bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Іванківська громада відсвяткувала День національних культур
09.06.2015

Минулого року, втілюючи проект «Навчальні гуртки для національних меншин та вразливих груп», Іванківська районна громадська організація «Центр розвитку громади» на базі центру соціально-психологічної реабілітації провела День національних культур. Цього року ініціативу підтримав відділ культури, національностей та релігій Іванківської районної державної адміністрації, а сам захід, як і раніше, відбувався в затишному залі Центру.

За останніми даними в Іванкові проживає: понад 29 тисяч українців, 847 росіян, 87 ромів, 82 білоруси, 77 поляків, 21 вірменин, 34 євреї, 19 молдаван, 15 угорців, 7 азербайджанців, 5 болгар, 4 татари, 2 грузини, 2 німці та 37 осіб інших національностей.

На столиках поставили прапорці тих країн, представники яких мали сюди завітати. До них – запашні конвалії, а також – безалкогольні напої, бутерброди, солодощі. Ведуча – соціальний педагог ЦСПР Ірина Струпова – розповіла про роль сім’ї в житті кожної людини, значення культур і традицій, які підтримують різні народи, а також запросила їхніх представників розказати про те, якими «вітрами» їх занесло на Полісся. З-поміж іншого, запитувала, чи не виникало бажання в когось повернутися на свою історичну батьківщину. Цікаво, що жоден із учасників свята не сказав, що в Україні йому живеться погано.

Уже декілька десятиліть у Іванкові мешкають Тетяна Гавриленко і Людмила Штифуряк: вони колись приїхали із Росії і про це не шкодують. Мати-росіянка, а батько-українець дали життя Тамарі Сірош, яка за розподілом після вузу потрапила в Іванків із Черкащини і тут залишилася. Вікторія Гультайчук вдячна своїм батькам з роду Литваків, від якого в її жилах тече єврейська кров, за мудрість, шанування традицій, віру в Бога і любов до людей. Коріння роду Поліни Довгалюк бере свій початок із Польщі, Валентини Даниленко – з Казахстану, циганочок Моніки і Мар’яни Горват (нині живуть у Жміївці) – від угорських ромів.

Вітання їм та всім присутнім звучали від начальника відділу культури, національностей і релігій РДА Надії Бірюк, голови правління та директора ЦСПР Галини Бабич, керівника народного ансамблю «Криничанка» Анни Ігнатюк. Лунали мелодії народів світу у виконанні духового оркестру ДШМ ім. Марії Примаченко, українські та російські пісні дарували культпрацівники РБК, «криничанки» та учениця вокальної студії «Тріумф» Маргарита Гультайчук. Запалювали зал емоціями і ритмічними танцями вихованці класу хореографії дитячої школи мистецтв, працівники РБК.

Насамкінець неочікуваним і особливо зворушливим моментом став виступ вимушених переселенців зі Сходу України Ануш Белгарян (вірменки за національністю) і Анни Лєвєн (в її роду – абхазькі, німецькі, казахські корені). Жінки говорили про підтримку і розуміння їхньої біди іванківцями й особливо дякували учасникам АТО, двоє з яких – Валерій Середа і Сергій Коноваленко – теж були в залі. Вийшовши на сцену, бійці опустилися перед донеччанками на коліна, коли ті зі сльозами на очах уклонялися їм і висловлювали вдячність за рятування людей на Донбасі.

Автор – Галина Бабич

Громада селища Іванків була учасницею проекту«Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті» (2011-2014 рр.), що впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ (Україна) у партнерстві з Фондом громадянського суспільства та партнерства (Вірменія) і Центром розвитку НУО (Вірменія) за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми «Культура» та спрямований на розвиток культурного різноманіття й підтримку культур національних меншин через посилення спроможності органів місцевого самоврядування та державної влади, ОГС, керівників культурних установ у місцевих громадах України та Вірменії.

Контакти

Коментарі

Оля Туринська   3231 день тому   #  

корисна інформація

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.