bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Брюселі представили людське обличчя конфлікту на сході України
26.01.2017

23 січня 2017 р. в Європейському Економічному та Соціальному Комітеті (European Economic and Social Committee) у Брюселі відбулась конференція під назвою «Україна - людське обличчя конфлікту на сході країни». Метою проведення заходу було закликати міжнародну спільноту до забезпечення більш як 3,8 мільйонів потребуючих людей в Україні базовими правами та умовами для життя: житлом, водою, продуктами харчування, санітарією, доступом до закладів охорони здоров’я та освіти, гігієнічними засобами, психо-соціальною допомогою.

Захід зібрав близько 80 учасників: представників міжнародних і українських регіональних НДО, агенцій Організації Об’єднаних Націй, чиновників інституцій ЄС, представників ЗМІ.  Україну в Брюселі представляли наступні організації: Форум НДО в Україні (NGO Forum Ukraine), Рух проти голоду (Action contre la Faim), Людина в біді (People in Need), Данська рада у справах біженців (Danish Refugee Council), Норвезька рада у справах біженців (Norwegian Refugee Council), Восток SOS (Vostok SOS), Крим SOS (Crimea SOS), Право на захист (Right to Protection), Центр відновлення Донбасу (Donbass Development Centre), Відповідальні громадяни (Responsible Citizens). І це лише невелика частина організацій громадянського суспільства, які щодня працюють з гуманітарними потребами людей та спільнот на Донбасі, одночасно долаюючи штучно створені перепони у доступі до забезпечення допомогою найбільш потребуючих. 

Близько 3,8 мільйонів людей на сході України поребують гуманітарної допомоги згідно даних ООН. Більшість з них - приблизно 2,9 мільйонів людей - проживають на території, що непідконтрольна українській владі. Уряд офіційно зареєстрував понад 1,7 мільйона людей як внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Безперервні агресія і насильство  унеможливлюють базові умови та завдають загрозу життю людей, що проживають у так званій “сірій” зоні, поблизу лінії розмежування. Від початку конфлікту на сході країни близько 23,000 людей були поранені і майже 9,700 померли (дані UN Human Rights Monitoring Mission in Ukraine, станом на 15 листопада 2016).

Поза сумнівом на конференції було представлено саме людське обличчя кризи - з властивим страхом, виснаженням, відчуженістю, небезпекою, стигматизацією, і впливом на великі соціальні процеси та явища не лише в Україні, а й у всьому світі.

Презентації спікерів підіймали наступні важливі аспекти ситуації на Донбасі і  забезпечення найактуальніших гуманітарних потреб в Україні: виклики та проблеми у доступі до постраждалих і необхідних ресурсів, актуальність запровадження інтегрованого міжінституційного підходу, співпраця з урядом і донорами, подолання бюрократичних і ресурсних бар’єрів, політичний діалог, партнерство з інституціями громадянського суспільства, наслідки гуманітарної кризи на міжнародні політику та економіку.

Приємно відзначити глибокі знання спікерів заходу щодо процесів та особливостей  гуманітарної кризи в Україні. Кожен з них був або є задіяний у безпосередньому забезпеченні потребуючих в Україні різнобічною допомогою. На конференції у Брюселі були присутні такі високоповажні експерти:

●       Анджей Адамчик, керівник Департаменту закордонних справ профспілки “Солідарність” (Республіка Польща) та член Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС

●       Томас Рібемонт, президент міжнародної гуманітарної організації “Рух проти голоду” (Action contre la Faim)

●       Жан-Луї де Брауер, директор департаменту “Європа, Східне партнерство та Близький Схід” Управління гуманітраними проектами ЄС (ECHO)

●       Доктор Чалока Беяні, колишній доповідач ООН у справах дотримання людських прав і внутрішньо переміщених осіб

●       Доктор Анна Матвєєва, старший науковий співробітник Лондонського королівського коледж у

●       Ванесса Мерлет, керівник українського представництва міжнародної гуманітарної організації  “Людина в біді” (People in Need)

●       Фіона Фразер, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні 

●       Кріста Зонголовіч, керівник міжнародної організації “Данська рада у справах біженців“ (Danish Refugee Council)

Також чимало цікавих думок та обговорень були ініційовані з залу: щодо розвиткових проектів (натомість вийнятково програмам термінової допомоги), випадків гендерної дскримінації та сексуального насильства,  відсутності програм подолання професійного вигорання у десятків тисяч соціальних працівників і волонтерів (що прямо релевантно якості та ефективності надання гуманітарної допомоги постраждалим), важливості прозорості і підзвітності НДО перед суспільством і донорами, відповідальності Російської Федерації стосовно гуманітарних потреб людей, які проживають на окупованій території України та в “сірій зоні” тощо.

“Працюючи як одна команда ми спроможні забезпечити максимальну і високопрофесійну синергію задля подолання цих викликів і потреб мільйонів українців. Це є тим підходом, що зробить можливим в Україні не лише подолання гуманітарної кризи, а й сталий суспільний та економічний розвиток. Підтримка урядів країн-учасниць та безпосередньо інституцій ЄС стане надійною запорукою для нас”, - зазначив Фредрік Ларссон, директор Форуму НДО в Україні. 

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Контакти

Коментарі

Володимир Шепелєв   2640 днів тому   #  

Одна говорильня все вокруг и около. Больше чем за 2 года так м не смог получить ни гуманитарки и ни никакой материальной поддержки. Более того, летом 2016, в связи с принудительнім переводом пенсионных счетов в ощадбанк, несмотря на то что все сделал вовремя, почти 4 месяца, мне не начисляли даже пенсию, хотя пенсия это социальная гарантия, а не соцпомощь. И это все в Киеве по отношению к пенсионеру ВПО с возрастом за 67 лет. Последнее время, регулярно, от месяца до двух задерживают начисление соцпомощи. И это в Киеве. А в Донбассе вообще бардак и толпы на постоянную перерегистрацию. По всякой внешней помощи только "распил" внутри успешно проходит https://ord-ua.com/2017/01/20/dengi-na-donbass-15-milliarda-na-seminaryi-millionyi-na-velodorozhki---pilite-shuryi-pilite-/

  •   Пiдписатися на новi
NGO Forum   2640 днів тому   #  

Пане Володимире, ми раді будемо зустрічі з Вами у нашому офісі та презентації успішності, так само як критеріїв ефективності роботи. Ви можете прийти у будь-який зручний час або на розширену зустріч усіх наших членів Форуму: зустріч відбувається кожні 2 тижні по четвергам о 16.00 за адресою вул. Ярославів Вал 14г, офіс 46.

Відповідати ж за роботу будь-яких інших інституцій та організацій ми наразі не маємо ні права, ні сили, ні відповідальності.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Шепелєв   2640 днів тому   #  

Дякую! Скористаюсь пропозицією.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.