bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Ветеран хаб»: облаштування вільного і безпечного простору для ветеранів
12.02.2020

Громадська організація «Центр розвитку громад» взяла участь у конкурсі соціальних ініціатив у рамках проекту «Простір громадських ініціатив Боярки», що реалізовувався Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Всесвітньої єврейської допомоги, та отримала фінансування на реалізацію проекту «Ветеран хаб»: облаштування вільного і безпечного простору для ветеранів на базі Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення. Їхній рецепт успіху читайте на порталі ГУРТ.

***

За проєктом ми впровадили таку діяльність: забезпечили вільний доступ до WiFi (обладнання та монтаж мережі); закупили диван для облаштування у ветеран хабі затишної зони для спілкування; провели урочисте відкриття ветеран хабу та виставку творчих надбань ветеранів; організували святкування Дня волонтера, а також п’ять інших різнопланових заходів для ветеранів, членів їхніх родин та інших цільових груп боярської громади.

Ідея облаштування ветеран хабу так захопила членів організації, що разом із волонтерами та активістами Боярки ми створили ініціативну групу, яка написала проєкт «Громадський простір» та отримала фінансування на його облаштування в рамках проєкту «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей», що впроваджує Міжнародна організація з міграції за фінансової підтримки Європейського Союзу. За цим проєктом ЦРГ отримала додаткове обладнання для ветеран хабу – крісла-мішки, інтерактивну дошку, колонки, портал для підзарядки гаджетів, обладнання для кімнати релаксації тощо. Так проєкт вийшов за межі вузької цільової групи й однієї локації.

Зона для спілкування зі зручним диваном швидко набула популярності та стала улюбленим місцем всіх відвідувачів хабу, зокрема як місце для фотографування. Це наштовхнуло членів ЦРГ на ще один проєкт – «Сімейний портрет», який отримав фінансування від Британської Ради та Боярської міської ради за підтримки ГО «Вільний університет майдану». За цим проєктом диван стає лише одним із елементів стаціонарної фотозони, яка буде додатково облаштована, а 12 сімей ветеранів отримають якісні портрети від фотомайстрів.

А тепер докладніше про заходи за проєктом «Ветеран хаб».

9 вересня 2019 року в рамках проєкту «Ветеран хаб» відбулася зустріч активістів із питань проєктної діяльності. Участь у робочій зустрічі взяли активісти, що просувають механізми електронної демократії в Боярці, представники Боярського інформаційного центру, автори проєктів до Бюджету участі-2020. Особливо важливим для плідної роботи учасників зустрічі стала наявність вільного WiFi, оскільки в процесі роботи була задіяна електронна платформа Бюджету участі.

7 жовтня 2019 року ми провели неформальний дружній захід до Міжнародного дня людей похилого віку «Сивина на скронях – мудрість в очах». Учасницями заходу стали членкині клубу «Затишок», учасниці Народного аматорського хору ветеранів війни та праці «Надія», переселенки, волонтери, члени родин ветеранів, представники ветеранських організацій.
 
 
26 жовтня 2019 року відбулося відкриття ветеран хабу для широкого загалу. Безпечна комфортна територія для ветеранів та інших членів громади облаштована на базі Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації, який є структурним підрозділом Міністерства у справах ветеранів України. На урочистому відкритті були представники Київської обласної державної адміністрації, Київської обласної ради, Боярської міської ради, представники ветеранських організацій та спілок, інших інститутів громадянського суспільства, місцеві ЗМІ.
 
 
Директор Центру реабілітації та член правління ЦРГ Ангеліна Лахтадир докладно розповіла про проєкт «Ветеран хаб». У рамках відкриття ветеран-хабу продемонстрували творчі здобутки ветеранів.
 

16 листопада 2019 року відбувся майстер-клас із мокрого валяння вовни. Цей вид хенд-мейду мав великий успіх. Група складалася із дорослих та дітей. Дорослі валяли вовняні квіти-прикраси. А молодші діти робили з вовни «піцу».

5 грудня 2019 року відбувся святковий захід до Міжнародного дня волонтера. До заходу долучилися ветерани війни, їхні дружини, волонтери АТО. З 2014 року вони плетуть сітки, виготовляють подарунки, готують смаколики для військових, збирають харчі, медикаменти, книги. Були також волонтери-зоозахисники, які роками невтомно допомагають братам нашим меншим, та представники Боярської міської ради. 

7 грудня 2019 року в рамках проєкту відбувся майстер-клас із живопису для учасників АТО/ООС. Такі майстер-класи користуються серед ветеранів особливою популярністю. Це один із видів артотерапії, в процесі якого ветерани отримують психологічну реабілітацію, мають змогу поспілкуватися між собою, повністю занурюються в процес створення картин. Вони розраховані на учасників із різною мірою творчої майстерності, у тому числі й тих, хто жодного разу в житті не тримав пензля в руці. 

10 грудня 2019 року до Дня збройних сил України відбувся урочистий захід «День подяки», присвячений співпраці Києво-Святошинського ЦСПР та його головного партнера ГО «Центр розвитку громад» з інститутами громадянського суспільства та державними закладами по роботі з ветеранами та членами їхніх сімей.

Завершився захід у вужчому колі обговоренням перспектив подальшої співпраці та неминучих проблем, що виникають у роботі з ветеранами та ВПО.

Безпосередню участь у семи заходах за проєктом взяли 159 осіб. На базі ветеран хабу за іншими проєктами та в рамках діяльності ЦСПР було проведено 89 заходів, у яких взяли участь 936 осіб. Інформацію про заходи мали змогу отримати щонайменше 10000 осіб через офіційний сайт ГО «Центр розвитку громад», сайт Києво-Святошинського центру реабілітації, офіційний портал Боярської міської ради, група в соціальній мережі Facebook «4.5.0 Ми в нормі», «Друзі ЦСПР» та «Боярське земляцтво» (понад 10 тис. учасників). 

Рецепт успіху опублікований в межах проекту «Простір громадських ініціатив Боярки», що реалізовувався Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Всесвітньої єврейської допомоги.

Контакти

Коментарі

Віталій Пчолкін   1527 днів тому   #  

Класна назва, самі придумали?

  •   Пiдписатися на новi
Марія Кириленко   1526 днів тому   #  

Це приклад проєкту на запит цільової групи. ;) Назву придумали ветерани.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.