bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Бізнес в селі – від ідеї до реалізації: досвід ГУРТа
15.07.2015

В українських селах сьогодні проживає понад 13 млн. осіб. Це близько 30 % усього населення України (за даними Держкомстату на 1 січня 2015 року). Кількість селян має сталу тенденцію до зменшення: за період 1990–2014 рр. — на 2,8 млн. осіб; безлюднюють і знімаються з обліку сільські населені пункти — 407 одиниць, ще у майже 400 селах немає населення, але їх не знято з обліку (на початок 2015 р.).

Причина цього – не лише природна смертність населення, але, більшою мірою, відтік молоді до великих міст через відсутність можливостей працевлаштування. Більшість сільських громад дотаційні, і лише 5% із них можна вважати самодостатніми.

Протягом 2014-2015 рр. Ресурсний центр ГУРТ впроваджував проект «Розвиток малого підприємництва у сільських громадах України» за підтримки Фонду «Монсанто». Проект покликаний активізувати підприємницький потенціал представників сільських громад Кіровоградської, Черкаської, Житомирської та Київської областей. Протягом року учасники генерували бізнес-ідеї, навчалися основам ведення бізнесу та врешті отримали матеріальну допомогу на відкриття власної справи.

Розвиток малого бізнесу в селах – це поки що малий, але перспективний крок, який сприяє відродженню населених пунктів. Це можливість активізувати людей до роботи та до процесу реформ, сприяти збільшенню соціальних ресурсів села шляхом розвитку малого підприємництва, фермерства, кооперативів, різних форм трудової самоорганізації сільського населення.

Спортивний зал «Стимул». Богдан Дорошенко, смт. Верхнячка, Христинівський р-н, Черкаська область

Вже понад 10 років Богдан має власний спортзал, в якому займаються близько 50 мешканців села, серед них – переможці всеукраїнських і світових чемпіонатів  з армреслінгу. До моменту участі у проекті Ресурсного центру ГУРТ спортзал був для Богдана лише хобі: тренажери та обладнання були переважно саморобними, зібраними із підручних матеріалів силами громади, заняття проводилися несистемно.  Від проекту Богдан отримав матеріальну допомогу у вигляді нових тренажерів та якісного спортивного інвентарю. Хобі перетворилося на джерело отримання прибутку. Тепер у спортзалі є необхідне обладнання для повноцінного проведення тренувань і секцій.

Спортзал у с. Верхнячка – не лише власний бізнес Богдана, а й рушій розвитку громади села. Оскільки тепер у мешканців села з'явилася можливість професійно обрати певний вид спорту і розвиватися в ньому, більше людей зацікавилося заняттями. І тепер рух здорового способу життя поширюється громадою. На цьому наголошує і девіз спортзалу – «Ми проти наркотиків та дитячої злочинності».

Аптека. Олена Легедза, с. Колодисте, Уманський р-н, Черкаська область

Жителі міст звикли, що придбати необхідне вони можуть швидко та в зручний час. Коли ж справа стосується ліків, то цілодобових аптек вистачає. Навіть якщо поруч з Вашим будинком такої немає, на сусідній вулиці обов’язково знайдеться. А от для мешканців сіл це часто є проблемою.

У с. Колодисте наприкінці 2014 року збанкрутіла аптека, і тривалий час мешканці села їздили за необхідними ліками в Умань, а це понад 40 км.

Олена Легедза працювала в збанкрутівшій аптеці та залишилася безробітною. Попри всі сумніви, Олена взяла участь у проекті і отримала матеріальну допомогу на відкриття власної справи.  Сьогодні с. Колодисте може похизуватися власною аптекою, а жителі сусідніх сіл вже не їздять за ліками до міста.

Розпочати свій бізнес Олену надихнуло не лише бажання прибутку, а й розуміння важливості її бізнесу для громади. Адже навіть придбання найнеобхідніших медикаментів було в селі великою проблемою.

«До найближчої аптеки від нашого села понад 40 кілометрів, маршрутки ж їздять раз на три дні. А коли людина хворіє, зволікати не можна, допомога потрібна терміново. Моя аптека – єдина на шість сіл», – говорить Олена Легедза.

Фермерське господарство. Олександр Пісецький, с. Синьки, Ульяновський р-н, Кіровоградська область.

Олександр все життя пропрацював у сільський раді. Два роки тому він залишився без роботи, проте це не зупинило його. Олександр  виміняв машину на трактор та почав займатися фермерством. Ставши переможцем проекту, він отримав матеріальну допомогу – оприскувач для трактора. Бізнес Олександра має не меті не лише прибуток, але й соціальне значення для розвитку села. Адже фермерське господарство – одне з базових джерел, що дає змогу селу стати самодостатнім та незалежним. Новим обладнанням Олександра користуються й фермери сусідніх сіл, що сприяє розвитку взаємовигідної співпраці.

«Коли я йшов на тренінг, то з недовірою ставився до проекту. Тривалий час придивлявся, вивчав, але врешті-решт погодився взяти участь. І не дарма. З села починається Україна, тож село потрібно розвивати. Тепер за допомогою проекту я буду це робити, розвиваючи фермерство», – прокоментував Олександр Пісецький.

Кафе. Ранохон Литвинюк, с. Синьки, Ульяновський р-н Кіровоградська область

Ранохон Литвинюк вже понад 10 років є власницею кафе, в якому святкують важливі події односельчани. Її кафе – єдине на село. Проте, не маючи достатніх коштів, Ранохон не мала можливості покращити надання послуг. Прагнучи розвивати свій бізнес, Ранохон взяла участь у проекті та отримала матеріальну допомогу. Тепер обладнання кафе поповнилося новим холодильником, морозильною камерою, плитою та кондиціонером. Це надало їй можливість розширити асортимент, а головне – якість продукції.

Історії успіху учасників проекту з’являться на порталі ГУРТ протягом липня-серпня 2015 р.

Довідково

Проект «Розвиток малого підприємництва у сільських громадах України», що впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Фонду «Монсанто» протягом 2014-2015 рр., покликаний активізувати підприємницький та лідерський потенціал у жителів сільських громад Кіровоградської, Київської, Черкаської та Житомирської областей. 

Контакти

Коментарі

Людмила Черниш   3205 днів тому   #  

Дякуюємо за проект! Мій чоловік брав участь у ньому. Та виник конфуз. Поділився своєю ідеєю проекту з колегою, а він взяв і використав її у своєму проекті, хоч насправді цим не займається, а обдурив фонд. Потім виграв 20 тис. грн. йогона реалізацію.Він має намір боротися за свою інтелектуальну власність.
Житомирська обл.

  •   Пiдписатися на новi
Оселедько Таня   3205 днів тому   #  

Людмило, доброго дня.
Дякуємо за коментар.
Проте на тренінгах ГУРТа учасники самі приймають рішення щодо того, яку інформацію розголошувати.
Ваш чоловік мав таку саму можливість подати бізнес-план на конкурс та отримати матеріальну підтримку, як і його колега.
Щасти у Вашій підприємницькій діяльності.

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Черниш   3204 дні тому   #  

Тетяно, доброго дня!Дякую, що відповіли.
Мій коментар такого змісту залишений не як претензія до когось, а розповідь про випадок і все.
Чекаємо нових проектів!

  •   Пiдписатися на новi
Валентин Владіміров   3185 днів тому   #  

Дякую за цікавий прес-тур!!!!!!!!

  •   Пiдписатися на новi
Оксана Почінська   3160 днів тому   #  

Чи можна буде взяти участь в наступному році?

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   3160 днів тому   #  

Доброго вечора! Поки ми набираємо учасниць тренінгів із жіночого підприємництва в Київській обл.: https://www.gurt.org.ua/news/trainings/28045/ Про додаткові можливості для підприємців читайте на нашому порталі згодом.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.