реабілітаційного центру , яка б дозволила отримувати матеріальну та іншу допомогу від держави і громадських організацій.
Юристами громадської спілки «Милосердя» , який спеціалізується в цій області йде підготовка проекту закону , який регулював би діяльність реабілітаційних центрів.

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Оліфіров   3666 днів тому   #  

Авжеж, наркоманію хто прикриває? Загалом бандити та верхівка міліції, певно що й в СБУ є люди, що "кришують" (росмовою) постачальників. За чверть століття - жодного впійманого наркоторговця!
В Донецьку на приватний аеродром і досі мабуть прибувають літаки з Близького Сходу, непідконтрольні митниці (дивись в Ютубі "Кримінальна окупація"). І в Горлівці випускають таблетки для аптек наркотичні - дивись там же.
Все таки знімімо рожеві окуляри щодо всіляких угод - вчитуймось в кожен рядок угод! Навіть читаючи на урядовому порталі текс угоди про асоціацію з ЄС, в двох місцях прочитав про "сприяння організації контролю за розповсюдженням наркотиків". А що у нас хіба помінялось поки що в цій царині? Не дійшли поки що руки, та чи ж дійдуть? Одного ентузіазму замало - це питання життів тих, хто з цим злом пробує боротися.
А з приводу чи можна домовлятися з сусідами - треба вголос звертатися. А по реакції й буде видно: чи і їм це цікаво, чи ні.

  •   Пiдписатися на новi
Анастасія Сімашова   3666 днів тому   #  

Мені здається, що українці розуміють під ЄС зовсім не те, чим він насправді є. Коли говорять про Європу - мають на увазі насамперед європейські цінності, європейську культуру, якісь високі речі. Але ЄС - це економічне об'єднання. Таке ж, як і Митний Союз. Зі всіма наслідками цього факту. І українцям треба зрозуміти це якнайшвидше. Майдан відстоював європейські цінності - і для цього не знадобилось вступати до ЄС! Отже, якщо хочемо - то можемо?
На моє глибоке переконання, і на ГУРТі я вже писала про це ще до подій на Майдані, Україні не треба нікуди вступати. А тільки йти власним шляхом, зрозуміло, з урахуванням таких омріяних європейських цінностей. Чи хтось думає, що корупцію і хабарництво можна подолати підписанням угоди? або навчити чесності і справедливості чиновників, дозволивши їм обиратись до Європарламенту? Багато надій щодо покращення рівня життя після вступу в ЄС. Хм, а чому ж тоді Греція уже який рік у кризі? Чому румуни і навіть поляки після вступу до ЄС і відкриття кордонів ринули на заробітки в Італію та Німеччину? У самій Європі існує безліч "євроскептиків" щодо доцільності існування Союзу як такого, а щодо приєднання "слабких" економік типу Румунії - годі й казати. Тому перспективи, давайте говорити вже відверто, чисто з економічної точки зору, в Україні невеликі. Але, з іншої сторони, воно нам і не дуже треба: в Європи є чимало "болючих" питань як-то наплив імігрантів з Африки, проблеми відходів... І Україну, цілком ймовірно, можуть просто використати як територію для вирішення цих проблем. Як використали дешеву робочу силу Польщі, Словаччини, Угорщини для перенесення великими промисловцями своїх виробничих потужностей ... І нічого їм не завадило залишити мільйони простих людей - жителів ЄВРОПИ! - безробітніми.
ЄС - це все та ж економіка, великий бізнес, хоч і виглядають більш чемними та законослухняними. Позиція ЄвроСоюзу щодо вторгнення Росії в Україну вже показала їхнє справжнє обличчя: "ми занепокоєні" - але чим? Зміною правил геополітики(після кримського преценденту по всій Європі з'явилось чимало бажаючих регіонів стати теж незалежними)? Стабільністю постачання до своїх країн рос.газу? Усі призиви України допомогти так і залишились - по суті - відкинутими.
Так що не треба годувати народ марними сподіваннями. Ніхто, повторюю, ніхто, окрім самих українців, не наведе в Україні лад. А підписання Асоціації - це так, для натхнення. Туреччина теж ось уже скільки років асоційований член. А демократії побільшало?

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Оліфіров   3666 днів тому   #  

Сонет 2850

Узнать цікаво правдоньку жорстоку?!
Геть всім на Україну наплювать!
Крім патріотів… Вміє махлювать
Поняттями душитель кровотоку!..

Вже захопив він керченську протоку
І Крим, команду давши убивать!..
Там миротворцям, певне, не бувать
З країн, що ждуть Південного Потоку,

Щоб зберегти тепло своїх осель!..
Обіцянок підмоги карусель
Ще крутиться всесвітня, а Росія

Щоденно нахабніє, мов осел…
Яку угоду нам надав Брюссель?!
Для нас то – шаль, для світу – чудасія?!

21.03.2014 р.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3666 днів тому   #  

Щоб там узгоджували з ЕС рівень життя в Україхні буде залежати від модернізації економіки України. І перш за все в трьох напрямках:
1. Модернізація в селі.
2. Модернізація науки, іноваційного процесу
3. Модернізація ЖКХ
А всі восхваляння угоди з ЄС це пустота пустот. Пустою є і розмова про громадянське суспільство. Крім того потрібно розуміти що економіка ЕС стоїла США 17 трильйонів долларів.
А Україні мабуть прийдеться самій виходити з боргової ями.

  •   Пiдписатися на новi
Николай Чумаков   3666 днів тому   #  

Откуда цифра "17 трильйонів долларів" можно ссылку или калькуляци?
Что понимается под фразой "економіка ЕС стоїла США 17 трильйонів долларів"?

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3666 днів тому   #  

"17 трильйонів долларів" це нинішній борг США. А Європі до 1977 року США давали безпроцентні кредити згідно Бретон Вудської угоди тому що хотіли зробити ЕС вітриною красивого життя при капиталізму для людей із СРСР.
Вітрина спрацювала, але впав золотий стандарт і США отрмала дірку в бюджеті і відємне сальдо в торгівлі.
Крім того з 2005 року фінансова система США вийшла з під контролю.
І це прекрасно знють всі ті хто працюють на Форексі, і Путін теж.
Тому коли Майдан прямо почав переходити в конфліікт між Россією і США Россія заявила що вийде з зони долара і США сіло на п*яту точку. Тому що воювати з поломаною финансовою системою не можливо.
І це ще мовчав Китай який є партнером Росії і противник США №1.

  •   Пiдписатися на новi
Николай Чумаков   3666 днів тому   #  

Думаю, что основным фактором, влияющим на нашу жизнь это наша государственная система и активность граждан. Интеграция в ЕС может дать лишь возможность некоторых улучшений.
Лично я рассчитываю на улучшения в правовой сфере, в отношениях между государством и гражданином, которые возможны, на мой взгляд, благодаря интеграции в европейские правовые системы.
Улучшения в экономике могут быть лишь следствием изменений правовой системы.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3666 днів тому   #  

Вы можете расчитывать только исходя из фактов, цифр а все остальное домислы.
Улучшения в экономике это вопрос разумных преобразований согласно тенденций в экономике.
Если делать изменения не учитывая тенденция то это все равно что идти против ветра.
И это то что делается в Украине 23 года. Пустые разговоры о демократии привели нас на Майдан и убыли там сотни людей.

  •   Пiдписатися на новi
Николай Чумаков   3666 днів тому   #  

Интересный диалог получается...
Вы что то оспорили из того что я сказал? не понял что именно.
Вы уточнили что то? поясните что именно, плиз.
Имейте в виду фраза "привели нас на Майдан и убыли там сотни людей" для жителей востока звучит как "не фиг там было делать".

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3666 днів тому   #  

Да, обман общества в виде обещаний демократии которой нигде не существует привело к коррупции, развалу экономики и обнищанию безнадеге большинства населения Украины. И это привело к тому, что людей вывели на Майдан и их там расстреляли.
И не важно кто стрелял - родители остались без детей, а дети остались без родителей.
И я утверждаю, что без этого, без "террористического" Майдана, без убийств можно было обойтись.
Нужно было только удержаться в рамках мирного протеста.

  •   Пiдписатися на новi
Николай Чумаков   3666 днів тому   #  

"я утверждаю, что без этого, без "террористического" Майдана, без убийств можно было обойтись"
На каком основании Вы так утверждаете?

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Шаховський   3666 днів тому   #  

Василю, ви як начебто не слідкували за процесом, і почули про майдан, після його розпуску. Але ж людей після побиття студентів, ніхто не виводив, Київ піднявся сам, це вже потім, там з`явились політичні сили, провокатори. Політики хотіли управляти майданом, а в цей час ФСБ готувало спецоперації. У рамках мирного процесу можно було втриматись лише за умови хорошої професіональної роботи СБУ і міліції по викриттю провокаторів, але на жаль вони працювали на боці провокаторів.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3666 днів тому   #  

А колонки на Майдані і сцену теж принесли і поставили кияни?

  •   Пiдписатися на новi
Николай Чумаков   3666 днів тому   #  

Василь Остапчук не ведет диалог он:
- не ответил ни на один вопрос
- высказывается без связи с комментарием и темой в целом
- не аргуметирует
Это просто замусоривание темы и провокация.
Это обыкновенный троллинг.
Предлагаю его игнорировать.
а для тех кто не в курсе, за сцену платила "Свобода".

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3666 днів тому   #  

От тепер можна і ігнорувати після того як стало зрозуміло яким чином іпідтримувався не мирний Майдан.

  •   Пiдписатися на новi
Ирина Костенко   3665 днів тому   #  

Надеюсь европейский союз будет контролировать наше
коррупционное правительство. На них вся надежда.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3665 днів тому   #  

Коррупция в Украине это финансовые потоки с низу до верху. А правительство только верхушка айсберга.
И никто со стороны этот айсберг не превратит в кристально чистую воду.
Одной из составляющих есть малый и средний бизнес который работает в тени через наличные расчеты. И для того что бы преодолеть коррупцию нужно поставить под контроль общества и государства финансовый поток котрый идет через МСБ.
И правительство Азарова пробовало внедрить контроль посредством установки терминалов.
Но МСБ воспротивился. И все. И европейское правительство не будет заниматься установкой терминалов в МСБ, а контроль правительства ничего не даст.

  •   Пiдписатися на новi
Дмитро Романишин   3665 днів тому   #  

Звичайно, що дасть, адже цей факт буде психологічно діяти на українське суспільство, люди почнуть потрохи позбуватись шкідливого почуття патерналізму і зрозуміють, що хороше життя має забезпечити собі людина самостійно, що треба багато працювати і головою і руками, і що крім вимагання від суспільства різних благ, потрібно задуматись як би допомогти суспільству, просто, безкорисливо на громадсбьких засадах, без орієнтування на шкурні інтереси.....цього дуже не вистачає нашому суспільству с ...

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Вінніков   3663 дні тому   #  

"Бог за нас, але ми - проти себе"
Так відповів перший президент Індонезії 50 років тому на питання, чому його країна з родючими землями, освіченими кадрами, вигідним геополітичним розташуванням (нічого не нагадує?) тощо ледве животіє навіть на тлі не дуже заможних сусідів.
З ЄС та іншими об'єднаннями треба шукати спільні інтереси. Якщо їх немає - сформулювати спільні інтереси всередині країни. В Україні ж досі переймаються радше змінами минулого замість змін майбутнього. Це тупик - політика існує лише в формі майбутнього часу, а не обіцянок різним групам залишити все, як воно є/було (не скорочувати робочі місця, ліжко-місця, корупційні посадові місця, кількість пам'ятників різним історичним діячам, які і місяця не прожили в Україні і т.п.). Тож кожен, зрештою, отримує те, чого він хоче - а нічого не хоче, нічого не отримує :-)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.