bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Десять безкоштовних освітніх сайтів, які розширять ваш кругозір
16.10.2014

Скільки б років вам не було, завжди можна дізнатися щось нове або поглибити свої знання з цікавої теми. У світі стільки безплатних освітніх сайтів, що можливості, аби вдосконалити свої вміння та розширити кругозір, практично нескінченні. Запасіться вільним часом, бо наступні  десять сайтів  захоплять вас надовго. Насолоджуйтеся!
 
 
Що це: некомерційний сайт, який забезпечує освіту світового класу – для всіх охочих будь-де.
Як працює: У Кhan Academy представлена величезна бібліотека якісних навчальних матеріалів, в тому числі п’ять тисяч міні-лекцій Youtube Video Tutorials.
Коментар викладача: Після реєстрації портал запам’ятовує, що ви вивчили, і подає ці дані у зручній візуальній формі, щоб ви могли стежити за тим, як досягаєте своєї мети.
 
 
 
Що це:  Відкрита спільнота горизонтального навчання, яка дозволяє  поглибити знання з різних дисциплін за допомогою онлайн-курсів та навчальних груп. На порталі є як окремі навчальні групи, так і їх об’єднання – так звані «школи» (Школа соціальних інновацій, Школа вебкрафту тощо).
Як працює: Кожен може створити курс або навчальну групу та ділитися своїми знаннями з іншими користувачами. Спільнота відкрита для кожного.
Коментар викладача: Як зазначає портал, на відміну від індивідуальних онлайн-курсів, спільноти сайту заохочують до обміну знаннями та співпраці між студентами. Така спільна робота допомагає залишатися вмотивованими впродовж всього навчання, а наявність зворотного зв'язку дає можливість покращити якість своїх проектів.
 
 
 
Що це: Дороговказ до найкращих і найновіших ідей на планеті. Нині інтернет пропонує  безліч інформаційних «точок» – історій, твітів, оновлень статусів, – але дуже мало способів об’єднати ці точки, щоб побачити масштабніші візерунки. Запитуючи експертів про найважливіші здобутки у їхніх дослідженнях, редакція порталу Big think відбирає найкращі ідеї за такими критеріями, як значущість (як ця ідея вплине на світ в цілому та на життя окремої людини), релевантність (на кого ідея вплине найбільше) та можливість  застосування на практиці.
Як працює: Сотні статей та відео, що торкаються нових «великих ідей». 
Коментар викладача: Завдяки постійно зростаючій мережі експертів, цей сайт стає платформою знань, які можна використати для вирішення повсякденних проблем.
 
 
 
Що це: Некомерційний безплатний заклад дистанційної освіти, що має право присуджувати науковий ступінь. 
Як працює: В основі UoPeople – віра, що доступ до вищої освіти є ключовою складовою для забезпечення миру в світі. The university of the people надає ступінь молодшого спеціаліста (Associate degree) та бакалавра (Bachelor degree) з таких дисциплін, як управління бізнесом та інформаційні технології. Є також курси з загальноосвітніх предметів (математика, філософія, психологія, історія мистецтва, алгебра,англійська мова, бізнес-англійська тощо), проходження яких не надає наукового ступеня, але дозволяє поглибити знання з відповідних тем. 
Коментар викладача: UoPeople зумів домогтися майже повністю безплатної вищої освіти, об’єднавши найкращих науковців та міжнародні організації. Так,близько 200 гаїтянських студентів були прийняті в Університет у межах програми забезпечення освіти в регіонах, що не мають рівного доступу до освітніх послуг.
 
 
 
Що це: Глобальне об’єднання, що дозволяє користувачам інтернету створювати, поширювати та знаходити безкоштовні навчальні ресурси.
Як працює: CURRIKI має тисячі уроків та курсів, створених викладачами; ці матеріали поширюються по всій спільноті CURRIKI через об’єднані нетворкінгові групи. 
Коментар викладача: Дізнайтеся останні освітні новини та поради на CURRIKI.
 
 
 
Що це: Широка колекція безкоштовних освітніх ресурсів від найкращих світових університетів. Можливий пошук курсів як за дисципліною, так і за ВНЗ. Найбільшу кількість курсів надають Massachusetts Institute of Technology, Yale University, Stanford University.
Як працює: Academic Earth відбирає посилання на найкращі навчальні онлайн-ресурси. Наявні 750 курсів та 8,5 тисяч окремих  лекцій надають можливість вивчити безліч дисциплін у власному темпі й у зручний для вас час.
 
 
Що це: Сайт, наповнений інтерактивними ілюстраціями, який додає новий вимір до онлайн-навчання.
Як працює: За допомогою динамічної обчислювальної технології створюються ілюстрацій для наочної демонстрації наукових понять.
Коментар викладача: Створіть власну інтерактивну ілюстрацію  та поділіться нею з веб-спільнотою.
 
 
 
Що це: Колекція з більш, ніж 300 безкоштовних онлайн-курсів, навчатися за якими можна у власному темпі. 
Як працює: На порталі є як комплексні навчальні плани (дисципліни, об’єднані в цикли, подібні до тих, що пропонують традиційні ВНЗ) – управління бізнесом та комп’ютерні науки, – так і окремі бізнес-курси з популярних предметів (інформаційні технології, менеджмент тощо). Низка курсів дозволяє отримати кредити у вишах-партнерах порталу. Розпочати навчання можна у будь-який зручний момент і займатися тоді, коли у вас є час.
Коментар викладача: Онлайн-форуми надають користувачам чудову можливість зустрічатись та ділитись інформацією з однокурсниками та колегами.
 
 
 
Що це: Академічніший старший брат порталу REDDIT – найулюбленішої інтернет-спільноти кожного «технаря».
Як працює: The University of Reddit дозволяє людям ділитися своїми знаннями та навчальними матеріалами через лекції та відео.
Коментар викладача: Подумайте, в якій сфері ви експерт та навчайте інших, створивши свій власний курс.
 
 
 
Що це: Світова онлайн-спільнота, створена, щоб навчати людей важливих навичок, потрібних для роботи. 
Як працює: Користувачі можуть отримати необхідні вміння, зареєструвавшись на один із 600 сертифікованих  мультимедійних безкоштовних курсів. 
Коментар викладача: ALISON є доволі успішним проектом, визнаним ЮНЕСКО та іншими важливими міжнародними організаціями. 
 
 
Джерела: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Переклад з англійської Олександри Міклашонок та Дар’ї Вороніної
 

Контакти

Коментарі

Тимчук Тарас    3472 дні тому   #  

Я б ще додав Courcera https://www.coursera.org. Там є чимало курсів на тему суспільного розвитку. Але я ще жодного толком до кінця не пройшов :)

  •   Пiдписатися на новi
Дар'я Вороніна   3472 дні тому   #  

Дякую за зауваження, Тарасе!
А з приводу завершення розпочатих курсів - це часта проблема:)

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    3472 дні тому   #  

http://ctb.ku.edu/en/toolkits цей ресурс теж класний, він якраз для тих, хто впроваджує зміни

  •   Пiдписатися на новi
Юрій Зубань   3471 день тому   #  

новий відкритий український освітній ресурс: ocw.sumdu.edu.ua

  •   Пiдписатися на новi
Ольга Іванова   3467 днів тому   #  

Дякую! Треба зберегти сторінку. А ось ще часто на ЗНО-порталі публікують цікаві статті: http://znoclub.com/pidgotovka-do-zno/335-yaki-inozemni-movi-treba-vchiti.html

  •   Пiдписатися на новi
Вікторія Чагалян   3465 днів тому   #  

Добавьте ещё www.futurelearn.com :)

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   3465 днів тому   #  

Дякуємо) Відчуваю, доведеться робити ще один матеріал на цю тему, бо дійсно дуже багато цікавих освітніх сайтів!

  •   Пiдписатися на новi
Оля Пітулей   3454 дні тому   #  

Ось ще один https://www.edx.org/, нещодавно закінчила на ньому прекрасний курс.

  •   Пiдписатися на новi
Юрій Зубань   3465 днів тому   #  

а ще краще присвятити окремий матеріал огляду саме українських ресурсів

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   3465 днів тому   #  

Обов'язково врахуємо ваше побажання :)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.