bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Національні консультації до Міжнародного дня волонтера у Полтаві: медіа-звіт
09.12.2015

5 грудня 2015 року в приміщенні Полтавської філії Суспільної служби України відбулися національні консультації «Як інститути громадянського суспільства України можуть підтримати впровадження Цілей сталого розвитку?», ініційовані Представництвом ООН в Україні, Волонтерами ООН та Ресурсним центром ГУРТ. У заході взяли участь 20 осіб, серед яких були представники ІГС, викладачі вишів, волонтери, студенти.

Найпріоритетнішими Цілями сталого розвитку для України учасники визначили: гарне здоров’я, відновлювальну енергетику, партнерство заради сталого розвитку (в трьох групах),  мир і справедливість (в двох групах), інновації та інфраструктуру (в двох групах), забезпечення всеохоплюючої та якісної освіти (в двох групах), ні бідності.

На думку учасників кожної групи, Цілі взаємопов'язані між собою, тож неможливо втілити концепцію сталого розвитку, залишивши поза увагою якусь із них. Наприклад, одна з груп обрала ціль «Гарне здоров’я», яка знаходиться у прямій залежності від таких цілей, як «Ні бідності», «Ні голоду», «Чиста вода та санітарні умови». В цій групі учасники також зауважили, що ціль «Відновлювальна енергетика» пов’язана з наступними цілями: «Відповідальне споживання», «Боротьба зі зміною клімату» й «Збереження екосистем». Щодо цілі «Партнерство заради стійкого розвитку», то вона переплітається зі «Сталим розвитком міст та спільнот», «Миром і справедливістю» та «Зменшенням нерівності».

Учасники зійшлися на думці, що для ефективного впровадження Цілей сталого розвитку ІГС вже створюють міжнародні проекти в сфері культури, направлені на примирення в українському суспільстві, проводять консультації, які сприяють фінансовій і юридичній грамотності, забезпечують доступ до неформальної освіти, створюють мережі ГО для реалізації спільних цілей, використовують ІТ-технології, розвивають волонтерство, привертають увагу до проблем через акції, навчання, соціальні мережі, взаємодіють із органами влади та контролюють їхню діяльність.

Учасники зазначили, що ІГС мають можливість посилити свій вплив на  впровадження Цілей сталого розвитку через зміцнення взаємодії з державними органами, а також можуть популяризувати і розширювати знання про впровадження енергозаощаджуючих технологій, досягти європейських стандартів якості в своїй діяльності, ширше використовувати позитивні практики роботи, поширювати неформальну освіту, здійснювати громадський контроль за діяльністю влади.

Крім того, для досягнення Цілей сталого розвитку , необхідно підвищити рівень освіти громадських активістів і влади, розширити мережі громадських об’єднань, в тому числі на міжнародному рівні, посилити вплив ІГС на прийняття державних програм та формування  бюджету. Важливими напрямками учасники вважають подальшу популяризацію волонтерства, сприяння реформуванню освітньої системи, підвищення фінансової грамотності та підтримку малого і середнього бізнесу. Прозвучали думки про те, що діяльність кожного ІГС повинна бути прозорою.

Тетяна Білоброва, кандидат економічних наук, викладач вишу: «На мою думку, досягнення Цілей сталого розвитку можливе лише за умови партнерства держави, бізнесу й ІГС. Тільки при посиленні соціальної відповідальності всіх учасників можливі якісні зміни. Одним із важливих напрямків, актуальних для України, є популяризація освіти впродовж життя, а також максимальне впровадження співпраці неформальної і формальної освіти».

Наталія Кірячок, письменниця: «Мені надзвичайно сподобалася форма проведення заходу та можливість обговорити проблемні для України питання з людьми із різних сфер, які охоче ділилися своїм досвідом і напрацюваннями задля досягнення Цілей сталого розвитку».

Цікавими для присутніх виявилися приклади, наведені учасниками ініціативної групи селища Білики Лідії Черниги і Віталія Орлова. На рівні своєї громади вони вирішують проблеми, викликані будівництвом тваринницького комплексу. Використовуючи цю модель, учасники розглянули можливості локальних ІГС та їхній внесок в реалізацію Цілей сталого розвитку.

Контакти

Коментарі

Сергій Чумак   3057 днів тому   #  

Завжди професійний підхід в "Суспільної служби...

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.