bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Декомунізація можлива лише за участі громадян
01.12.2015

За 6 місяців від початку дії законів про декомунізацію з 942 назв населених пунктів свої пропозиції з перейменування надали лише 25. У День гідності та свободи, 21 листопада, минув термін, що дозволяв місцевим громадам запропонувати Верховній Раді варіанти перейменування назв населених пунктів.

За законом, міста, села, селища та райони перейменовує Верховна Рада на підставі пропозицій місцевих рад, які, в свою чергу, мають порадитися з громадянами. На проведення громадських слухань і подання пропозицій до парламенту органам самоврядування давалося 6 місяців. Тепер за перейменування береться Верховна Рада на підставі пропозицій експертів з Інституту національної пам’яті.

Молодіжний Націоналістичний Конгрес починає кампанію щодо виконання законів про декомунізацію спільно з Інститутом національної пам’яті та Комітетом ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Ми створили динамічну карту України, куди внесли всі населені пункти, що підлягають перейменуванню. Окремо виділили ті, що вже подали клопотання про перейменування. Наші волонтери по всій Україні стежитимуть за процесом декомунізації, зокрема - боротимуться з проблемою “підміни понять”, влаштовуватимуть громадські слухання, щоб врахувати пропозиції місцевих жителів”, - говорить Іван Кішка, голова МНК.

Волонтери вже почали збирати інформацію про об’єкти топономіки (пам’ятники, вулиці, сквери і т.д.) та контролюють відповідні органи щодо виконання законів про декомунізацію.

Наша задача - прибрати з мапи України назви, що пов’язані з комунізмом. Ми робимо це спільними зусиллями небайдужих громадян: гуртуємо їх, виявляємо проблеми процесу та шукаємо шляхи вирішення”, - додає Іван Кішка.

Готових працювати разом з нами - просимо заповнити анкету.

Контакти

Коментарі

Руслан Марченко   3069 днів тому   #  

Вілповідно до рішення другої сесії сьомого скликання Сонячненської сільської ради Охтирського району Сумської області від 20.11.2015 «Про перейменування вулиць та села Сонячненської сільської ради» село Іллічівка перейменовано на Мирне, відповідне клопотання направлено до Верховної Ради України 21.11.2015. З карти зрозумів, що клопотання не дійшло адресату. Як виправити ситуацію, щоб рішення та думка громади була врахована?

  •   Пiдписатися на новi
Марія Дзвінка   3068 днів тому   #  

Така ситуація можлива, оскільки карту створювали за даними Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування станом на 20 листопада. Карту буде оновлено після чергового засідання Комітету (9 грудня), але село Іллічівка ми вже змінили на Мирне. Дякуємо за інформацію!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.