bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чому українські ОГС не користуються хмарними сервісами: результати вебінару та експертне обговорення
23.11.2020

Ресурсний центр ГУРТ у межах вебінару «Чому українські ОГС не користуються хмарними сервісами» презентував дослідження потреб українських організацій громадянського суспільства в інформаційно-комунікаційних технологіях та провів експертне обговорення за участі представників Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, корпорації Microsoft та Міністерства цифрової трансформації.

Дослідження засвідчило, що лише у 12% організацій громадянського суспільства технологічне забезпечення повністю відповідає потребам, а 61% респондентів впевнені, що потреби забезпечені лише частково.

На вебінарі також розглянули проблеми, що заважають ОГС повною мірою використовувати доступні ІКТ, у межах дискусії за участі Юрія Мацика, директора директорату розвитку цифрової інфраструктури Міністерства цифрової трансформації, Юрія Кілочицького, керівника відділу по роботі з середнім та малим бізнесом, Microsoft CEE MC, та Тетяни Подобінської-Штик, експертки Фонду сприяння демократії Посольства США.

«Як правило, в межах грантів 10% закладено на адміністративні потреби організації, які можна витратити на технологічну модернізацію. Пандемія COVID-19 та карантині обмеження диктують такі умови, коли розуміння і вміння користуватись цифровими навичками стає ключовою необхідністю для виживання багатьох організацій громадянського суспільства. Зараз ми бачимо велику потребу в проєктах, направлених і на цифрову освіту, щоб організації, які вже мають досвід роботи з діджітал-інструментами та технологіями, як ГУРТ, ділилися своїм досвідом з іншими ОГС, котрі потребують не тільки технічного забезпечення, а й знань з цього питання», – зазначила експертка Фонду сприяння демократії Посольства США Тетяна Подобінська-Штик.

Через Програму технологічної підтримки неприбуткових організацій України (TechSoup Україна) ОГС можуть отримати хмарні рішення від Google та Microsoft безкоштовно, однак актуальною  проблемою залишається їх розгортання.

«Зараз у великих компаній дуже серйозно змінився фокус на просування онлайн сервісів. У світі це помітна тенденція останніх 15 років, у нас – останні 7 років. Тому зараз не є проблемою доступність онлайн сервісів для організацій громадянського суспільства. Для НУО, релігійних установ, бібліотек Microsoft надає програмне забезпечення за спеціальними програмами, також є можливість отримати хмарні сервіси. Зараз не проблема отримати доступ до хмарних сервісів, скоріше, як показує дослідження, питання в їх налаштуванні та розгортанні», – розповів керівник відділу по роботі з середнім та малим бізнесом, Microsoft CEE MC Юрій Кілочицький.

Також учасники дискусії обговорили роль хмарних сервісів у налагодженні ефективної діяльності ОГС в умовах  COVID-19 та карантинних обмежень.

«Карантинні заходи дали можливість людям усвідомити те, що цифрові інструменти дозволяють налагодити віддалену роботу. Для тих, хто ще не перейшов, напевно, це лише питання часу, адже їх використання серйозно покращує і оптимізує роботу будь-якої організації: від Міністерства до регіональної ОГС», – зауважив директор директорату розвитку цифрової інфраструктури Міністерства цифрової трансформації Юрій Мацик.

Також під час події серед учасників проведеного для дослідження опитування було розіграно 10 павербанків, 1 комплект програмного забезпечення (Office 2019, Windows 10 Pro) та 4 гранти на супровід організацій до цифрової трансформації від ГУРТа .

4 гранти на супровід від ГУРТа від діджиталізації до цифрової трансформації та розгортання хмарних сервісів отримали:

Центр Євроініціатив

Агенція розвитку Вугледара

Громадська організація МАRТ

Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»

Запис вебінару можна переглянути нижче.

Вебінар проводився в межах проєкту «Акселератор цифрової трансформації: посилення впливу ОГС завдяки впровадженню технологій», що реалізується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.  

Контакти

Коментарі

Ігор Алексєєв   1231 день тому   #  

Для розвитку громадянського суспільства ліпше вільне проґрамне забезпечення. Це й економічно виправдано, і ціннісно більше підходить.
Я, наприклад, уже багато років замість Microsoft Office використовую повністю безоплатний і функціонально повноцінний Libre Office.

Хотілося би, щоби ГУРТ інформував громадянське суспільство за можливість вирішувати технічні завдання через повністю безкоштовне ПЗ, створене волонтерами з усього світу, яке успішно конкурує з дорогими (або псевдобезкоштовними) продуктами Microsoft.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.