bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

СБУ спростила доступ до своїх архівів
06.10.2008

2 жовтня 2008 року на виконання Указу Президента України Віктора Ющенка щодо всебічного вивчення та об’єктивного висвітлення історії українського народу в СБ України розпочав роботу Інформаційно-довідковий зал (відкритий електронний архів), покликаний спростити доступ та використання розсекречених документів.

Як повідомив під час офіційного відкриття в.о. Голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко, СБУ здійснює постійну роботу з розсекречення документів про злочини радянських органів безпеки та про правдиву історію Українського визвольного руху. Власне з електронними варіантами цих документів і можна буде ознайомитись в Інформаційно-довідковому залі. Він, зокрема, наголосив, що позиція Служби є цілком однозначною: всі документи та матеріали, які допоможуть дізнатись про власне минуле, мають бути відкриті та доступні для всіх українських та іноземних громадян.

«Символічним є те, що саме 2 жовтня 1983 року, у Вашингтоні та Парижі вийшли тисячі українців, які вимагали припинити замовчувати трагедію Геноциду українського народу 1932-33рр. Вони вимагали почути правду і побачити відкриті архіви. І саме сьогодні, рівно 25 років потому, за підтримки неурядових організацій, благодійних фондів ми відкриваємо доступ громадськості до всіх розсекречених документів», - зазначив В.Наливайченко. Він звернувся до представників відомчих та приватних архівів з пропозицією надати зібрані ними документи для розширення електронної бази Інформаційно-довідкового залу та їх використання відвідувачами.

Вітаючи із цією знаковою подією Службу безпеки України, Голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко у своєму листі зазначила: «Ми пишаємося тим, що ви, крок за кроком, доносите до громадськості все нову інформацію про невідомі і заангажовані сторінки нашого минулого і працюєте, в першу чергу, за принципом відкритості».

Як зазначив Голова державного комітету архівів України Олександр Удод, відкриття електронного архіву СБУ «це нове, сучасне слово у організації архівної справи з використанням новітніх технологій, що повністю відповідає світовим тенденціям. Досвід Служби безпеки заслуговує вивчення і розповсюдження іншими архівними організаціями в Україні, в усіх її регіонах». Інформаційно-довідковий зал працює на основі спеціально розробленої програмної оболонки, що дозволяє швидко віднаходити потрібні документи за різними категоріями пошуку.

Всі документи систематизовані та об’єднані тематично (Голодомор 1932-33рр., Діяльність ОУН-УПА, Репресії на Україні, Дисидентський рух тощо). На сьогодні представлено понад 23 гігабайти інформації, це понад 4 тисячі розсекречених документів, більше 1 тисячі фотоматеріалів, понад 100 науково-довідкових видань, створених за участю фахівців СБУ. Оскільки процес розсекречення та переведення документів в електронний вигляд триває, передбачається щоденне оновлення бази даних.

В Інформаційно-довідковому залі обладнано 8 робочих місць. Зручна пошукова система стане у нагоді науковцям, журналістам, студентам та всім, хто займається дослідженнями зазначеної тематики і працює з першоджерелами. У відкритті залу взяли участь представники громадських та наукових інституцій, журналісти, посли та високі представники посольств Польщі, Литви, Ізраїлю, Естонії, Латвії, Росії, США. Були присутні також колишні політв’язні, зокрема, Євген Сверстюк та Левко Лук’яненко, відомий дослідник Голодомору в Україні Морган Уільямс та інші.

Зал працюватиме для усіх бажаючих щодня з понеділка по п’ятницю з 14.00 до 17.00, користування залом безкоштовне. Інформаційно-довідковий зал знаходиться за адресою м.Київ, вул. Ірининська, 4. Телефон: 255-82-24

Коментарі

Богдан Маслич   5279 днів тому   #  

http://podrobnosti.ua/outeropinion/2009/11/13/643302.html

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5279 днів тому   #  

Дочекалися! Якби це зробили раніше, то може і в державі Україна щось було би інакше.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5278 днів тому   #  

http://www.radiosvoboda.org/content/article/1877736.html

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.