bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Четверта всеукраїнська школа самодопомоги: результати, напрацювання й враження учасників
27.11.2015

Протягом 20-22 листопада 2015 року в Києві відбулася третя завершальна сесія Четвертої всеукраїнської школи самодопомоги, організованої Ресурсним центром ГУРТ у співпраці з БРГО «Життя без шкідливих звичок».

Цього разу учасники обговорювали труднощі, які виникали під час самостійного проведення груп самодопомоги, займалися виявлення справжнього «я-сьогодні», звільнялися від психологічного сміття, визначали тип своєї особистості, аналізували минуле, обмінювалися особистим та професійним досвідом і традиційно проводили групи самодопомоги.

Крім того, учасники провели майстер-класи щодо роботи створених ними груп самодопомоги, яких на сьогодні налічується сім: «Фінансове благополуччя» (для підвищення обізнаності у керуванні фінансами); «Life Vision» (для людей, які не можуть знайти своє призначення), «Клубок щастя» (для тих, хто в пошуках реалізації своїх внутрішніх резервів); «Діти єднають нас» (для родин, які опинилися в складних життєвих обставинах); «Дзеркало душі» (для матусь-вимушених переселенок); «Едельвейс» (всебічний розвиток особистості); «Почуй мене» (для гармонійного розвитку підлітків).

Портал ГУРТ поспілкувався з учасниками Школи самодопомоги й пропонує вам ознайомитися з їхніми враженнями та напрацюваннями.

«Проводячи групи самодопомоги, хочеться допомогти тим, хто опинився у складних життєвих обставинах, в нашому випадку йдеться про внутрішньо переміщених осіб, воїнів АТО та членів родин воїнів АТО. Я сама належу до ВПО, переїхала з дітьми до Бородянки з Донецька, тож розумію їх як ніхто інший. Однак це досить складна категорія, яка потребує психологічної допомоги й підтримки. Тож поки зупинилася на групах самодопомоги для молодих матусь-переселенок. Я отримую від цього колосальне задоволення, адже маю шалену віддачу. Їм хочеться спілкування, їм немає куди піти, вони нікого не знають. Але під час групи самодопомоги молоді матусі спродукували насправді класні ідеї, які допоможуть їм адаптуватися на новому місці, наприклад, створення імпровізованого дитячого садочка вдома у матусь-переселенок. Дівчата згуртувалися й із нетерпінням чекають нових зустрічей», – Наталія Усенко, юрисконсульт Центру «Довір’я», смт. Бородянка, Київська область. Створила групу самодопомоги «Дзеркало душі» для матусь-переселенок.

«Ми провели першу групу самодопомоги, і думаю, вони обов’язково діятимуть на постійній основі, щоб наші учасниці були впевнені: вони можуть прийти в зазначений час у зазначене місце й отримати допомогу, поділитися відчуттями й переживаннями, вирішити свої проблемами й допомогти іншим. Під час першої зустріч групи «Дзеркало душі» я отримала те, що шукала. Хоч я і не належу до вимушено переміщених осіб, але п’ять років тому змінила місце проживання, й розумію наших учасниць. В мене також була потреба у такому форматі спілкування», – Надія Сердюк, член ГО «Джерело надії», с. Дружня Київської області. Долучилася до проведення групи самодопомоги «Дзеркало душі».

«Під час самостійного проведення групи самодопомоги я відчула неабияке задоволення й остаточно зрозуміла, що отримані під час Школи інструменти використовуватиму й під час своєї громадської діяльності та роботи з волонтерами. Адже на групах самодопомоги можна поділитися успіхами й наболілим, запросити тренерів чи експертів, зрозуміти, кому із колег потрібна допомога і надати її. На сьогодні я вже провела дві групи самодопомоги «Клубок щастя» і зараз збираю учасників, для яких важливі зміна професії, роботи або кар’єрне зростання. Загалом же Школа самодопомоги дала мені потужний енергетичний заряд і дозволила подивитися на свою діяльність свіжим оком. Ми всі зблизилися і хочемо створити спільну групу самодопомоги для випускників Школи, щоб спілкуватися й надалі», – Людмила Перевертень, президент ГО «Для спільної справи», м. Київ. Створила групу самодопомоги «Клубок щастя» для тих, хто перебуває в пошуках реалізації своїх внутрішніх резервів.

«5 грудня я планую провести першу зустріч групи самодопомоги «Life vision» в Ірпіні. Це буде щось на кшталт клубу особистісного розвитку, основна мета якого – зібрати разом людей, котрі прагнуть створити власний бізнес або втілити в життя суспільно важливі ідеї, та дати їм інструменти для саморозвитку й перетворення власного хобі на бізнес. Групи  самодопомоги хочу проводити як російською, так і англійською мовами», – Ігор Резнік, координатор міжнародних проектів ГО «Для спільної справи», м. Київ. Планує впровадити групу самодопомоги «Life vision» для тих, то хоче бути здоровим, успішним та багатим.

«Я займаюся громадською діяльністю більше 15 років, але на Школі вперше дізналася про методику самодопомоги. Під час двох перших сесій було складно визначитися, кого обрати цільовою аудиторією створеної мною групи самодопомоги. Але, дякуючи тренерам і учасникам, уже маю план дій на найближче майбутнє. Ми всі самодостатні й цікаві люди, і, хоч маємо різний рівень підготовки, все одно працюємо над однієї метою. Чудово те, що ми можемо масштабувати технологію самодопомоги й передавати її іншим», – Валентина Седячко, менеджер проектів по роботі з дітьми, клуб «Горизонт», м. Чернігів. Співорганізатор групи самодопомоги «Едельвейс», присвяченої всебічному розвитку особистості.

«На другому занятті нашої групи самодопомоги учасники стали відкритішими. Цього разу ми говорили про роботу з залежностями. Сподіваюся, ми й надалі продовжуватимемо роботу й зустрічатимемося хоча б два рази на місяць. Крім того, я би хотів створити свою групу самодопомоги під час туристичного походу, формалізувавши розмови біля вогнища», – Олександр Короваєв, менеджер проектів по роботі з молоддю, клуб «Горизонт», м. Чернігів. Долучився до роботи групи самодопомоги «Едельвейс».

«Я працюю в благодійному проекті «Альтернатива насиллю», тож моя основна робота дещо пов’язана із технологією груп самодопомоги. Школа самодопомоги дала мені ширший набір інструментів, тем, вправ, які можна використовувати в подальшому. В процесі спілкування з тренерами я дізналася про додаткову літературу, яку зараз активно читаю. Я виросла, а набуті знання допомагають в повсякденному житті.

За результатами проведеної нами групи самодопомоги можу сказати, що наші учасники – діти – розуміють, що вони такі не одні, що у їхніх однолітків схожі проблеми і думки, вони вчаться спілкуватися, не боятися своїх почуттів і розуміти оточуючих. На мою думку, в сучасних школах проведення груп самодопомоги необхідне, адже саме на таких зустрічах діти відкриваються й знаходять однодумців», – Галина Хомюк, МБФ «Волонтерська допомога», м. Київ. Співорганізатор групи самодопомоги «Почуй мене», орієнтованої на гармонійний розвиток підлітків.

«Я в захваті від Школи самодопомоги. Все доступно, стисло, конкретно і дуже корисно. Наші клієнти – сім’ї, які потрапили в складні життєві обставини – потребують зустрічей у форматі груп самодопомоги, де ми говоримо про розвиток, їхнє майбутнє, самореалізацію. Наша група відкрита, й ми набираємо нових учасників, плануючи систематичні зустрічі. Допомагаючи людям, які зневірилися, ми допомагаємо і собі», – Олена Калініченко, фахівець із соціальної роботи МБФ «СОС-дитяче містечко», м. Бровари Київської області. Співорганізатор групи самодопомоги «Діти єднають нас» для батьків-учасників проекту «Укріплення сім’ї», які перебувають у складних життєвих обставинах.

«На Школі панувала дуже позитивна атмосфера. Після кожної сесії відчувалася легкість, а в голові вирувала купа ідей. Я отримала не тільки багаж знань, який використовуватиму у повсякденній роботі, а й попрацювала над самооцінкою та позитивним мисленням. Ми давно хотіли створити щось подібне в своїй організації, а тепер знаємо, як це зробити. Ми вже провели дві групи самодопомоги, й можу констатувати, що учасники відкрилися й отримали змогу для самореалізації», – Лариса Шпак, фахівець із соціальної роботи МБФ «СОС-дитяче містечко», м. Бровари Київської області. Співорганізатор групи самодопомоги «Діти єднають нас» для батьків-учасників проекту «Укріплення сім’ї», які перебувають у складних життєвих обставинах.

«Наша група на Школі самодопомоги виявилася дуже сильною, цікавою, а головне – актуальною. Тепер я точно знаю, що, допомагаючи собі, я можу допомогти іншим. Третя сесія відкрила мені очі на те, якою за структурою має бути моя група самодопомоги. Було страшно починати, але тепер точно знаю, як все має бути. Я зібрала вже близько 10 учасниць і планую відкрити групу самодопомоги по типу клубу ділової жінки для тих, хто має потенціал, але не знає, де його показати», – Аліна Долінська, волонтер МБФ «СОС-дитяче містечко», м. Бровари Київської області. Планує відкрити групу самодопомоги для жінок.

«Після другої сесії Школи в мене виникла ідея створити групу самодопомоги, спрямовану на вивчення англійської мови та основ прав. Цільова аудиторія – громадські активісти. У своїй діяльності будемо використовувати інтерактивні вправи, читатимемо книги англійською із послідовним перекладом, забезпечуватимемо зворотній зв'язок. Звісно, група самодопомоги передбачатиме змогу виговоритися й розслабитися», – Ярослав Карпенко, волонтер Полтавської філії Суспільної служби України, м. Полтава. Планує створити групу самодопомоги із вивчення англійської мови і права.

Блог координатора 4-ї Всеукраїнської школи самодопомоги читайте за посиланням. Більше фото – тут.

Більше матеріалів за темою:

Історії успіху випускників Школи:

Маєте запитання щодо створення груп самодопомоги? Користуйтеся онлайн-інструментом «Групи самодопомоги» на порталі ГУРТ, а також замовляйте посібник «Самодопомога» за телефоном (044) 296 10 52 або за eл. адресою [email protected].

Фото  Аліна Бо

Контакти

Коментарі

Галина Хомюк   3065 днів тому   #  

Спасибо Гурту, Александру Старовойтенко и тренерам за подготовку и проведение тренинга. Я приобрела новые знания, действенные инструменты и познакомилась с интересными людьми. Вы сделали очень нужную и полезную работу для зарождения нового светлого общества. СПАСИБО ВАМ!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.