bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Навколо світу економ-класом: поради досвідченої мандрівниці
10.07.2014

Буває, «зависаєш» у стані невизначеності – кар’єру робити нема настрою або не бачиш можливості, університетське життя давно закінчилось і слово «сесія» не викликає жодних емоцій, в особистому житті ще нема тієї одної (одного). Вихід є!
 
Вирушайте у подорож! Якщо у вас в активі є щонайменше рік часу, а в кишені – тисяча-дві доларів, тоді час вирушати в кругосвітню подорож. ГУРТ пропонує переклад матеріалу видання "Метрополь", де Ви зможете почитати поради досвідченого бекпекера (від англ. «backpack» – рюкзак) Аліни Десятниченко, які допоможуть не пропустити важливих деталей організації.
 
Фото: УouGoTo
 
Перш, ніж вибігати з будинку назустріч пригодам, визначте мету. Що ви шукаєте «за бугром»: колекцію штампів перетину кордонів, кохання свого життя, можливість зробити тисячі фотографій аборигенів і продати їх National Geographic чи шанс написати книгу про себе опісля?
 
Керуючись задуманим, знайдіть на карті території, які вас цікавлять, розрахуйте терміни, витратьте декілька днів на вивчення інформаційної частини. Попросіть знаючих людей оцінити ваш маршрут. Знайти знатоків можна на профільних форумах, наприклад - Lonely Planet, TripAdvisor.
 
Не останню роль у досягненні задуманого відіграють ресурси. Гроші – річ, приємна, але мандрувати цілком можна і без них (при їх наявності частково все простіше). При нестачі у. е. доведеться лише відмовитися від гордого статусу «турист» і перекваліфікуватися на «шукача пригод». 
 
Куди податись?
 
Без віз можна відвідати десятки держав (вичерпний перелік можна знайти на сайті Міністерства закордонних справ України). Є ще сусідні країни, куди нескладно оформити візу. Зазвичай, потрібні лише підтвердження, що ви не збираєтеся нелегально до них емігрувати (інколи достатньо квитка на літак /поїзд або вже оформленої візи в наступну країну), діючий закордонний паспорт, його ксерокопія і декілька ваших фото.
 
 
Що край, то звичай
 
Бюрократія – не найстрашніша річ. Радійте, коли за незнання традицій доведеться тільки заплатити штраф. Щоб справа не дійшла «до гріха», не лінуйтесь провести ґрунтовне дослідження країни, в якому збираєтесь їхати, заздалегідь.
 
Більшість жителів країн, що розташовані далеко від мегаполісів, розвиваються вельми консервативно, і навряд чи оцінять ваші погляди. Незалежно від географічних координат, мандрівницям краще забути про «міні» та «топи», а подружитися з класичними джинсами і сорочками вільного покрою.
 
Для релігійних країн варто прихопити хустку і перстень. Заміжжя, навіть фальшиве, послужить «громовідводом». Іноземкам у деяких країнах можуть дозволити те, чого не можна корінним жінкам – спілкуватися, наприклад, із чоловіками без посередників і навіть сидіти на святах із ними за одним столом. Водночас в іноземок немає того захисту від «нездорового інтересу», який є у місцевих.
 
Незважаючи на те, що у третьому світі домінують чоловіки, сильній статі розслаблятися не можна. Радійте, якщо за подарований комусь погляд захоплення, тільки одружать.
 
Досвід мого знайомого-водія: «У рейс я віз в автобусі туристів із Вірменії до Ірану. Двигун зупинився на півдорозі до столиці. Поки я копирсався-розбирався, забруднився, як свиня. Спека була нестерпна…Одна з пасажирок вирішила мене напоїти, печивом пригостила. Тобто, їв з її рук. Місцеві побачили, і я місяць провів за гратами».
 
Гостинність і застільний етикет – те, про що варто пам’ятати. Якщо місцеві наполегливо запрошують вас додому пообідати, уникнути не вдасться. Проте заперечувати задля годиться буде незайвим. У Йорданії потрійна відмова від трапези вважається свідченням скромності і чемності.
 
У різних країнах різні уявлення про особистий простір. У Японії на вашу простягнуту руку подивляться з осудом, у Мексиці – проігнорують і відразу стиснуть в обіймах. Не дивуйтеся, коли з вами захочуть сфотографуватися, щоб розіслати цей знімок всім своїм знайомим. Для них ви – інопланетянин. Апріорі – забезпечений. І заробити на такому (на Вас) сам Бог велів.
 
Побачити і не вмерти
 
Поки визначаєтесь зі стороною світу, не пропустіть розділ інфекційних захворювань, що часто зустрічаються в конкретному регіоні.
 
Відкиньте свій страх перед уколами і хімією. У деякі екзотичні країни без довідки про вакцинацію навіть візи не видадуть. Зазвичай, достатньо вакцини від черевного тифу, менінгококової інфекції і жовтої лихоманки. Від гепатиту, – радила мені лікар, – допомагає гігієна. Руки мити вчасно і не колотися всім підряд 
 
Щодо малярії, то вона буває різних видів, тому не шукайте універсальних препаратів. Є таблетки, які потрібно вживати для профілактики до і після поїздки у небезпечний регіон. У багатьох випадках цілком вистачає сітки над ліжком, репеленту і закритого одягу. Окрім того, комарі-збудники хвороби віддають перевагу джунглям, а не містам.
 
Купувати туристичне медичне страхування чи ні – справа індивідуальна. Короткострокову для отримання візи часто можна оформити безпосередньо на кордоні. Для «заспокоєння совісті» достатньо $100 – 300. Головне, уважно прочитайте перелік випадків і викресліть неможливі.
 
Фото: Rodtour
 
Сезон має значення. Для бюджету
 
Є таке поняття як сезонність. Час, який туристичні фірми вважають оптимальним для продажу вам найдорожчих турів, квитків, сувенірів і номерів у готелях. Якщо Вас не лякає сезон дощів (зазвичай, сильна, але коротка злива раз на день) або відсутність національних свят, то сміливо вбивайте в пошук «Таблиця сезонності відпочинку» і в ній вибирайте.
 
Фото: Іpress
 
Валіза: максимум практичності
 
Чим довша подорож, тим менше потрібно брати речей. Найнеобхідніше для теплого клімату: рюкзак (краще два: для всього і для прогулянок містом), два комплекти одягу, крім того, що на вас (один – повсякденний, другий – на вихід), 2 - 3 пари нижньої білизни і шкарпеток, сандалі і кросівки, вітрівка, речі для миття: рушник із мікрофібри, купальник/плавки, панамка. Записна книжка з ручкою, моток ниток з голкою та швейцарський ніж будуть незайвими.
 
Якщо плануєте активний відпочинок у тропічних країнах, компактною альтернативою намету каремату і спальнику є гамак з москітною сіткою і водонепроникним тентом.
Щодо посуду, подумайте про радянський армійський казанок.
 
Не варто перетворювати свій багаж в аптеку. Якщо не хворієте чимось хронічно, достатньо мати упаковку вологих серветок, репелент, сонцезахисний спрей, препарати від головних і шлункових хвороб, йод і пластирі. Роздобудьте пляшечку з кристаликами марганцю для дезінфекції води в польових умовах або придбайте спеціально призначені для цього таблетки (продаються в магазинах для туристів). Для іншого є банківська карточка. 
 
Найкорисніші туристичні винаходи – електронні книги (завантажте путівники та розмовники), прилади з GPS і налобний ліхтарик. Заздалегідь придбаний універсальний перехідник для розеток заощадить час і нерви.
 
Фото: Svit24
 
Тихіше їдеш – далі будеш
 
Подорож світом як автомобіль: якщо різко гальмувати і газувати, бензин у баку, (у нашому випадку – гроші), витрачається в два рази швидше. Тому оптимальний спосіб підкорення континентів – не поспішаючи.
 
Із популярних «наземних» способів: пішим ходом, автостопом, велосипедом, мотоциклом, мопедом, караваном (будинок-на-колесах), автобусом та потягом.
У мережі є безліч ресурсів, що допоможуть новачкові дізнатися переваги та недоліки кожного із видів. Наприклад - Hitchwiki.
 
Є «автостопні» сайти, де потенційний пасажир і власник автомобіля домовляються допомогти один одному, розподіливши витрати на паливо між собою. 
 
 
Оренда авто «на місці», особливо корисна якщо вас декілька осіб. Попутника неважко знайти у місцевих геогрупах у соціальних мережах. Такий принцип корисний, коли потрібно дістатися від аеропорту до міста, а громадський транспорт – не варіант.
 
У приборканні водної стихії непоганий цей сайт. Власники човнів за його допомогою можуть знайти команду, а бажаючі перетнути море, залежно від умінь і амбіцій.
 
Пропонують як офіційну посаду із зарплатою, так і просто волонтерський досвід.
 Існують і «занудні» опції: розділити витрати навпіл або запропонувати комусь повністю заплатити за ваш проїзд (перш ніж тиснути кнопку, подумайте, що вам запропонують натомість, особливо, якщо ви молоді і симпатичні).
 
Лоукостів є багато і з кожним днем стає все більше. Перший крок до дешевого квитка:
– знайти бюджетні авіакомпанії за обраним напрямом на спеціальних сайтах;
– на офіційних сайтах порівняти ціни. Чим популярніший маршрут, тим дешевший квиток.
 
Другий спосіб – скористатися агрегаторами авіарейсів. Найвідоміші: Skyscanner, Aviasales, Anywayanyday, Momondo, Kayak, Яндекс.Авіабілети. Вони працюють як безпосередньо з авіакомпаніями, так і з туристичними агентствами.
Пам’ятайте – це не робоча поїздка. Можна і потрібно економити, залишаючи у датах запас на три дні. Це дозволяють майже всі системи, а в Skyscanner люфт навіть до року. В останньому є також опція пошуку без зазначення конкретного пункту призначення. Тоді всі пропозиції будуть відсортовані в порядку зростання. Ще можна налаштувати повідомлення про найпривабливіші ціни на потрібний напрямок у визначений місяць.
 
 Фото: TravelBook
 
Не забувайте про розпродаж. Створіть ще одну електронну пошту або оновіть стару, і сміливо підписуйтесь на розсилки авіаліній. Це стандартна європейська практика.
Не збираєтеся обмежуватися одним авіаперельотом? Вашим партнером стануть бонусні програми авіаліній. Зміст такий – за кожен квиток або послугу партнерів на ваш рахунок будуть нараховуватися милі, які ви згодом зможете використовувати для безкоштовного перельоту. Серед таких програм лояльності: Miles & More, AsiaMiles,
SkyTeam.
 
До речі, не завжди найдешевші квитки – це ті, які заброньовані заздалегідь. Буває, за 3 або 7 днів до відльоту хтось з пасажирів вирішує почекати з від'їздом або на рейсі недобір. У такому випадку можна «зловити» ціну не вищу, ніж півроку тому.
Головне правило – не гарячкувати і «сидіти» на авіасайтах, як павук: терпляче чекаючи своєї мухи.
 
Фото: Travel-ua
 
ГУРТ бажає Вам гарних мандрівок!
 
 Переклад: Марданович Соломія
Редагування: Марія Чубата

Контакти

  • http://mtrpl.ru/around-the-world

Коментарі

Ольга Латиш   3577 днів тому   #  

В наші 25 такі мандри були неможливі! А зараз - варто замислитись!:))

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.