bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як розмовляти з терористами: 7 практичних порад
06.06.2014

Чи повірили би ви півроку тому, що найнагальнішою українською проблемою стане тероризм? Що десятки, якщо не сотні українців будуть викрадатися терористичними угруповуваннями з причин уявних або цілком відсутніх? І що далеко не кожен з них повертатиметься додому здоровим чи й просто живим?

Українці виявились не готовими до розгортання терористичної загрози у своїх містах, проте існують країни, чий досвід протидії тероризму рахується на десятки років. На сьогодні у США написані сотні досліджень на тему ведення переговорів з групами, що застосовують тероризм. Ми проаналізували кілька таких досліджень, щоб вивести універсальні правила для спілкування з терористами.

Редакція порталу ГУРТ сподівається, що жодному з наших читачів ці правила не доведеться застосовувати на практиці. Проте в будь-якій ситуації потрібно бути готовим з холодним розумом зустріти будь-які труднощі, що можуть виникнути в сучасних умовах.

 

International Institute for Applied Systems Analysis розділяє терористів на дві великі категорії – умовних терористів, які використовують терористичні методи для досягнення власних цілей, але, передовсім, прагнуть зберегти власне життя, та абсолютних терористів, які готові йти на смерть заради досягнення цілей організації. З останніми будь-які переговори, на думку аналітиків організації, не мають сенсу, натомість перші подекуди й самі першими вступають в діалог.

В Україні, на щастя, вдень з ліхтарем вряд чи знайдуться люди, готові покласти життя на жертовник боротьби за Луганську Народну Республіку і добре здоровя Ігоря Гіркіна. Відтак, переговори з терористами можуть допомогти як уряду для припинення насильства, так і тим, хо персонально зіткнувся з бойовиками.

У випадках захоплення заручників, викрадення людей та подібної діяльності терористів, яка загрожує звичайним жителям Сходу, найнебезпечнішою завжди є перша година після захоплення/викрадення. Протягом цього часу і заручники, і терористи найбільш знервовані та налаштовані більш агресивно. Потрапивши в подібну складну ситуацію, крайнє важливо протягом перших годин зберігати спокій, самоконтроль і не вступати в конфлікти або суперечки з терористами. Переговори можуть починатися тільки після деякого часу, коли емоції встигнуть вщухнути і ризик непередбачених подій буде знижено.

Передумовою для переговорів має стати взаємне розуміння, що подальша конфронтація може мати гірші наслідки, ніж певні поступки. Наприклад, терористам важливо донести, що викрадення журналіста чи громадського діяча може нести за собою наслідки у вигляді наступу сил антитерористичної операції. Натомість, якщо журналіст або активіст буде випущений на волю, ймовірність зберегти власні позиції та власні життя збільшується. Все як у класичному маркетингу – в першу чергу, доведіть протилежній стороні, що дія, яку ви від них хочете, буде вигідна їм самим.

Після пояснення вигоди переговорник має пояснити, на яку поступку піде він сам для залагодження конфлікту. Припинення насильства чи будь-яку іншу свою дію, що сприятиме залагодженню конфлікту, терорист сприйматиме як поступку і у відповідь він прагне зрозуміти, на яку поступку піде протилежна сторона. Журналіст може пообіцяти опублікувати звернення терористів у ЗМІ, активіст сприяти припиненню наступу антитерористичної операції абощо.

Важливий аспект, на якому наголошують дослідники, - це принципове уникнення переговорів на ідеологічні теми. Світогляд членів збройних формувань формувався не протягом кількох днів, а роками, і після короткої розмови ви не зможете змінити їх уявлення про світ і країну, в якій вони живуть. Своїми ідеологічними розмовами ви можете тільки ще більше розізлити терористів та радикалізувати їх дії.

Пам’ятайте, що переговори з терористами майже ніколи не закінчують на першому чи другому раунді. Часто це довготривалий процес, що розтягується на тижні, а у випадку серйозних рішень – на місяці. Не можна поспішати та підганяти терористів, цим ви можете зруйнувати їх і без того хитку готовність до взаємодії.

Вловити момент, коли терористів можна підвести до закінчення переговорів вкрай складно. Проте ознаками того, що терористи готові до укладання угоди є випадки, коли терористи самі ініціюють наступний раунд переговорів, коли вони за власною волею продовжують переговори довше, ніж планувалося, коли вони починають під час переговорів вести мову про щось, що зовсім не стосується теми обговорення або у ситуаціях, коли вони починають обговорювати віддалене майбутнє. Усі ці випадки можуть бути маркером того, що в переговорах можна спробувати поставити крапку.

В ідеалі в переговорах має брати участь третя сторона, медіатор, до якого існує однаковий рівень довіри в обох сторін конфлікту. Що, одночасно, не виключає того, що захоплений заручник також має дбати про себе і намагатися вести переговори стосовно своєї долі.

 

Втім, пам'ятайте перше і найголовніше правило спілкування з терористами – уникайте ситуацій, в яких це спілкування буде можливим.

 

Підготував: Сашко Кульчицький

Джерела: [1], [2], [3]

Фото: tsn.ua, segodnya.ua

Контакти

Коментарі

Тимчук Тарас    3635 днів тому   #  

Був колись у мене випадок спілкування з "терористами". Щоправда, трохи п'яними. Не такими, звичайно, як на картинках. Врятувало мене тільки те, що я віддав їм 10 гривень (якраз на півлітру) і знав правильних людей, яких також знали ці "терористи". В іншому випадку - десь би спочивав у лісі :))

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.